BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κυμαινόμενες εισφορές και κάλυψη ανά δυναμική αγροτεμαχίου ο ΕΛΓΑ

Αλλαγές σε ετήσια βάση ανάλογα με τις προοπτικές των αγορών φαίνεται ότι θα αφομοιώνουν οι εισφορές των παραγωγών στον ΕΛΓΑ μετά την υπό διαμόρφωση μεταρρύθμιση του Οργανισμού, ενώ επίσης εισάγεται ένα κατώφλι δυναμικότητας παραγωγής ανά χωράφι.

Ομιλητες_μαζι_με_υφυπουργο_Σταμενιτη

Λεωνίδας Λιάμης

1198
4

Με κυμαινόμενες εισφορές και κάλυψη ανά δυναμική αγροτεμαχίου ο νέος ΕΛΓΑ

Ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται από την αρχή του έτους η τιμή αποζημίωσης του κάθε προϊόντος δεν διατυπώνεται με ευκρίνεια στις δημόσιες δηλώσεις του υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη στο πλαίσιο εκδήλωσης για την καλλιέργεια της κερασιάς, που οργανώθηκε στα Βρυττά Πέλλας, το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί σε διαβούλευση και θα συζητηθεί στο πρώτο τετράμηνο έως εξάμηνο του 2024. Φαίνεται ωστόσο, πως οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το τονάζ ανά αγροτεμάχιο που θα ασφαλίζουν.

Καθορισμός τιμής αποζημίωσης, για τα ασφαλιζόμενα προϊόντα, κάθε Ιανουάριο, δυνατότητα ορισμού κατωφλιού ως προς την αποδοτικότητα του κάθε χωραφιού, για την ασφάλισή του και απαλοιφή των μειωτικών συντελεστών, είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που προωθεί το ΥπΑΑΤ, ενόψει των αλλαγών του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Τις προθέσεις του υπουργείου αποκάλυψε ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας σε εκδήλωση για την καλλιέργεια της κερασιάς, που οργανώθηκε στα Βρυττά Πέλλας, το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί σε διαβούλευση και θα συζητηθεί στο πρώτο τετράμηνο έως εξάμηνο του 2024.

Απευθυνόμενος σε κερασοπαραγωγούς από ορεινά χωριά της Πέλλας ο κ. Σταμενίτης τόνισε χαρακτηριστικά πως «σκοπός μας είναι να δώσουμε σταθερές βάσεις στους παραγωγούς, για να ξέρουν για τί ακριβώς πληρώνουν και για ποιο κομμάτι αποζημιώνονται».

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε γνωστό πως «θα εντάξουμε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αφού το συμφωνήσουμε όλοι μαζί, να καθορίζεται η τιμή τον Ιανουάριο, μετά από διαβούλευση με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τους φορείς και τις διεπαγγελματικές. Τί εννοούμε τιμή; Τιμή αποζημίωσης του κάθε προϊόντος. Αν θα είναι 1,20 ή 1,30 ευρώ για παράδειγμα στο κεράσι και αυτό φυσικά θα έχει επίπτωση ανάλογη και στις εισφορές, δεδομένου ότι οι εισφορές έχουν να κάνουν με την τιμή».

Σε σχέση με τη δεύτερη μεγάλη παρέμβαση που προωθεί το ΥπΑΑΤ, ο κ. Σταμενίτης ανέφερε πως για να μην προκύπτουν διάφορα ζητήματα με τους εκτιμητές, θα καθορίζεται η δύναμη του κάθε χωραφιού από τους ίδιους τους παραγωγούς. «Να υπάρχει, δηλαδή, ένα κατώφλι δύναμης σε κάθε χωράφι και να μπορεί κάποιος παραγωγός να πει ότι εμένα το χωράφι μου παράγει 2 ή 2,5 τόνους κεράσια στο στρέμμα ή αντίστοιχα 5 τόνους ροδάκινο και άρα αυτό θέλω να το ασφαλίσω», εξήγησε.

Αναφορικά με την τρίτη μεγάλη αλλαγή, διευκρίνισε πως σχετίζεται με το κόψιμο των μειωτικών συντελεστών. «Για παράδειγμά, αν υπήρχε μια ηρτημένη αξία από την οποία αφαιρούσε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ένα 20% και ένα 0,8%, αυτό τώρα σκοπεύουμε να το καταργήσουμε. Και θα αποζημιώνεστε με βάση το συμβόλαιο που κάνετε με τον ΕΛΓΑ», είπε και διευκρίνισε ότι «θα αφαιρούμε από την αποζημίωση ένα 15% σε περίπτωση ζημιάς από χαλάζι ή βροχή ή 30% στον παγετό, γιατί όπως γνωρίζουμε καλά, όταν δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχουν διάφορα καλλιεργητικά έξοδα. Ταυτόχρονα βάζουμε και ζημιογόνα αίτια που θα είναι προαιρετικά, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση για ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα ή για φυτοπαθολογικές προσβολές».

Πέραν αυτών, που θα συζητηθούν εκτενώς το επόμενο διάστημα, ο κ. Σταμενίτης ανέφερε πως προωθείται και η πιστοποίηση του εκτιμητικού έργου, μέσω της εκπαίδευσης του εκτιμητή σε σχολή, ώστε όλες οι εκτιμήσεις να είναι ίδιες για όλους και να μην υπάρχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Ταυτόχρονα, δρομολογείται η πρόσληψη επιπλέον 200 ανθρώπων στον ΕΛΓΑ, για να υπάρχουν γρήγορες εκτιμήσεις και στο σωστό χρόνο, όπως επίσης και η ψηφιοποίηση του έργου του ΕΛΓΑ.

«Ελπίζω μέχρι το Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατακύρωσης της αναδόχου εταιρείας, ώστε να έχουμε μέσα στο 2024 σύγχρονα μέσα εκτίμησης», δήλωσε, προσθέτοντας, παράλληλα ότι η αναθεώρηση του κανονισμού ήταν ανάγκη να γίνει για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και να εντάξει και καινούρια ζημιογόνα αίτια, αλλά και να διορθώσει και μια σειρά ζητήματα που υπήρχαν στον παλιό κανονισμό. Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός θύμισε πως τα τελευταία 5 χρόνια οι ζημιές κινούνται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ, όταν οι εισφορές των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ είναι στα 160 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι «ο ΕΛΓΑ πλήρωσε πάνω από 1 δισ. ευρώ αποζημιώσεις τα τελευταία 4 χρόνια, εκ των οποίων 600 εκατ. ευρώ από εισφορές παραγωγών και 400 από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Εστιάζοντας στην καλλιέργεια του κερασιού, ο υφυπουργός επισήμανε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί διεπαγγελματική κερασιού για να μπορέσουν να έχουν εκπροσώπηση οι παραγωγοί και οι έμποροι και οι τυποποιητές και ταυτόχρονα το προϊόν, αυτός ο «κόκκινος χρυσός» όπως είπε, να πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ ή ΠΟΠ για να αποκτήσει υπεραξία, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον των παραγωγών.

Εστίασε, ακόμη στην ανάγκη ενημέρωσης των παραγωγών αναφορικά με τα οικολογικά σχήματα για τις δενδροκαλλιέργειες, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν συνολικά οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023 -27, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες. «Οι νέες πρακτικές που υιοθετούνται και στις οποίες οδηγούνται οι παραγωγοί μέσα από το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, θα οδηγήσουν σε πιο παραγωγικές καλλιέργειες, ανθεκτικότερες στις νέες καιρικές συνθήκες αλλά και σε μείωση του κόστους παραγωγής», υποστήριξε.

Την ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Άγρα, Βρύττων και Νησίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυλλοβόλων και Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Τις εργασίες χαιρέτισαν ο Βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφεριαρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζης και ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Τσακίρης, ενώ υπήρξε και διεξοδική ενημέρωση των αγροτών για τις εξελίξεις γύρω από τις ποικιλίες, τα συστήματα φύτευσης, το κλάδευμα και τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας της κερασιάς.

Συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων σε Ημαθία και Θεσσαλονίκη

Στην Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.

Στο πλαίσιο της επερχόμενης 30ης Διεθνούς Έκθεσης Αγροτικών Μηχανημάτων, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων, συνεχίζοντας τον διάλογο με όλους τους παραγωγούς της χώρας για τα ζητήματα που τους απασχολούν αλλά και παρουσιάζοντας την εξέλιξη που υπάρχει στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα, όπως αυτός τέθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη στις προγραμματικές δηλώσεις.

Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Κουλούρα, τη Βέροια και τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης, αναφέρθηκε εκτενώς στη συστηματική δουλειά που γίνεται για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και το νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται να νομοθετηθεί μέσα στο 2024, και αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις της νέας ηγεσίας. Ο νέος ΕΛΓΑ, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Υφυπουργός, θα είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που θα καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις νέες καιρικές συνθήκες, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, στάθηκε στις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στις τολμηρές αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου ο Οργανισμός να περάσει στην επόμενη ημέρα αφήνοντας πίσω του τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Βασικός άξονας της στρατηγικής που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ για τον πρωτογενή τομέα, όπως τόνισε ο κ. Σταμενίτης, είναι το συμφέρον των παραγωγών και η ουσιαστική βελτίωση της θέσης τους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης και ζητήματα όπως η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τα οικολογικά σχήματα, με τον κ. Σταμενίτη, να σημειώνει ότι: «Το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, που το 2023 για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή,  ενσωματώνει όλες τις  αναπτυξιακές προτεραιότητες για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας και είναι σίγουρα πιο εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και της αγοράς του πρωτογενούς τομέα γενικότερα» ενώ για τα οικολογικά σχήματα σημείωσε ότι είναι ένα νέο τμήμα στη δομή και τη λειτουργία του πεδίου των άμεσων ενισχύσεων και για αυτό δημιούργησε κάποια ζητήματα, για τα οποία η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εργάζεται ώστε να ομαλοποιηθούν για το έτος 2024.

Τέλος, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης στάθηκε στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση οποίες έχουν ως στόχο να μειώσουν το ενεργειακό κόστος στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ενώ χαρακτήρισε ουσιαστική παρέμβαση την πρωτοβουλία για την είσοδο των αγροτών στα εμπορικά επιμελητήρια, μια ρύθμιση που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα, στοιχείο απαραίτητο για τον εκσυγχρονισμό του και τη μετάβαση στη νέα, ψηφιακή εποχή. 

 

 

 

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

22-01-2024 23:45Αγανακτησμενος

Σκατα στα μούτρα σας κρατικοδιαιτοι κηφήνες.Γαμω την αριστεία σας μέσα.

Απάντηση

22-01-2024 14:54Γιωργος

Ρε μας δουλευετε;;;απο τη μια λετε οτι δεν θα γινονται παρακρατησεις 28% και απο την αλλη λετε οτι θα κανετε παρακρατησεις για χαλαζι η βροχοπτωση η παγετο επειδη δηθεν "οταν ειναι μειωμενη η παραγωγη ειναι μειωμενα και τα εξοδα".που το βρηκατε αυτο και το λετε ρε αλητες;;;;;εγω οταν οργωνω,το τρακτερ περναει και απο το κλημα που εχει σταφυλια και απο το κλημα που δεν εχει.τα ιδια εξοδα θα κανω σε φυτοφαρμακα η πετρελαιο,ειτε εχει 5 σταφυλια το κλημα,η 8 ή 10.οταν περναει το μηχανημα και ραντιζει,το ιδιο φαρμακο θα ριξει ρε υποκριτες ειτε εχει 3 σταφυλια,ειτε 10 το κλημα.που τις βρηκατε αυτες τις μαλακιες και τις λετε;;;;ποιος πονηρος εισηγηθηκε αυτες τις κοτσανες;;;;;;;;;για το χρονοδιαγραμμα πληρωμης δεν γινεται κανενας λογος!!!!θα πεσει πολυ ξυλο!!!!!!!

Απάντηση

22-01-2024 14:49Γιώργος

Κυνηγήστε τα μαύρα και επαναφέρετε τις εισφορές επί των εκκαθαριστικών με ένα λογικό για τις εποχές ποσοστό.

Απάντηση

22-01-2024 14:13Κώστας

Ετοιμαστείτε για αύξησης.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές