BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στρεμματικό πριμ έως 52 ευρώ στις ξερικές για σπορά σε ποτιστικό αγρό

Σε πριµ 5ετίας και µε επιλέξιµες µάλιστα όλες τις καλλιέργειες που αντέχουν και µπορούν να αποδώσουν χωρίς άρδευση (ξηρικές) όπως τα σιτηρά και τα ψυχανθή, µετατρέπεται η αντικατάσταση ποτιστικών καλλιεργειών στο νέο πρασίνισµα των άµεσων ενισχύσεων, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda.

4_pin_42

Γιώργος Κοντονής

19861
10

Πριμ πενταετίας ως 52 ευρώ το στρέμμα για ξερικές καλλιέργειες εάν σπαρθούν σε ποτιστικά χωράφια

Αυτό σηµαίνει πως όσο ο αγρότης θα δηλώνει στο ΟΣ∆Ε ξηρική καλλιέργεια σε ποτιστικό αγροτεµάχιο θα λαµβάνει τη σχετική επιδότηση η οποία µπορεί να φτάσει τα 52 ευρώ το στρέµµα, ανάλογα το «ιστορικό» καλλιέργειας του χωραφιού (δηλαδή ποια καλλιέργεια αντικαθιστά). Μάλιστα αναµένεται να εµπλουτιστεί ο κατάλογος καλλιεργειών προς αντικατάσταση πέρα από µηδική, καλαµπόκι και βαµβάκι. Για την εξέλιξη αυτή ήδη είχε προϊδεάσει το ΥΠΑΑΤ απαντώντας σε ερώτηση (Κείµενο Σχετικών Ερωτήσεων για την ΚΑΠ 1/12/2022) αν για παύση άλλης καλλιέργειας θα υπάρξει χρηµατοδότηση πως «εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα υπάρχει η δυνατότητα εµπλουτισµού των επιλογών».

Πιο συγκεκριµένα, όπως αναφέρουν οι έχοντες γνώση των πραγµάτων σκοπός της συγκεκριµένης δράσης είναι η εξοικονόµηση ύδατος, οπότε πρώτον, όσο ο αγρότης σπέρνει ξηρική καλλιέργεια στο ποτιστικό αγροτεµάχιο θα λαµβάνει το πριµ ετησίως. Και, δεύτερον, δεν θα υπάρχει περιορισµός σχετικά µε το ποια ξηρική καλλιέργεια θα µπει στο χωράφι προς αντικατάσταση της παλιάς. «Για παράδειγµα αν βάλει κάποιος ξηρική το 2023 θα λάβει το πριµ και αν συνεχίσει το 2024 µε την ίδια καλλιέργεια ξανά θα το εισπράξει», αναφέρει πηγή που είναι κοντά στο σχεδιασµό της νέας ΚΑΠ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Αναµένεται ο κατάλογος για τις τοπικές ποικιλίες

Όσον αφορά το ειδικό πριµ για τις τοπικές ποικιλίες, αναµένεται ακόµη η σχετική λίστα των επιλέξιµων καλλιεργειών που θα εκδοθεί από το ΥπΑΑΤ. Σηµειώνεται εδώ πως αναφορικά µε την επιδότηση των 60 ευρώ για τις «καινοτόµες» καλλιέργειες, και εδώ αναµένεται σχετική λίστα, µε αυτές που αναφέρονται στο στρατηγικό σχέδιο να είναι ενδεικτικές (Τεφ, Χία, Λινάρι κ.λπ).

Υπενθυµίζεται πως στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ η δράση «Χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών και ποικλιών» χωρίζεται σε τρία µέρη (βλ. πίνακα):

α) Καλλιέργεια ποικιλιών χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών αραβοσίτου, µηδικής και βάµβακος.

β) Καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών ετησίων ή/και ειδών και ποικιλιών προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,

γ) Εισαγωγή νέων ή/και καινοτόµων ή/και µε καινοτόµο χρήση καλλιεργειών ανθεκτικών στις ξηροθερµικές συνθήκες και στις αναµενόµενες, λόγω της κλιµατικής αλλαγής, µεταβολές.

Η αίτηση για τη λήψη της σχετικής ενίσχυσης θα γίνει στις αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2023, µε τους παραγωγούς να επιλέγουν µέσα από µία λίστα τη δράση από το νέο πρασίνισµα µέσω της οποία θέλουν να ενισχυθούν.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

22-03-2023 22:20Ιωάννης Αλεξανδριδης

Μια ζωή τα ΤΟΕΒ λειτουργούν εις βάρος του αγρότη,είναι τάχα μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί,δυστυχώς αν κάποιος διαβάσει το Κ Α ΤΑ Σ Τ Α Τ Ι Κ Ο του εκάστοτε ΤΟΕΒ θα διαπιστώσει ότι έχει μόνο υποχρεώσεις κ καθόλου δικαιώματα!!!! Ντροπή κ τίποτε άλλο!!Κάποια στιγμή αυτά τα κωλομαγαζα που εξυπηρετούν τους λίγους θα πρέπει να μπουν σε τάξη κ πραγματικά να γίνουν τα εργαλεία του αγρότη για να υπάρχει κ πρόοδος για όλους!!!!

Απάντηση

20-02-2023 14:43Μπεκιάρης Φίλιππος

Απλά είναι τα πράγματα, ποτίζω πληρώνω δεν ποτίζω τι να πληρώσω;

Απάντηση

19-02-2023 17:26Παναγιώτης

Έαν η ΔΕΗ διαπιστωση ότι δεν έχεις κατανάλωση σε ρεύμα από την γεώτρηση , θα σου κάνει το τιμολόγιο από γεωργικό επαγγελματικό .

Απάντηση

19-02-2023 09:49Στεργιανη

Για ποιο λόγο εγώ προσπερνώ σιτηρά και κριθάρι και άλλα προϊόντα που είναι μη ποτιστικά να πληρώνουμε το ευ ενώ κάποιος άλλος που παίρνει μία δυναμική καλλιέργεια όπως είναι το βαμβάκι να πληρώνει το ίδιο με εμάς ΤΟΕΒ ενώ θα έπρεπε εμείς που στέλνουμε ξερικά σε ποτιστικά χωράφια να μην πληρώνουμε το f γιατί δεν δαπανούμε νερό αυτό κάποια στιγμή κάθε κυβέρνηση πρέπει να το κοιτάξει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

19-02-2023 09:39Στεργιανη

Για ποιο λόγο να πληρώνω ΤΟΕΒ εφόσον εγώ σπέρνω ξερικές παραγωγές όπως είναι το σιτάρι το κριθάρι που δεν τα ποτίζω και μου βάζουν να πληρώσω το ΤΟΕΒ ενώ άλλοι που ποτίζουμε δυναμικές καλλιέργειες όπως είναι το βαμβάκι πληρώνουν εξίσου όπως πληρώνω και εγώ μία εξαιρετική παραγωγή αυτή είναι η κοροϊδία πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και να πληρώνουν ΤΟΕΒ μόνο αυτήν πού χαραμίζουν τό νερό

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές