Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εκλάπη το πρασίνισμα από τους κτηνοτρόφους, απώλειες 132 εκατ.

«Κλοπή» επιδοτήσεων ύψους 132 εκατ. ευρώ (αξία πρασινίσµατος) ετησίως συνιστά για την κτηνοτροφία η συνέχιση της τεχνικής λύσης που είναι δεδοµένο ότι θα ισχύσει το 2023.

10b_8

Γιώργος Κοντονής

10338
11

Όπως έχουν τα πράγµατα η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων που τους έχει κατανεµηθεί βοσκότοπος µακριά από την εκµετάλλευσή τους (ακόµη και σε άλλη Περιφέρεια) δεν θα µπορούν ουσιαστικά να επιδοτηθούν από το νέο πρασίνισµα, καθώς απαιτείται στην πράξη να προβούν σε συγκεκριµένες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, οι οποίες προφανώς δεν µπορεί ο παραγωγός να εκτελέσει βρισκόµενος χιλιόµετρα µακριά από το βοσκοτόπι που δηλώνει λόγω της τεχνικής λύσης. Και, συν τοις άλλοις, για να λάβουν την ενίσχυση, θα πρέπει να κάνουν ετήσιο Σχέδιο ∆ιαχείρισης Βοσκοτόπου στον... εικονικό βοσκότοπο.

Ήδη οι κτηνοτρόφοι έχουν εκφράσει τον έντονο προβληµατισµό τους, και αναµένουν συγκεκριµένες απαντήσεις από τις αρχές που διαχειρίζονται τη νέα ΚΑΠ για το πώς θα διατηρήσουν τα κεκτηµένα τους την ώρα που ο µέσος όρος της βασικής ενίσχυσης µειώνεται στα 17,6 ευρώ το στρέµµα για αυτούς.

Παράλληλα, υπό σοβαρή αµφισβήτηση έχουν τεθεί ακόµη και οι ίδιες οι δράσεις του πρασινίσµατος που έχουν προβλεφθεί για αυτούς.

Συγκεκριµένα µόλις 1 δράση έχει αναφορά αµιγώς στην κτηνοτροφία (εξαιρείται για προφανείς λόγους η Βιολογική Κτηνοτροφία, που καλυπτόταν από το ΠΑΑ) µε τίτλο «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστηµάτων», η οποία µάλιστα προβλέπεται να εφαρµοστεί σε 4 εκατ. στρέµµατα στο σύνολο της χώρας (στο 1/3 όσων δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε). Μιλάµε µεταξύ άλλων για ποσά 6,5 ευρώ το στρέµµα για αιγοπρόβατα και 5,5 ευρώ για βοοειδή, τα οποία θα τα λάβουν µόνο εάν τους έχει κατανεµηθεί βοσκότοπος που θεωρείται «υποβαθµισµένος» (και πάλι βάσει τεχνικής λύσης) και εφόσον κρατήσουν τα ζώα στη µονάδα τους και να τα ταΐζουν ζωοτροφές για 1-2 µήνες. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως κατά µέσο όρο οι κτηνοτρόφοι λάµβαναν 10 ευρώ το στρέµµα πρασίνισµα την τρέχουσα περίοδο.

Κάπως «σώζεται» το πράµα από την αναδιανεµητική ενίσχυση, η οποία προβλέπει 17 ευρώ το στρέµµα για το 66% των κτηνοτρόφων που δηλώνουν µόνο βοσκότοπο στο σύστηµα των άµεσων ενισχύσεων.

Γίνεται προφανές ότι το νέο πρασίνισµα είναι µία πολύ δύσκολη εξίσωση για την κτηνοτροφία, την οποία οφείλουν να λύσουν πρώτα οι ίδιες οι αρµόδιες αρχές επί των θεµάτων της ΚΑΠ. Είναι δεδοµένο ωστόσο πως όταν ο σχεδιασµός του νέου πρασινίσµατος γίνεται µε βάση τα βοσκοτόπια, όσο ισχύει η τεχνική λύση θα «βρίσκει τοίχο». Επίσης µένει να φανεί προφανώς και το τι θα γίνει µε την ένταξη των επιπλέον βοσκοτόπων στο σύστηµα, άλλο ένα µεγάλο ζήτηµα που απασχολεί τον κλάδο.

Το χρήµα από το πρασίνισµα να πάει στο τσεκ

Για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρµοστής της νέας ΚΑΠ (2023-2024) µία λύση που θα µπορούσε να εξεταστεί είναι όλα τα λεφτά από το πρασίνισµα στα βοσκοτόπια να µεταφερθούν στο τσεκ, κάτι που επιτρέπεται κανονιστικά. Στο φάκελο της νέας ΚΑΠ φαίνεται ως µέση µοναδιαία αξία δικαιώµατος για τα βοσκοτόπια στα 17,6 ευρώ το στρέµµα περίπου και για έκταση 12,7 εκατ. στρεµµάτων την ώρα που ήδη στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνονται ή τουλάχιστον δεσµεύονται ποσά για περίπου 14,5 εκατ. στρέµµατα. ∆ηλαδή, πάµε ολοταχώς για δικαίωµα ύψους 15 ευρώ στους βοσκότοπους, καθώς τα µέσα ποσά έχουν υπολογιστεί µε βάση τα στρέµµατα του 2019. Με άλλα λόγια, µεταφέρονται τα κατάλοιπα της φαύλης περιόδου της τεχνικής λύσης και στη νέα ΚΑΠ. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως για την οριοθέτηση των επιλέξιµων βοσκοτόπων, οι αρµόδιες αρχές περιµένουν ακόµα να εκτελεστούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα οποία πήραν παράταση έως το 2024.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

30-11-2022 10:04Πεπη

Να τους αφήσουμε χωρίς γάλα και κρέας να τρώνε νάυλον κρέας και σκόνη γάλα. Η δουλειά του κτηνοτρόφου δεν φαίνεται καί δεν πληρώνεται. Ούτε από το μισθό τους να τα έδιναν. Ας έρθουν να μας βοηθήσουν μία μέρα να δούμε αν άντεχαν όλο το χρόνο και μετά να βγουν να εξαγγείλουν τα μέτρα τους

Απάντηση

28-11-2022 11:09Κώστας

Κλάμα στην Κρήτη με πρόβατα στα χαρτιά και βοσκοτόπια στην... Πελοπόνησο... Τι πα να πει τεχνητή λύση; Αν δεν έχεις βοσκοτόπι, πως έχεις πρόβατα ελεύθερα; Κάθε μέρα Χανιά - Νεάπολη με το καϊκί να βοσκήσουν, χειμώνα με αέρα, καλοκαίρι με μελτέμια και το βράδυ πίσω στο μαντρί, έχουν τρελαθεί να ξερνάνε να έρμα τα ζωντανά όταν έχει καιρό...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

27-11-2022 21:53Στεργιανη

Σας ευχαριστούμε ΝΔ αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέγαμε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ τόρα που κυβερνά η ΝΔ λέμε φταίνε η ξένη η δανηστες αρε τουρκοραγιαδες το 2023 θα χάσουμε το 43 της εκατό από τα δικαιώματα άντε και καλά κρασιά ας τα κόψουν όλα για να μην ανησυχείτε

Απάντηση

27-11-2022 20:24kostas

Το οτι υπαρχει η τεχνικη λυση, οφειλεται σιγουρα σε καποιους λογους. Αυτοι που τη σκαρφιστηκαν, προφανως δεν βρηκαν αλλο τροπο για να παρει ο κοσμος τα λεφτα του. Ειναι καλυτερα για τους περισσοτερους απο εμας να συνεχιστει η παρουσα κατασταση. Αυτοι που ενοχλουνται συνηθως περισσοτερο, και θελουν να δηλωνουν δικες τους εκτασεις, ειναι οι πονηροι καταπατητες ιδιωτικων και δημοσιων δασικων και μη εκτασεων με τα συμβολαια χρησικτησιας. Συνετο θα ηταν, οι κτηνοτροφοι να σταματησουν την ανθρωποφαγια, και οι αρμοδιοι να συνεχισουν απροσκοπτα την ενισχυση των κτηνοτροφων και να αφησουν τα περι πρασιναδων. Αν θελουν μπορουν να το βαφτισουν αλλιως π.χ. αντι για πρασινισμα να λεγεται '' κινητρο παραμονης στο επαγγελμα'' . Κοψε το ενα, κοψε το αλλο, στο τελος θα βαλουμε λουκετο. Αυτο λεγεται φιλοαγροτικη πολιτικη, η αλλιως ''ολα για τον αγροτη''. Απο τη μια ανακοινωνονται μετρα αναπτυξης, και απο την αλλη καποιους τους τρωει ο κωλος τους και ψαχνουν αιτιες να μας ξεκανουν...

Απάντηση

27-11-2022 12:35ΕΠΙΛΑΧΩΝ ΝΕΟΣ

ΔΩΣΕ ΛΕΦΤΑ ΕΠΙΛΑΧΟΝΔΕΣ ΝΕΟΥΣ ΜΠΡΩΤΑ ΡΕ ΓΙΔΙ

Απάντηση

27-11-2022 12:14eletheras boskis

Κόψτε τα όλα , βασηκη ,πρασηνησμα , τεχνητή λύση βοσκοτόπων,συνδεδεμένες γάλακτος ,να ησυχάσουμε. Έτσι και αλλιώς σαν παραγωγηκη τάξη δεν μας υπολογησατε ποτέ ,κανένας .Ενισχύστε μετά βιομηχανίες για συνθετικό κρέας,και συνθετηκο τεχνητό γάλα. Μας πρηξατε μας κουρασατε ,περησοτερη κούραση έχουμε από τα λεγόμενά σας και από της πράξεις σας και όχι από την δουλειά μας . Από ποιον πάτε να κόψετε χρήματα μωρέ από τον κτηνοτρόφο που βρίσκεται 365 μέρες το χρόνο ,βρέξει , χιονίσει,ούτε να αρρωστήσει δεν μπορεί. Ανηκανο κράτος .ανηκανοι δοιηκουντες .Ντροπή και αισχος ,πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει χθες τα αφήνουν όλα στην τύχη τους , αλλά εδώ μηλαμε για την επιβίωση ενός κλάδου που είναι είδη στα πρόθυρα εξαθλιωσεις .Τα χαιρετησματα μας στην εξουσία .Μας τελιωσατε .

Απάντηση

27-11-2022 12:05Γιώργος

...αν η επιδοτήσεις δεν μεταφερθούν στον δεύτερο πυλώνα καί σε αναπτυξιακά προγράμματα με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης θα κλαίμε κάθε χρόνο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-11-2022 09:44Ενας

Αυτά είναι συνεχίζουν την στήριξη της κτηνοτρόφιας συνεχόμενα ακούμε διάφορες επιδοτήσεις και στη ουσία κόβουν ότι βρουν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία