BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προς άνοιξη η επιστροφή 70 εκατ. στο αγροτικό πετρέλαιο

Δημοσιονομικό χώρο για τουλάχιστον 67 εκατ. ευρώ φέρεται να έχουν ανοίξει οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διατεθούν σε κατ΄επάγγελμα αγρότες με τη μορφή της επιστροφής φόρου πετρελαίου και ορίζοντα πληρωμής την προσεχή άνοιξη, όσο οι παραγωγοί θα βρίσκονται στα χωράφια τους για τις εαρινές σπορές και εργασίες.

Petrelaio_Massey

Πέτρος Γκόγκος

7206
25

H τελική ημερομηνία καταβολής της εν λόγω ενίσχυσης θα διαμορφωθεί σε συνάρτηση με την ημερομηνία των εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda και του Agronews, διαφαίνεται δηλαδή πως το χρονικό πλαίσιο είναι σχετικά ασφυκτικό. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται δια στόματος Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, αναφερόμενος στα αγροτικά, περιορίστηκε στον σχολιασμό του υψηλού κόστους παραγωγής, στρώνοντας με τον τρόπο αυτό το έδαφος για να επανέλθει στο θέμα του αγροτικού πετρελαίου σε επόμενο γύρο εξαγγελιών στο προσεχές διάστημα. Άλλωστε, πέρα από τις έκτακτες ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα σε ροδάκινα και μήλα, λείπει από το προεκλογικό καλάθι της κυβέρνησης ένα οριζόντιο μέτρο, με το αγροτικό πετρέλαιο να προσεγγίζεται από το Μαξίμου ως τέτοιο.

Εφόσον το ποσό διαμορφωθεί στα αντίστοιχα με πέρυσι επίπεδα, τότε θα καλύπτει το δεύτερο μισό του 2022 και θα αφορά σε περίπου 340.000 παραγωγούς, ενώ ο τρόπος κατανομής θα γίνει με βάση την ετήσια λίστα κατανάλωσης που είχε συνταχθεί στις παραμονές της τελευταίας πληρωμής, τον Αύγουστο του 2022. Η λίστα με τα ΑΦΜ και τα IBAN που διαθέτει η ΑΑΔΕ από τότε θα αξιοποιηθεί, όπως επίσης και οι καταστάσεις από τις εγγραφές στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Παράδειγμα υπολογισμού ενίσχυσης

Στην ετήσια λίστα κατανάλωσης υπάρχει ορισμένο ποσό (για παράδειγμα στο βαμβάκι ορίζονται τα 30 λίτρα ανά στρέμμα), το οποίο όμως διαιρείται με το δύο, αφού η ενίσχυση αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με το πρώτο εξάμηνο να έχει ήδη καταβληθεί. Το ποσό που προκύπτει, στην περίπτωση του βαμβακιού τα 15 λίτρα, πολλαπλασιάζεται με το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ. Έτσι προκύπτει το ποσό ενίσχυσης των 6,15 ευρώ ανά στρέμμα.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ένας αγρότης ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέμματα με βαμβάκι, αναμένει μια ενίσχυση της τάξης των 615 ευρώ. Αν παράλληλα καλλιεργεί άλλα 100 στρέμματα σκληρό σιτάρι, τότε αναμένει επιπλέον 328 ευρώ, ήτοι 933 ευρώ, ενώ με άλλα 100 στρέμματα όσπρια, στην συνολική ενίσχυση προστίθεται το ποσό των 178 ευρώ.

Ανά κεφάλι ζώου η ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου που έχουν δηλωμένο και για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου. Σύμφωνα με την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο. Έτσι, η ενίσχυση στην επικείμενη πληρωμή αφορά σε 1,45 λίτρα για κάθε δηλωμένο ζώο, με το ποσό ανά κεφάλι να διαμορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου. Συνεπώς για μια μικρή μονάδα με 100 δηλωμένα πρόβατα, ανεξαρτήτου ηλικίας, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 60 ευρώ.

Σχόλια (25)
Προσθήκη σχολίου

28-01-2023 00:00Βαιος δτ

Παλι προεκλογικα θα το δοσουν, ενω το περιμεναμε απο περυσι δλδ το 2022, αφου μας εχουν δοσει τα μισα (6,15/στρ)

Απάντηση

26-01-2023 18:12GENERAL LEE

κουλη θελατε,καλα να περασετε.

Απάντηση

25-01-2023 18:17Ιωάννης

Στο χωριό μου καί στα γύρω χωριά αριστερή είναι υπάλληλοι συνταξιούχοι 50 χρόνον Με 20-60 στρέμματα στο όνομα της γυναίκας τούς η μάνας και τό παίζουν αγρότες καί μόλις είναι νά πάρουν χρήματα ή αγρότες κάνουν φασαρία δήθεν ,τους ποναει αλλά πήραμε χαμπάρι

Απάντηση

25-01-2023 15:43Ζωή

Απευθύνομαι στους συναδέλφους/ισσες αγρότες. Ας μην αναλωνόμαστε σε ατυχές σχόλια. Η ουσία είναι ότι καλούμαστε να πληρώνουμε πανάκριβα το πετρέλαιο και μας δίνουν ψίχουλα.

Απάντηση

25-01-2023 13:00Κρητικος

Ο Μητσοτάκης μετραγε τους ψήφους έναν έναν μα δεν του βγαίνουν τα κουκιά είναι κουτσουρεμενα. Και τότε αποφάσισε τον έρμο τον αγρότη με πετρελαιο να τονε λούσει.. για να ξεχάσει σκάνδαλα λιγδανηδες νέα ΚΑΠ κ ακρίβεια . Ξυπνάτε αδέρφια θα μας πάρουν το βίος μας.

Απάντηση

25-01-2023 12:50Αρης

Αχ καλές μου εκλογές να είσαστε 2φορες το χρόνο!

Απάντηση

25-01-2023 11:07agrotisa

δια στόματος Μητσοτάκη. Μεγάλη η χάρη μας , και να υποθέσω , τη να υποθέσω δηλαδή ,που είναι συγουρο ότι θα είναι και αυτή μια από της πιο ολοκληρωμένες πετυχημένες πληρωμές . Σαν αυτές που έχουν γίνει όλο το τελευταίο διάστημα .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (18)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές