BACK TO
TOP
Θεσμικά

Γη και δάνεια για είσοδο νέων στη γεωργία ζητά η Ευρωβουλή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της άρσης των φραγμών στην είσοδο των νέων στη γεωργία, προτείνοντας οικονομικά κίνητρα για καλύτερη πρόσβαση σε γη και δάνεια.

ue

315
2

Το ψήφισμα για την ανανέωση των γενεών στις εκμεταλλεύσεις της ΕΕ του μέλλοντος, που εγκρίθηκε στις 19 Οκτωβρίου,  με 447 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 7 αποχές, προειδοποιεί ότι η δημογραφική πτώση είναι πιο έντονη στους αγροτικούς πληθυσμούς, παρά σε άλλα μέρη της κοινωνίας.

Οι νέοι αγρότες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να απορριφθούν οι αιτήσεις δανείου για να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις γεωργικές τους επιχειρήσεις, επισημαίνει το εγκριθέν κείμενο. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να προσφερθούν χαμηλότερα επιτόκια και στήριξη για την πρώτη δόση του δανείου καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους νέους αγρότες. Η υψηλή τιμή και η χαμηλή διαθεσιμότητα γης είναι ένα άλλο εμπόδιο που εντοπίζει το ψήφισμα.

Το Κοινοβούλιο καλεί συνεπώς την Επιτροπή να αξιολογήσει τη δυνατότητα ανάληψης δράσης σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω νομοθετικών πράξεων για:

  • Τη βελτίωση της λειτουργίας των εθνικών αγορών γεωργικής γης,
  • Την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων γεωργών στη γη και τη συμβολή στην αντιμετώπιση ζητημάτων συγκέντρωσης γης και αρπαγής γης.
  • Την δημιουργία παρατηρητήριου της ΕΕ για τις γεωργικές εκτάσεις για την παρακολούθηση των τάσεων και των τιμών για την πώληση και την ενοικίαση γης, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές γης στην ΕΕ.

Το ψήφισμα ζητά εθνικές στρατηγικές για την προώθηση της αλλαγής των γενεών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης για τις μεταβιβάσεις γης και την προστασία των συντάξεων. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν μια θέση διευκολυντή για τη διαδοχή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που θα μπορεί να παρέχει καθοδήγηση κατά τη μεταφορά γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τη μια γενιά στην άλλη. Οι κοινοτικές και εθνικές πολιτικές θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες των νέων αγροτών, λένε οι ευρωβουλευτές και προτείνουν στην Επιτροπή να διασφαλίσει ότι αυτές οι ανάγκες αντικατοπτρίζονται στις εκτιμήσεις επιπτώσεων για τις νέες πολιτικές.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

26-10-2023 14:56Έλλην

Εγω Προτείνω η ευρωβουλευτες να γίνουν αγρότες να Πάρουν όλα τα καλά του αγρότη κτηνοτροφου

Απάντηση

25-10-2023 14:07Ελενη

Τη χρηματοδότηση για τα μικρά χαμηλότοκα δάνεια των 25 χιλιάδων γιατί την κόψανε; Γιατί ότι καλό γίνεται πρέπει να το διαλύουν;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές