BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σκέψεις για χαρτιά σε ξένους εργάτες γης, ΙΚΑ αντί εργόσημου

Από δύο οδούς επιχειρούν κυβέρνηση και θεσµικοί παράγοντες να φτάσουν σε µια λύση στο επιτακτικό πρόβληµα της έλλειψης εργατών γης, όσο ταυτόχρονα αµφίσηµες αποφάσεις του ΕΦΚΑ έρχονται να ταράξουν τα νερά γύρω από τη διαχείριση του εργόσηµου.

10-11_81

Πέτρος Γκόγκος

1447
1

Δεύτερες σκέψεις για χαρτιά σε ξένους εργάτες γης, ΙΚΑ αντί εργόσημου

Μετά την αναδίπλωση της Κυβέρνησης στο θέµα της νοµιµοποίησης των 300.000 παράτυπων µεταναστών, οι προσπάθειες εξεύρεσης του αναγκαίου εργατικού δυναµικού βρέθηκαν ξανά στον αέρα, µε τη συζήτηση τώρα να εστιάζει σε δύο ενδεχόµενα, τα οποία έχουν φτάσει στο γραφείο του αρµόδιου υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Τις τελευταίες ώρες γίνονται και έχουν προγραµµατιστεί αρκετές συσκέψεις µε αντικείµενο:

  • Την επίσπευση διακρατικών συµφωνιών, µε πυρήνα µνηµόνιο συνεργασίας µε το Βιετνάµ, χώρα την οποία κοιτά επίµονα τους τελευταίους µήνες η ΕΘΕΑΣ.
  • ∆εύτερες σκέψεις των αρµοδίων της κυβέρνησης γύρω από το ενδεχόµενο νοµιµοποίησης ενός συµβιβαστικού αριθµού παράτυπων.

«Ας µην είναι 300.000, ας είναι 30.000 άνθρωποι που ήδη έχουν προϋπηρεσία σε κτήµατα και χωράφια στην Ελλάδα» σχολιάζει στην Agrenda άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες γύρω από το εν λόγω καυτό ζήτηµα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις γύρω από το ενδεχόµενο νοµιµοποίησης παράτυπων µεταναστών, µε τις συστάσεις που δέχεται να θέλουν έναν µετριασµό του συνολικού αριθµού ανθρώπων που θα µπορούσαν να πάρουν χαρτιά, προκειµένου να καµφθούν οι όποιες αντιδράσεις στο εσωκοµµατικό στρατόπεδο, ειδικά τώρα που και οι τελευταίες εκλογικές αγωνίες αποµακρύνθηκαν.

Την ίδια στιγµή, έρχεται να δυσκολέψει ακόµα περισσότερο η όλη διαδικασία, ειδικά για πιο οργανωµένες µονάδες της φυτικής και της ζωικής παραγωγής, αφού αµφίσηµες αποφάσεις του ΕΦΚΑ διευκολύνουν νέες... περιπέτειες στο ήδη εξαντλητικό πεδίο της απασχόλησης εργατών γης. Η µε ηµεροµηνία 31 Μαρτίου του 2023 εγκύκλιος του ΕΦΚΑ µε οδηγίες για την υπαγωγή στην ασφάλιση του e-EFKA – πρώην ΟΓΑ εργατών γης, έρχεται να αυστηροποιήσει τις συναλλαγές εργόσηµου, µε την ερµηνεία της απόφασης να δείχνει το δρόµο της ασφάλισης στο ΙΚΑ εργατών γης που απασχολούνται σε κτηνοτροφικές µονάδες, φυτώρια αλλά και αγροτικές εκµεταλλεύσεις µε νοµική µορφή Α.Ε. Στην πράξη, αυτό σηµαίνει πως εκεί που ένας εργάτης γης στοίχιζε µαζί µε το εργόσηµο περίπου 40 ευρώ στους επαγγελµατίες του χώρου, τώρα θα στοιχίζει 70 ευρώ για να πάρει ο απασχολούµενος τα ίδια χρήµατα για την εργασία του.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν διπλασιασµό του κόστους απασχόλησης σε µια περίοδο που τα µεροκάµατα, ελλείψει αρκετών εργατικών χεριών, έχουν εκτοξευθεί, µε την εφαρµογή της απόφασης να δύναται να τινάξει στον αέρα την ανταγωνιστικότητα αρκετών από τις εκµεταλλεύσεις.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-10-2023 12:33Γιώργος

Ελλάδα 2.0

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές