BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ταβάνι το 300αρι στα μήλα και όχι για όλους, υπό εξέταση ενισχύσεις

Να ρίξει το τέµπο των αιτηµάτων ενίσχυσης επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε τα στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, σε µια συγκυρία κατά την οποία πέφτουν από κάθε κοµµατική πλευρά αιτήµατα ενίσχυσης σε µια σειρά καλλιεργειών, στον απόηχο της απόφασης για το 300άρι στα µήλα της Αγιάς.

9a_2

Πέτρος Γκόγκος

4798
19

Ταβάνι το 300αρι στα  μήλα και όχι για όλους,  υπό εξέταση ενισχύσεις  σε τομείς που έγραψαν  οικονομική ζημιά

Όπως εξηγεί ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς στην Agrenda, τα 300 ευρώ αποτελούν το ταβάνι της ενίσχυσης και συνεπώς, αν δοθεί γενικά και οριζόντια η στήριξη για τα µήλα, τότε το ποσό θα πέσει.

Με άλλα λόγια, τα 300 ευρώ δεν θα είναι για όλους, ενώ παράλληλα διαµορφώνονται τα κριτήρια µε τα οποία θα κατανεµηθούν οι εν λόγω ενισχύσεις στους µηλοπαραγωγούς. Η πολιτική βούληση του υπουργού, θέλει η ενίσχυση να δοθεί µόνο σε όσους εµφάνισαν ζηµιά κατά τη φετινή εµπορική περίοδο, αποκλείοντας περιπτώσεις περιοχών και ποικιλιών που εµφάνισαν µικρά περιθώρια κέρδους. Το λεγόµενο breakeven στα οικονοµικά εγχειρίδια, το νεκρό σηµείο δηλαδή, αναµένεται ότι διαµορφώσει το σύνορο ανάµεσα σε όσους βρεθούν εντός ή εκτός του πλαισίου ενίσχυσης.

Με τρία κριτήρια η ενίσχυση

Η προετοιµασία των αποφάσεων ενίσχυσης βασίζεται πάνω σε 3 κριτήρια:

  • Τα επιπλέον κόστη που είχε η καλλιέργεια µήλου
  • Την τιµή διάθεσης που πέτυχαν οι παραγωγοί
  • Την γενικότερη απορρόφηση που είχε η εκάστοτε ποικιλία

Με βάση τα παραπάνω, ενίσχυση θα πάρουν όσοι παραγωγοί βρεθούν κάτω από το breakeven.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τελικός καταλύτης για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση µε την υπόθεση των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων, θα αποτελέσει ο προσδιορισµός των ορίων που αφήνει το νέο κοινοτικό πλαίσιο που διαµορφώθηκε για την αντιµετώπιση των οικονοµικών συνεπειών από τον πόλεµο στην Ουκρανία.

Τα λεγόµενα «ουκρανόµετρα» πήραν παράταση και για το 2023 και επιτρέπουν στα κράτη µέλη να κόβουν έκτακτες ενισχύσεις συµπληρωµατικά στις deminimis που ήδη ισχύουν και οι οποίες βρίσκονται κοντά στα όρια εξάντλησης των περιθωρίων (ανά τριετία µηδενίζει το κοντέρ). Μόλις αποσαφηνιστούν τα νέα όρια ενισχύσεων, κάτι το οποίο γίνεται αυτές τις ηµέρες, τότε θα είναι σε θέση τα υπουργεία Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να προσδιορίσουν πού και πόσα θα δώσουν.

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

16-01-2023 08:04Τουλα

Το Κομφούζιο τι θα γίνει θα μας τα φάνε τα λεφτά;ήδη έπρεπε να καταβληθεί οι συνεταιρισμοί μας τα έχουν κρατήσει ακούει κανείς;

Απάντηση

14-01-2023 19:45Περικλής Μουτρόπουλος

Το δίκαιο είναι να δώσουν σε όλες τις καλλιέργειες βοήθημα, καμία δένδρο καλλιέργεια δεν πήγε καλά.

Απάντηση

13-01-2023 15:42Νεοδημοκράτης

Όλες αυτές οι ενίσχυσης κάνουν κακό στον ανταγωνισμό. Δίνουν χρόνο σε μη βιώσιμες καλλιεργητές και απλά περιμένουν το αργό θάνατο. Ας αλλάξουν επάγγελμα χρειαζόμαστε χέρια έμπειρα με χαμηλό κόστος. Οι Πακιστανοί μας κάνουν νερά τελευταία.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

13-01-2023 15:38Νεοδημοκράτης

Εμείς δεν είμαστε καθόλου διχασμένοι μια χαρά γνωρίζουμε το συμφέρον μας.

Απάντηση

13-01-2023 12:29Asta

Αυτό θέλανε το πέτυχαν Διχασανε τους παραγωγούς αγρότες της χώρας στα δύο Κοιτάμε χρώμα σημαίας κόμματος και όχι το δίκαιο συμφέρον μας Υστερόγραφο: ακόμη περιμένω την πληρωμή της αποζημίωσης μου από τον Μάρτη του 2021 δύο χρόνια δηλαδή μετά Αυτό αφορά κάθε σχόλιο για τον πρωθυπουργό της χώρας μας Εγώ δεν πληρώνω υποχρεώσεις δε τρώω δε βγαίνω δε χαρτζιλικωνω το παιδί μου όχι γιατί δε δουλεύω ούτε γιατί καλομαθα από τις επιδοτήσεις αλλά γιατί το 2021 δε πήρα φρούτο ούτε αποζημιώσεις το 2022 δεν πουλήθηκαν αλλά τον γεωπόνο τις γεωτρήσεις και τις εισφορές ελγα και εφκα έπρεπε να τις πληρώσω Παρεμπιπτόντως δεξιά από παππού προς παππού δεξιά από ιδεολογία απογοήτευση πλήρεις από τον πρωθυπουργό και το κόμμα Δε φταίνε οι κομμουνιστές ούτε οι δεξιοί Εμείς φταίμε που τους δίνουμε το βήμα

Απάντηση

13-01-2023 09:13Anto

Σε όλους να δώσεις υπουργέ...γιατί να μην δώσεις σε όλη την επικράτεια..έκοψες την συνδεδεμένη έκοψατε 4 χρόνια 18-20 τοις εκατό ενιαίες ενισχύσεις..μας ανεβάσατε έλγα και ασφαλειστικες εισφορές..ρολόι το πάτε!Του χρόνου ούτε πρασινησμα....εμείς εδώ βέβαια στη Κρήτη δεν έχουμε άξιους βουλευτές μόνο τον Κούλη...που τιμωρεί πάντα την Κρήτη γιατί την απευχθενεται που τον βγάζει πάντα δεύτερο ακόμα κι αν έχει κερδίσει και εκλογές...πολύ λυπηρό...αγχωνευτο...που να δει φέτος τι θα πάθει από όλη την Κρήτη....Κι όπως γνωρίζουμε όλοι η Κρήτη βγάζει κυβέρνησεις ...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (11)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές