BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στον δρόμο η επιστροφή ΕΦΚ, πιθανή η αύξηση στον προϋπολογισμό

Από τις τελευταίες νομοθετικές διεργασίες πριν σχολάσει η Βουλή και προκηρυχθούν εκλογές αναμένεται πως θα είναι η ψήφιση της ρύθμισης για το αγροτικό πετρέλαιο, με το πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών να περιλαμβάνει επίσης και τη διευκόλυνση με τα χρέη αγροτών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

8_73

Πέτρος Γκόγκος

8255
12

Στον δρόμο η επιστροφή στο  αγροτικό πετρέλαιο, πιθανή η  αύξηση στον προϋπολογισμό

Με δεδομένη τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου πριν λήξει η θητεία της κυβέρνησης, ενισχύεται το σενάριο που θέλει την πληρωμή των 76 εκατ. ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο μέσα στην άνοιξη. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια έκπληξη που θα αφορά στο συνολικό κονδύλι του ποσού που θα κατανεμηθεί. Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί προ ολίγων ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με αγροτοσυνδικαλιστές. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε μια αύξηση των ποσών που θα εισπράξουν οι αγρότες σε δεύτερο χρόνο, ενώ διαφορετικά, σε περίπτωση που επιλογές σπορών δεν είναι ανατρεπτικές, το υφιστάμενο κονδύλι προϊδεάζει για αντίστοιχα ποσά με εκείνα που πιστώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Πάντως, αν τα ποσά υπολογιστούν με την ίδια λίστα ετήσιας κατανάλωσης που ίσχυσε στην πληρωμή του Αυγούστου, τότε θα χρειαστεί σίγουρα μια αύξηση των κονδυλίων, αφού τότε το αποτέλεσμα πολλαπλασιαζόταν με το 50% δεδομένου ότι η επιστροφή του 2022 αναλογούσε στο μισό έτος. Οπότε είτε θα αλλάξει η λίστα κατανάλωσης με υπουργική απόφαση μετά τη ψήφιση της ρύθμισης, είτε τελικά θα αυξηθεί το κονδύλι.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Οι διατάξεις που θα περιλαµβάνονται σε πολυνοµοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονοµικών, προβλέπουν µεταξύ άλλων:

  • Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο: Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αφορά όλο το 2023.
  • Αναβίωση 72 και 120 δόσεων σε Εφορία και Ταµεία: Αναβιώνουν οι ρυθµίσεις των 72 και 120 δόσεων που χάθηκαν ή κατέστησαν µη εξυπηρετούµενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η αναβίωση αυτών πραγµατοποιείται µέχρι την 31η Ιουλίου 2023 µε την καταβολή 2 δόσεων και την αναβίωση όλων των ευεργετηµάτων των ρυθµίσεων, όπως π.χ. η αποδέσµευση των τραπεζικών λογαριασµών της ρύθµισης των 120 δόσεων. Η αναβίωση των ρυθµίσεων περνά από την υποχρεωτική, εντός µηνός από την επικύρωση της αναβίωσης , ένταξη των αρρύθµιστων οφειλών στην πάγια ρύθµιση των 24 ή 48 δόσεων.
  • Νέα έκτακτη ρύθµιση 36 ή 72 δόσεων: Αφορά όσους την 1η Νοεµβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσµες ή αρρύθµιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθµίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθµίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσµες µετά την 1η Νοεµβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της έντοκης µηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεµβρίου 2021 ρυθµισµένες οφειλές στην πάγια ρύθµιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, µετά την 1η Νοεµβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθµιση των 36 ή 72 δόσεων.

Κατάργηση του προστίµου των 100 ευρώ

Κατάργηση προστίµου για εκπρόθεσµες φορο-δηλώσεις: Το υπουργείο Οικονοµικών προχωρά στην κατάργηση του προστίµου των 100 ευρώ για εκπρόθεσµη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος. Το µέτρο αφορά τα φυσικά πρόσωπα και εφαρµόζεται από φέτος για µηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήµατος που βεβαιώνεται µε την εκπρόθεσµη δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία η υποβολή εκπρόθεσµων δηλώσεων δηλώσεων συνοδεύεται µε επιβολή προστίµων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε µήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ηµεροµηνία πληρωµής του φόρου. Ειδικότερα τα πρόστιµα για τους φορολογούµενους που υποβάλουν εκπρόθεσµες δηλώσεις είναι τα εξής:

i)Στις εκπρόθεσµες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιµο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι µηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Όταν η αρχική εκπρόθεσµη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιµο 0,73% για κάθε µήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ηµεροµηνία πληρωµής του φόρου.

ii)Στις εκπρόθεσµες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νοµικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή µηδενικές επιβάλλεται πρόστιµο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιµο ύψους 250 ευρώ και πρόστιµο 0,73% για κάθε µήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ηµεροµηνία πληρωµής του φόρου.

iii)Στις εκπρόθεσµες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νοµικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή µηδενικές επιβάλλεται πρόστιµο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιµο ύψους 500 ευρώ και πρόστιµο 0,73% για κάθε µήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ηµεροµηνία πληρωµής του φόρου.

Τέλη κυκλοφορίας µε το µήνα: Το µέτρο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Απριλίου 2023 και θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούµενους να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήµατός τους πληρώνοντας τέλη ανάλογα µε το διάστηµα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν µέχρι τέλος του έτους. Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 µηνός, καταβάλλεται το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για 2 µήνες καταβάλλονται τα 2/12 των τελών, για 3 µήνες καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχηµα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.. ∆ιάστηµα άρσης ακινησίας µικρότερο του µηνός λογίζεται ως ολόκληρος µήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο µε ένα δωδεκατηµόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Παράταση µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ: Νέα εξάµηνη παράταση έως τέλος 2023 για τις µεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα µη αλκοολούχα ποτά, κινηµατογράφους και θέατρα, τα γυµναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο.

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

13-03-2023 23:11Βοσκος

Μπεεε

Απάντηση

12-03-2023 19:01Θανάσης

Δυστυχώς είναι αργά Ότι νά κάνουν. Ο αγρότης πεθαίνει αργά και σταθερά

Απάντηση

12-03-2023 14:57Κτηνοτρόφος

Το ψήφο θέλουν να αγοράσουν ταρεμάλια που κάθονται στην καρέκλα...

Απάντηση

11-03-2023 21:29Αρης

Τελευταία στιγμή ρίχνουν ένα ξεροκοματο και σ' εμάς.μηπως και σώσουν την καρέκλα τούς. Κυνδινευουμε να χάσουμε την Γη μας και αυτοί δίνουν γιαλυστερες πέτρες όπως δίναν παλιά στους ιθαγενείς και καταδυναστεύαν τά πάντα... Μπορεί να κοντευουμε να τα χάσουμε όλα αλλά δεν θα χάσουμε την αξιοπρέπεια μας..ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ το ίδιο λάθος.

Απάντηση

11-03-2023 18:02Ζωή

Είμαι Ελληνίδα αγρότισσα, χρόνια τώρα δέχομαι την κοροϊδία της πολιτείας με τα γνωστά σε όλους προγράμματα, ενισχύσεις τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν την ελίτ των αγροτών, αλλά και το δισβάσταχτο κόστος παραγωγής που έχει ερημώσει την ελληνική ύπαιθρο. Ωστόσο, δεν με εξόργησε τίποτα περισσότερο, όσο η πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών σε συνδυασμό με την αποποίηση των ευθυνών ΟΛΩΝ των κομμάτων που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα. Ακόμη περισσότερο ότι το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να δικάσει τους ιθύνοντες πολιτειακούς παράγοντες. Ν Τ Ρ Ο Π Η !

Απάντηση

11-03-2023 13:39maria

Στο δρόμο λέι το agronews η επιστροφή πετρελαίου . Να υποθέσω θα έρχεται με αυτήν την πλατφόρμα την κλαταρησμενη .

Απάντηση

11-03-2023 11:47Αγανακτησμενος

Τύφλα να 'χει ο Ανδρέας με το επικό Τσοβόλα δωστά όλα.Και για να προλάβω τα αγαπητά κατά τα άλλα γαλάζια κομματοσκυλα,δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ ούτε και κανένα άλλο κόμμα.Η αγροτιά και η κτηνοτροφία πρέπει να υπερασπιζόμαστε μόνο τα συμφέροντά μας όπως κάνουν όλα τα επαγγέλματα.Αλλα είπαμε διαιρεί και βασιλεύε.Τωρα που το σκέφτομαι γιατί κάνουν όλοι ότι ξέχασαν την περσινή β δόση;(η οποία ήτανε το 1/5 απο τους πίνακες που οι ίδιοι ανακοινωσαν).

Απάντηση

11-03-2023 11:21Χρηστος

Το υπολοιπο μισο πετρελαιο ετους 2022, τι εγινε εξαυλωθηκε;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-03-2023 10:33Ττ

Δώστε ελπίδα αντέχουμε ακομα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές