BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πιστοποιημένοι και ενταγμένοι στα Βιολογικά έχουν έξτρα στήριξη τσεκ

Το ειδικό πριµ άµεσων ενισχύσεων για τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας θα λάβουν µόνο όσα αγροτεµάχια και εκτροφές έχουν περάσει πλήρως την περίοδο µετατροπής, επιβεβαίωσε στα πλαίσια της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης για τη νέα ΚΑΠ ο Γεώργιος Βλάχος καθηγητής του ΓΠΑ.

5_77

Γιώργος Κοντονής

8706
10

Οι ενταγμένες στο  πρόγραμμα βιολογικών του ΠΑΑ καλλιέργειες και οι μετά την περίοδο μετατροπής, στηρίζουν το τσεκ της νεάς ΚΑΠ                

Όπως ανέφερε ο κ. Βλάχος, εκ των υπεύθυνων για το σχεδιασµό των περιβαλλοντικών προγραµµάτων του στρατηγικού σχεδίου, από αυτήν την ενίσχυση ετήσιου προϋπολογισµού 235 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν:

Πρώτον τα αγροτεµάχια ή οι εκτροφές για τα οποία οι δεσµεύσεις βιολογικών από το περασµένο ΠΑΑ λήγουν. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ εδώ περιλαµβάνονται συνολικά 8.446 δικαιούχοι της φυτικής παραγωγής και 3.322 της ζωικής των οποίων οι δεσµεύσεις είτε έληξαν πέρσι ή λήγουν την περίοδο 2023-2024. Το 2024 λήγουν επίσης οι δεσµεύσεις 56.701 δικαιούχων της 5ης πρόσκλησης των Βιολογικών. Άρα συνολικά δηµιουργείται µία δεξαµενή 68.469 ενδιαφερόµενων. Φυσικά το πριµ του νέου πρασινίσµατος για τη διατήρηση στα βιολογικά, θα λάβουν µόνο όσων οι δεσµεύσεις στα πλαίσια του ΠΑΑ λήγει. ∆ηλαδή οι δικαιούχοι της 5ης πρόσκλησης ουσιαστικά θα µπορούν να κάνουν αίτηση από το 2025 και µετά εφόσον για τις σχετικές δεσµεύσεις θα πληρώνονται από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης έως και το 2024.

∆εύτερον, στο πρόγραµµα θα µπορέσουν να εντάξουν από φέτος ενδιαφερόµενοι αγροτεµάχια και εκτροφές τα οποία θεωρούνται πλήρως βιολογικά. Θα πρέπει να έχει περάσει δηλαδή µία 2ετία µετατροπής στις αροτραίες καλλιέργειες, µία 3ετία στις δενδρώδεις, 6 µήνες στα αιγοπρόβατα και 12 µήνες στα βοοειδή. «∆ιάφορα για πιστοποιήσεις εκ των υστέρων που έχουν ακουστεί θέλουµε να τα αποφύγουµε», σχολίασε σχετικά ο κ. Βλάχος, θέµα το οποίο έχει αναδείξει η Agrenda.

Σηµειώνεται εδώ πως η βιολογική γεωργία δεν είναι «δεµένη» µε το φυσικό πρόσωπο δηλαδή τον δικαιούχο, αλλά µε το αγροτεµάχιο ή την εκτροφή. ∆ηλαδή ένας δικαιούχος των βιολογικών του ΠΑΑ που έχει βάλει στο πρόγραµµα 30 στρέµµατα ελιάς βιολογική στο Μέτρο, αλλά έχει ακόµη 20 στρέµµατα τώρα πιστοποιηµένα πλήρως βιολογικά για τα οποία δεν λαµβάνει πριµ από το ΠΑΑ, µπορεί αυτά τα 20 να τα εντάξει στη διατήρηση βιολογικών του νέου πρασινίσµατος.

Ασύµβατo το πριµ βιολογικών µε όλες τις υπόλοιπες δράσεις από το νέο πρασίνισµα

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως, ανέφερε και ο κ. Βλάχος, ότι τα αγροτεµάχια ή οι εκτροφές που θα ενταχθούν στη διατήρηση των βιολογικών, δεν θα µπορούν να διεκδικήσουν οποιοδήποτε άλλο πριµ από το νέο πρασίνισµα. Αυτό βέβαια που δεν διευκρινίστηκε είναι τι θα συµβέι σχετικά µε το πριµ του νέου πρασινίσµατος για όσα αγροτεµάχια και εκτροφές δεσµεύονται από το βιολογικό πριµ του ΠΑΑ. Εφόσον ισχύσει και εκεί το ασυµβίβαστο (κάτι που είναι και το πιο πιθανό), πάνω από 60.000 δικαιούχοι θα χάσουν το µερίδιό τους από το νέο πρασίνισµα (το παλιό µέχρι και το 2022 το λάµβαναν κανονικά).

Για τα αγροτεµάχια και τις εκτροφές που είναι ακόµη σε περίοδο µετατροπής θα ανοίξει σχετική πρόσκληση από το νέο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πριµ τοπικών ποικιλιών - Tα κηπευτικά µέσα στη λίστα

Ως έναν δυναµικό κατάλογο που θα εµπλουτίζεται συνεχώς µε νέες καλλιεργητικές επιλογές, χαρακτήρισε τη λίστα επιλογών για τη σπορά τοπικών ποικιλιών που επιδοτείται  στη νέα ΚΑΠ, ο καθηγητής του ΓΠΑ Γεώργιος Βλάχος που συµµετείχε στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της νέας ΚΑΠ. Όπως ανέφερε η χώρα µας έχει έναν µεγάλο γενετικό πλούτο µε προσαρµοσµένες τοπικές ποικιλίες που έχουν µικρότερη ανάγκη από νερό και γενικότερα θεωρούνται «ξεχασµένες», λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας. Ο παραγωγός θα έχει την επιλογή να βάλει στο αγροτεµάχιό του τοπικές ποικιλίες από ψυχανθή, λαχανικά, σιτηρά, φαρµακευτικά και αρωµατικά φυτά µε επιδότηση που θα ξεκινάει από τα 31,3 ευρώ το στρέµµα και θα φτάνει τα 82,4 ευρώ το στρέµµα ανάλογα την καλλιέργεια, σύµφωνα µε την παρουσίαση του καθηγητή. Αναφορικά µε την ενίσχυση καινοτόµων καλλιεργειών (Tεφ, Σιταροκρίθαρο, Λινάρι κ.λπ) ο κ. Βλάχος σχολίασε ότι λάβαµε «αρκετές ειρωνικές παρατηρήσεις», αλλά εδώ υπενθύµισε και πως «πριν από 20-30 χρόνια αν µιλούσαµε για ακτινίδιο θα µας λέγατε το ίδιο», θέλοντας να πει πως κάποιες αυτές τις καλλιέργειες µπορεί να αποδειχθούν αρκετά δυναµικές.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

13-02-2023 19:38ΕΥΘΥΜΙΟΣ

Η αλήθεια είναι μια ότι μας γεμίσαν παραμύθια κόψαν τα βιολογικά, κόψαν τη νίτρο λίπανση, κόψανε την βασική όμως παίρνουμε ποιο πολλά λεφτά 0+0=14 .Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-02-2023 16:14Σακης

Νέα πρόσκληση για τα βιολογικά θα βγάλετε; Ή θα τρέχουν όλοι να πληρώνουν αναδρομικά τους φορείς πιστοποίησης για να αγοράσουν μουφα πιστοποιητικά;

Απάντηση

13-02-2023 14:19eletheras boskis

Δεν θέλουμε ούτε βιολογηκα προγράμματα ούτε πρασηνησματα , τώρα θα σπέρνουμε τεφ και Μουκουνα . Με το τεφ = χαμένο . Και με μουκουνα = βελούδινο φασόλι . είναι ένα υπέροχο τονωτικό για τα νεύρα, ειδικά για τις διαταραχές του Vata. Είναι ένα από τα καλύτερα αναπαραγωγικά τονωτικά και αφροδισιακά, χρησιμοποιείτε για χαμηλή λίμπιντο, ανικανότητα, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και στειρότητα. Άρα σε συνδιασμό και των δύο αυτών καλιεργιων. Με το τεφ θα είμαστε χαμένοι , και με το μουκουνα χωρίς νεύρα , και θα ενισχύσουμε και στην υπογενητηκοτητα στην χώρα μας. Ε!! Τη λέτε ; Αρχίζουμε την καλλιέργεια; 🤣🤣🤣

Απάντηση

13-02-2023 13:02Έλληνας Αγροτης

Το ισοζύγιο του πρωτογενη τομέα για το 2023 είναι αρνητικό, που σημαίνει με απλά λόγια οτι αγοράζουμε από το εξωτερικό τρόφιμα (κρέας, γάλα, και άλλα) περισσοτερα απο αυτα που παραγουμε και από την άλλη όσοι είναι πραγματικοί βιοκαλλιεργητες και είναι σε καποιο προγραμμα αποκλείονται από το λεγόμενο πρασινισμα. Αντί να δώθουν κίνητρα να ασχοληθεί ο κόσμος με τον πρωτογενη τομέα εμείς τον αποκλείουμε στερώντας του το πρασινισμα

Απάντηση

13-02-2023 11:43Eleos zwa

Κακογραμμένο άρθρο,βάλτε και κάνα παράδειγμα να καταλάβει ο κόσμος...

Απάντηση

13-02-2023 10:57?????

Βιολογηκα 🤣🤣🤣🤣🤣 Μεγάλη ιστορία , της αρπάχτης. [ Όχι όλοι υπάρχουν και γνήσιοι βιοκαλιεργητες να μην τους τσουβαλιαζουμε όλους ]. Κάντε ελενχους στα τιμολόγια . Και θα δείτε εάν όλα αυτά που δηλώνονται βιολογηκα ,είναι? Βιολογηκα τα περισσότερα είναι στα χαρτιά . Αλήθειες που πονάνε αλλά δυστυχώς έτσι είναι . Όλα αυτά που δηλώνονται βιολογηκα ,αροτραια ,και εκτροφές , ιδίως οι εκτροφές , κάντε έναν ελενχο στα τιμολόγια εκτροφών ( αιγοπροβάτων ) με πόσες συμβατικές ζωοτροφές ,έχουν τάισει τα ζώα τους. Γιατί; Δεν αρχηζεται . Κάποτε πρέπει να μπει μια τάξη και στον τομέα αυτό το βιολογηκο , λέγεσαι βιοκαλιεργητης ,και στην πράξη βιοκαλιεργητης. Όχι μόνο στα χαρτιά .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-02-2023 10:25ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΡΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΑ, ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΣΩ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΑ. ΑΡΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΝΤΑΧΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΟΣΔΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΧΑΡΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ....ΑΠΛΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.... Ο,ΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές