BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ερευνάται νέα ρύθμιση για αγρότες με χρέη στη ΔΕΗ και σχέδιο Απόλλων

Με σχέδιο για τη διευκόλυνση 60.000 αγροτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αγροτικά τους τιμολόγια καταφθάνει στην Agrotica η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις πληροφορίες να θέλουν τον αρμόδιο υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη, να διερευνά τις πιθανές λύσεις με τους παρόχους ρεύματος για μια παρέμβαση που θα κινείται προς τη λογική της άτοκης ρύθμισης χρεών, η οποία θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλία.

agrotiko-reuma-1

Πέτρος Γκόγκος

1524
4

Ερευνάται νέα ρύθμιση για αγρότες με οφειλές στη ΔΕΗ, οι κρίσιμες πτυχές του σχεδίου ΑΠΟΛΛΩΝ για Φ/Β

Το βέβαιο είναι ότι η εν λόγω ρύθμιση, δεν θα έχει τον χαρακτήρα της αναστολής πληρωμής των τιμολογίων ρεύματος για δυο χρόνια, της παρέμβασης δηλαδή που έφτασε με σχετική τροπολογία στη Βουλή για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Σε δημόσιες δηλώσεις του, ο υπουργός Σκυλακάκης, υποστήριξε πως από τα 200.000 αγροτικά τιμολόγια το 30% είναι σε καθυστέρηση, «δηλαδή περίπου 60.000 αγρότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν».

Το ρεπορτάζ θέλει τις επίσημες ανακοινώσεις για την επερχόμενη ρύθμιση να γίνονται από το βήμα της Agrotica την Παρασκευή, με πηγές κοντά στο υπουργείο να θεωρούν δεδομένη κάποια παρέμβαση και για τους υπόλοιπους αγρότες, δηλαδή εκτός των πληγεισών περιοχών.

Σχέδιο Απόλλων για μείωση 50% στην εξάρτηση ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ από ορυκτά

Από το ίδιο βήμα θα ανακοινωθούν και οι κρίσιμες πτυχές του λεγόμενου «σχεδίου Απόλλων». Το «Απόλλων» παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα και εξασφαλίζεται σε αυτό πρόσβαση για τους ΤΟΕΒ, ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες προσπάθειες συμψηφισμού, ισχύει και εν προκειμένω ο «αστερίσκος» του «όσο το επιτρέπει το διαθέσιμο δίκτυο του ΔΕΔΗΕ».

Με βάση τα όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, στόχος του Προγράμματος είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί:

  • το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και
  • το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Αφορά σε 3.570 παροχές κατανάλωσης που εξυπηρετούν ανάγκες των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ.

Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους ωφελούμενους μετά τον συμψηφισμό αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, «ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη» εκτιμούν από το υπουργείο. Για την υλοποίηση του Προγράμματος και την κάλυψη με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό ετησίως καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας ~1620GWh, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η ανάπτυξη 1,1GW νέων σταθμών ΑΠΕ με μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 1,1GWh, χωρίς ωστόσο αυτό να φέρει κάποια επιπλέον επιβάρυνση στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ και τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Ανοιχτό είναι ακόμα επιδοτούμενο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και στα χωράφια, το οποίο όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του Θόδωρου Σκυλακάκη, έχουν ενταχθεί λιγότερο από 1.000 ενδιαφερόμενοι.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

31-01-2024 21:51Νικος

Τη.περημενουμε.απο.την.κρητηκη. Κυβέρνηση.του.κουλη.να.δουμε.προκοπη.

Απάντηση

31-01-2024 15:34Δραμινος

Για αναστολή πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος μιλάει η κυβέρνηση για τους αγρότες. Την τιμή για το αγροτικό ρεύμα την είδε; Προφανώς και όχι. Είναι ίδια με το οικιακό για να μην πούμε ακριβότερο. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να χρεωθούν όλοι οι μικροκαλλιεργητές και να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την γη τους η οποία θα περάσει στα χέρια τσιφλικάδων ή τραπεζών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και κάνει κύκλους.

Απάντηση

31-01-2024 13:04Νίκος.

Αρε.ηγετη.μητσοτακη.για.αυτο. Σε.χαιρομε.που.βλεπο.ομρφιες. Σε.ολη.τη.ελλαδα.ετσι.καλα.το. Πάει.μπραβο.να.σε.χαιροντε. Αυτή.που.σε.ψηφησαν.

Απάντηση

31-01-2024 08:43ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΔΗΕ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ Φ/Β ΕΑΝΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές