BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αρχή στρατηγικής στο νερό με τρία αρδευτικά έργα 380 εκατ. και αναμόρφωση ΤΟΕΒ

Την αναµόρφωση των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ µε τη βελτίωση του θεσµικού πλαισίου που αφορά µεταξύ άλλων τις οικονοµικές υποχρεώσεις αλλά και τον εκσυγχρονισµό των υποδοµών τους, προανήγγειλε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σηµειώνοντας παράλληλα τη συνέχιση του µεγαλόπνοου έργου που αφορά επενδύσεις 4 δις ευρώ σε εγγειοβελτιωτικά έργα στα πλαίσια του προγράµµατος Ύδωρ 2.0.

50-51_20

Γιώργος Κοντονής

867
1

Το πρόγραµµα αυτό αφορά συνολικά 21 έργα για την άρδευση πάνω από 1,3 εκατ. στρεµµάτων αγροτικής γης, µε τα τρία πρώτα εξ αυτών να έχουν δηµοπρατηθεί. Πρόκειται συγκεκριµένα για:

  •   Τον εκσυγχρονισµό των αρδευτικών δικτύων Ταυρωπού, εκτιµώµενης αξίας σύµβασης 159,65 εκατ. ευρώ. Εκτιµάται πως θα εξυπηρετήσει 5.750 αγρότες.
  •   Την κατασκευή του φράγµατος Μινωγιάτικο στην Πύλο, εκτιµώµενης αξίας σύµβασης 145,08 εκατ. ευρώ. Εκτιµάται πως θα εξυπηρετήσει 3.500 αγρότες.
  •   Την κατασκευή της Λιµνοδεξαµενής Χοχλακίων νοµού Λασιθίου µε συνοδευτικά έργα (Φράγµα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νοµού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού), εκτιµώµενης αξίας σύµβασης 76,75 εκατ. ευρώ. Εκτιµάται πως θα εξυπηρετήσει 1.550 αγρότες.

Σηµειώνεται εδώ πως το πρόγραµµα Ύδωρ 2.0. βρίσκεται υπό την επίβλεψη του γενικού γραµµατέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών, ∆ηµήτρη Παπαγιαννίδη. Σε πρώτη φάση από τα 21 έργα αναµένεται να προχωρήσουν παράλληλα πιο άµεσα τα εξής 4 σύµφωνα µε τα όσα είχε προγραµµατίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

1) Έργα µεταφοράς νερού από Ποταµό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης (Π.Ε. Ξάνθης). Το κόστος κατασκευής µε Σ∆ΙΤ θα φτάσει τα  203.000.000 ευρώ, για την άρδευση στο τελικό στάδιο 200.000 στρεµµάτων και µε ωφελούµενους 20.000 αγρότες.

2) Φράγµα στο Μπουγάζι ∆οµοκού και αρδευτικό δίκτυο (Π.Ε Φθιώτιδας) µε κόστος κατασκευής µε Σ∆ΙΤ 26.397.000 ευρώ. Η χωρητικότητα του νέου Ταµιευτήρα θα είναι 2.500.000 κ.µ, και θα εξυπηρετεί 10.000 στρεµµατα.

3) Φράγµα στο Λιβάδι Αράχωβας, Αρδευτικό δίκτυο  και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Κόστος κατασκευής µε Σ∆ΙΤ 23.005.200 ευρώ. Η χωρητικότητα του νέου Ταµιευτήρα θα είναι 3.760.000 τ.µ, και θα εξυπηρετεί 6.000 στρεµµατα.

4) Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας µε κόστος κατασκευής µε Σ∆ΙΤ 88.066.645 ευρώ για 74.650 στρεµµατα.

Τα έργα θα χρηµατοδοτηθούν από το Ταµείο Ανάκαµψης, το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης και το εθνικό Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων.

 

Εγγειοβελτιωτικά µέσω του ΠΑΑ

Ειδικότερα µέσω του ΠΑΑ, και από τις δύο προσκλήσεις του Μέτρου 4.3 που αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα, έχουν πραγµατοποιηθεί 229 εντάξεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας µε συνολικό προϋπολογισµό 784 εκατ. ευρώ. Τα σχετικά έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν, καλύπτουν µεγάλο τµήµα της ελληνικής επικράτειας και αφορούν βελτίωση αρδευτικών υποδοµών, υποδοµές για την αύξηση των αρδευόµενων εκτάσεων, ταµίευση χειµερινών απορροών (λιµνοδεξαµενές, φράγµατα), καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδοµών. Όσον αφορά την αναβάθµιση των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, αυτή θα κινηθεί γύρω από τον εκσυγχρονισµό των υφιστάµενων υποδοµών αλλά και µε τη βελτίωση του θεσµικού πλαισίου που αφορά µεταξύ άλλων τις οικονοµικές υποχρεώσεις, στην ηλεκτρονική καταγραφή των µελών των ΤΟΕΒ, αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης-σύνδεσης, των οφειλών των δικαιούχων. Παράλληλα θα αναζητηθούν τρόποι αποδοτικότερης συνεργασίας των οργανισµών των ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, µε τους εποπτευόµενους φορείς των Περιφερειών και του ΥΠΑΑΤ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-07-2023 12:57Γιωργος

Για το φραγμα Ασωπου στην Κορινθια μιλιά εεεεεε;;;;;;;καθικια!!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές