BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μόνο με ζώα δυνατή ενεργοποίηση τσεκ σε ορεινά βοσκοτόπια

Το τέλος της ενεργοποίησης επιδοτήσεων από βοσκοτόπια που δεν συντηρούν ζώα και εν προκειµένω την αύξηση των µοναδιαίων δικαιωµάτων των πραγµατικών κτηνοτρόφων, βάζει και επίσηµα το τελικό κείµενο της ΚΑΠ, αλλάζοντας τον ορισµό των βοσκότοπων σε διατήρηση. Πλέον σε αυτά, θα πρέπει να διατηρείται από το 2023 ελάχιστη βοσκοφόρτωση 0,2 ΜΜΖ/εκτάριο (2 αιγοπρόβατα/10 στρ.).

5_70

Γιώργος Κοντονής

6271
4

Αποκλειστικά και μόνο με το αναλογούν ζωικό  κεφάλαιο είναι δυνατή η ενεργοποίηση τσεκ  σε ορεινά βοσκοτόπια

Σηµειώνεται πως από τα 14,7 εκατ. στρέµµατα που δηλώνονται σήµερα στο ΟΣ∆Ε, διαθέσιµα πλέον είναι 18 εκατ., ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως το ζωικό κεφάλαιο της χώρας δικαιολογεί τη χρήση µόλις 11 εκατ. στρεµµάτων κάτι που θα φανεί και µόλις ισχύσει ο νέος κανονισµός. Αυτό σηµαίνει ότι τα υπόλοιπα στρέµµατα «µένουν» κάβα και δηµιουργούν ένα σπουδαίο δυναµικό ανάπτυξης για τη χώρα καθώς θα είναι διαθέσιµα για νεοεισερχόµενους κτηνοτρόφους µέσω του Εθνικού Αποθέµατος. Φυσικά µένει να φανεί και ο τρόπος εφαρµογής του νέου ορισµού µέσα από τις σχετικές αποφάσεις που θα εκδώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣ∆Ε του 2023, µε τους έχοντες γνώση των πραγµάτων πάντως να αναφέρουν στην Agrenda πως πλέον µε αυτόν τον όρο θα πάψει οριστικά η πληρωµή δικαιωµάτων σε βοσκότοπους χωρίς ζώα. Αναλυτικά οι δύο νέοι ορισµοί για τα επιλέξιµα βοσκοτόπια έχουν ως εξής:

  • Για τους βοσκότοπους ως διατήρηση νοείται η ελάχιστη βοσκοφόρτωση 0,2 ΜΜΖ/εκτάριο (2 αιγοπρόβατα/10 στρ.).
  • Ως βοσκότοπος σε παραγωγή θα νοείται η διατήρηση ζωικού κεφαλαίου τουλάχιστον 0,7 ΜΜΖ/εκτάριο (5 αιγοπρόβατα/ 10 στρ.).

Φυσικά, οι ίδιες πηγές, λένε πως νέα ΚΑΠ χωρίς διαχειριστικά σχέδια βόσκησης «είναι σαν να κοπανάς σε τοίχο». Καταρχήν, υπάρχει µεγάλη δυσκολία στην εφαρµογή των δράσεων του νέου πρασινίσµατος από τους κτηνοτρόφους. Πώς ακριβώς, ένας κτηνοτρόφος που του έχει κατανεµηθεί βοσκότοπος χιλιόµετρα µακριά από την εκµετάλλευσή του µε την τεχνική λύση θα ασκήσει σε αυτόν περιβαλλοντικά ορθή πρακτική για να πληρωθεί το έξτρα πριµ, είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσουν οι αρµόδιες αρχές.

Ένα επιπλέον τσεκ η αναδιανεµητική ενίσχυση

Η αναδιανεµητική ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους στη νέα ΚΑΠ ουσιαστικά είναι ένα επιπλέον τσεκ όπως φαίνεται παρακάτω:

  • Ενιαία Περιφερειακή Αξία ∆ικαιώµατος το 2026: 17,6 ευρώ το στρέµµα
  • Αναδιανεµητική ενίσχυση σε βοσκοτόπια: 17,7 ευρώ το στρέµµα. Για τη λήψη της ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να δηλώνει µόνο βοσκότοπο 10-170 στρέµµατα. Αν δηλώνει επιπλέον αροτραίες ή δενδρώδεις καλλιέργειες µπαίνουν επιπλέον φίλτρα. Σε αυτήν την περίπτωση κάθε στρέµµα αροτραίας καλλιέργειας θα µετράει για 1,55 ισοδύναµα στρέµµατα και κάθε στρέµµα µόνιµης θα µετράει για 4,25 ισοδύναµα στρέµµατα. ∆ηλαδή ένας κτηνοτρόφος µε 100 στρέµµατα βοσκότοπο και 20 στρέµµατα ελιά (δηλαδή 85 ισοδύναµα στρέµµατα) δεν θα δικαιούται αναδιανεµητική  γιατί ξεπερνάει τα 170 ισοδύναµα στρέµµατα. Αυτή η εξίσωση είναι πολύ χρήσιµο να την γνωρίζουν οι 120.000 παραγωγοί που δραστηριοποιούνται σε βοσκοτόπια και άλλες αγρονοµικές περιφέρειες (τα στοιχεία προέρχονται από το στρατηγικό σχέδιο) όταν θα πάνε να κάνουν δήλωση ΟΣ∆Ε το 2023, γιατί έτσι τα χρήµατα που µπορεί να χάσουν είναι σηµαντικά.
Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

07-11-2022 17:14Γιώργος

...στους νέους αγρότες του 2009 αλλά και του 2017 δεν δώσανε τίποτα....αλλά μεριμνησανε να δώσουνε στους σσχετους και στα λαμογια των ΚΥΔ ....μαλακές.

Απάντηση

07-11-2022 14:21kotsos

Για τους νεους αγροτες του 2009 που δεν πηραμε ποτε αποθεμα θα μιλησει κανεις; Περνει ο καθενας αποθεμα και εμεις που μας βαλανε μας τα αλλαξανε ολα κατοπιν εορτης. Γιατι κυριοι μας καταστρεψατε;

Απάντηση

07-11-2022 11:54Ενας

Μάλιστα το αυτονόητο αποτελεί είδηση δηλαδή βοσκοτοπια σε κάποιον χωρίς ζωα πως ακριβώς ειναι δικαιολογίμενη τα βοσκη ο ίδιος πχ ας πούμε η όπως είπε κάποιος ότι έχει τον βοσκοτοπο και τον προσεχή για να βόσκουν άγρια ζώα και εμένα με ζωα δεν μου επιτρέπουν ούτε αίτηση να κάνω για βοσκοτοπο από το εθνικό απόθεμα

Απάντηση

07-11-2022 11:39Γιώργος

...και ο προηγούμενος κανονισμός τα ίδια έλεγε....δεν δίνουμε εθνικό απόθεμα χωρίς ζωικό κεφάλαιο καί δίχως αγροτική παραγωγή...ο οπεκεπε κατά παράβαση όλων των κανονισμών έδωσε δικαιώματα δηλαδή χρήματα σε δηλώσεις καλλιέργειας χωρίς παραγωγική δραστηριότητα...καί μάλιστα πόσα πολύ μεγαλύτερα από τον μέσο όρο της περιφέρειας....να τούς χαιρόμαστε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές