BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με φειδώ οι πρώτες ανακοινώσεις με το δελτίο και οι αποζημιώσεις

Στην ασφαλισμένη παραγωγή θα περιορισθούν σε πρώτη φάση οι αποζημιώσεις γεωργών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την τελευταία μεγάλη θεομηνία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις από την πληγείσα περιοχή.

photo_2023-09-10_19-31-10_8

10
4

Ο πρωθυπουργός μίλησε για άμεση ενεργοποίηση της κρατικής αρωγής που θα καλύψει το σύνολο των ζημιών σε υποδομές και εξοπλισμό, καθώς και για έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να αποζημιωθεί χωρίς γραφειοκρατία το σύνολο των ζημιών στην αγροτική παραγωγή.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι την Τρίτη στο Στρασβούργο θα ζητήσει από την Ευρωπαία Επίτροπο τη δέουσα οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η καταστροφή σχετίζεται και με την κλιματική κρίση.

Για λόγους που έχουν σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ξεκαθάρισε ότι τα παραγωγικά ζώα που χάθηκαν θα πρέπει άμεσα να παραδοθούν στις αρμόδιες αρχές για καύση χωρίς να γίνει προηγουμένως καταμέτρηση, τονίζοντας ότι οι σχετικές αιτήσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου θα αρχίσουν άμεσα και οι αποζημιώσεις θα γίνουν με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων των αρχών.

Επίσης έκτακτη βοήθεια θα υπάρξει για τις πρώτες ανάγκες προμήθειας ζωοτροφών στην κτηνοτροφία.

Αντίθετα δεν συγκεντρώνει πολλές ελπίδες το ενδεχόμενο αποζημίωσης των αγροτών για την μείωση της παραγωγικότητας των εδαφών τα επόμενα χρόνια, καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, το θέμα θα απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΟ Δήμητρα που θα ελέγξουν αν και κατά πόσο έχει επιβαρυνθεί η ποιότητα του εδάφους. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχουν βάση τα όσα λέγονται περί χαμηλών αποδόσεων των εδαφών μετά τις πλημμύρες για 3-5 χρόνια.

 

Σε ότι αφορά στην κρατική αρωγή, ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr όπου και θα υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να χορηγηθούν:

  • 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν στην οικοσκευή
  • Το κόστος αποκατάστασης για επιχειρήσεις φθάνει το 80% για την ανακατασκευή και 70% για κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις

Αυτό το οποίο φάνηκε πάντως από το όλο κλίμα της χθεσινοβραδυνής συνέντευξης του κυβερνητικού επιτελείου ήταν μια προσπάθεια να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες τέτοιες που δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, αντίθετα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομία.

Αναλυτικά η δήλωση Μητσοτάκη

 

Μόλις ολοκληρώσαμε διευρυμένη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται εδώ και έχει αναλάβει συντονισμό παρεμβάσεων… Ευχαριστώ άλλη μια φορά όσους είναι με αυταπάρνηση στο πεδίο μες τις λάσπες να σώσουν ζωές και να επανέλθει η ευρύτερη περιοχής όσο πιο γρήγορα σε κάπως πιο κανονικ9ούς ρυθμούς.

Έχετε ενημέρωση από πυροσβεστική για έρευνας και διάσωσης που θα συνεχιστούν πλήρως μέχρι να υποχωρήσουν όλα τα νερά. Σήμερα το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους κινδύνους για δημόσια υγεία… θα πει η αναπληρώτρια υπουργός όσα πρέπει να συμβούν και θα φροντίσουμε όλοι πολίτες να είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα υγιείς. Αυτό αφορά και καύση νεκρών ζώων. Παρακαλώ όλους να ακούν οδηγίες υπουργείου.

Η έννοια επόμενης μέρας έχει να κάνει με αποκατάσταση μεγάλων τραυμάτων αυτής θεομηνίας. Ο κ. Τριαντόπουλος θα μιλήσει αναλυτικά για στήριξης κρατικής αρωγής μέσα από την πλατφόρμα. Διαβεβαιώνω ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα για να ξαναμπούν σπίτια τους με οικονομική στήριξη σε πρώτη φάση για οικοσκευή και σε δεύτερη για να αποκαταστήσουν ζημιές, Το ίδιο προφανώς αφορά και τους αγρότες μας.

Ο προπυπολογισμός ΕΛΓΑ έχει ουσιαστικά εξαντληθεί αλλά το κράτος είναι εδώ με τον προϋπολογισμό να ενισχύσει ΕΛΓΑ για να στηρίξει αγρότες και κτηνοτρόφους – θέλουμε να μείνουν εδώ να ανακτήσουν ζωικό και φυτικό κεφάλαιο – θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Η κ. Ζαχαράκη θα μιλήσει για παρεμβάσεις πρόνοιας όσων απομακρύνθηκαν από εστίες τους και ψυχολογική στήριξη.

Την Τρίτη το πρωί θα βρεθώ στο Στρασβούργο επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσω την πρόεδρο της Κομισιόν και να συζητήσω τον τρόπο που η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας για να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει την καταστροφή που συνδέεται σίγουρα και με κλιματική κρίση και που απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δαπανούμε πολλούς ευρωπαικούς πόρους για μετάβαση σε πράσινη οικονομία σε 5 χρόνια… αλλά δαπανούμε λίγα για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής που βιώσαμε με μια πρωτοφανή καταιγίδα που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά σενάρια όσων ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα.

Έχουμε πολλές επιλογές για χρηματοδοτικά εργαλεία που η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει και τα αγροτικά ταμεία και ταμείο ανάκαμψης και ταμείο φυσικών καταστροφών ΕΣΠΑ. Θα τα συζητήσω όλα αυτά με Πρόεδρο Κομισιόν και είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει πατρίδα μας οικονομικά για να μην επωμιστεί μόνος του ο Έλληνας φορολογούμενος το μεγάλο κόστος που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος, αλλά χρειάζονται και ευρωπαϊκοί πόροι.

Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πιο ισχυρή., η χώρα πήρε πολυπόθητη αναβάθμιση… είναι σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει ότι έχει τις δυνατότητες σήμερα να ξεπεράσει και μια τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση αλλά θα χρειαστούμε και την αργή της Ευρώπης.

Πολλά περισσότερα θα έχω να πω και το επόμενο Σαββατοκύριακο που θα βρεθώ στη ΔΕΘ με μία εβδομάδα καθυστέρηση νομίζω απολύτως κατανοητή. Θα απαντήσουμε στα θέματα αυτά. Θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις. Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα και από εκεί και πέρα οι πολίτες θα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

11-09-2023 14:49Γιαννης

Αιντε ρε βρωμιαρη αφορισμενε.κανει εμετο ο ουρανος μαζι σου.λερα!!!!!!

Απάντηση

11-09-2023 14:39Αγροτης

Αν στις προηγούμενες εκλογές είχαμε δώσει στην ΝΔ πάνω από 41/100 που πήρε θα κάναμε τον πρωθυπουργό μας τον Άριστο των Αρίστων ακόμα ποιο ισχυρό για το καλό μας....

Απάντηση

10-09-2023 22:47Sakis

Να ακυρώσει όλα τα προγράμματα επιδοτήσεων όπως βιβλία πας θερμοσίφωνες έξτρα φορολόγηση εκτάκτου ανάγκης στους έχοντες,επιστροφή επιχορηγήσεων στα ΜΜΕ στυλ λίστες Πέτσα κ να σταθεί έστω κ μια φορά αντρικια απέναντι στον λαό.Γιατι η αλήθεια είναι μία.Οτι πέρα από το οικονομικό θέμα εδώ θα έχουμε με ψυχολογικο θέμα.θα υπάρχει φόβος στο αγροτικό τομεα να ξαναδημιουργήσει καποιος που πέρα από την κάθε κυβέρνηση θα φοβάται κ την οργή Θεού.Ξερουνε οι ειδήμονες βλακοεπιστημονες ότι οι πηγές στα βουνά είναι τιγκαρισμενες?Ξέρουνε ότι αν ρίξει χιόνια οι βροχές πολλές εφέτος θα πρέπει να έχουμε άπαντες από μια βάρκα?Λέει ο άσχετος κάθε 18000 χρόνια γίνονται αυτά.Τι λες ρε άσχετε.Ανεβειτε πανιληθιοι στα βουνά της Θεσσαλίας κ μετρήσετε τι πήγες ενεργοποιήθηκαν ε μετά από χρόνια αδρανοποίησης.Στηριξτε το κέντρο της Ελλάδος κ κυρίως τους κτηνοτρόφους γτ έρχεται Αρμαγεδώνας.

Απάντηση

10-09-2023 22:09Γιώργος

Εντάξει, το ξέραμε. Δεν υπάρχει σάλιο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές