BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα και νέο φωτοβολταϊκό πρόγραμμα

Μια έκπτωση της τάξης των 2 λεπτών από τις σημερινές τιμές, δεκαετή ρύθμιση οφειλών σε ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ αλλά και πρόσβαση στο δίκτυο φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρίες αποτελούν τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους αγρότες. Τα μέτρα παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, με την εξειδίκευση να γίνεται σε παράλληλο χρόνο από τη Θεσσαλονίκη και τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

1000003212

Πέτρος Γκόγκος

3963
44

Έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο ως Σεπτέμβριο και νέο πρόγραμμα φωτοβολταϊκό στο χωράφι 

Η έκπτωση στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος αφορά σε αγρότες με λογαριασμό ρεύματος στη ΔΕΗ. Η έκπτωση θα είναι της τάξης του 10%, για τους μήνες της αρδευτικής περιόδου, ήτοι Μάιος-Σεπτέμβριος.

Ρύθμιση για οφειλές ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ

Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε επίσης επικείμενη ρύθμιση για τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ με oφειλές, οι οποίοι θα μπορούν να ρυθμίσουν άτοκα σε βάθος δεκαετίας τα χρέη τους.

Πάρκα για Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών και αγρότες με συμβόλαια

Σε βάθος δύο ετών, θα είναι έτοιμα τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα δουλεύουν με μπαταρία, παρακάμπτοντας έτσι το ζήτημα απουσίας χώρου στο δίκτυο. Από αυτά θα γίνουν οι πρώτες ηλεκτροδοτήσεις σε συνεταιρισμένους αγρότες, αγρότες με συμβολαιακή και Ομάδες Παραγωγών, σε μια ρύθμιση που θα μπορούσε να κόψει ένα 30% από τις τιμές στο ρεύμα.

Έρχεται πρόγραμμα φωτοβολταϊκών για τον αγρότη

Παράλληλα το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται πρόγραμμα για αγρότες χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο και χωρίς προϋπολογισμό για την επένδυση. Σύμφωνα με τον έως σήμερα σχεδιασμό, με μια αίτηση ο αγρότης θα μπορεί να βάζει ένα φωτοβολταϊκό μέχρι 50 kW, το οποίο θα επιδοτείται, αλλά μένει να φανεί το ποσοστό. Μάλιστα εξετάζεται το ποσό να δίνεται προκαταβολικά. Αν κάποιος καταναλώνει 30 mW, δηλαδή ένα κόστος της τάξης των 4.000 ευρώ, θα χρειαζόταν φωτοβολταϊκό 20 kW, μια επένδυση της τάξης των 15.000 ευρώ. Το ΥΠΕΝ σχεδιάζεται να εξασφαλίζει τον χώρο και να επιδοτεί με 40-50% το μικρό φωτοβολταϊκό.

Αναλυτικά τα μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα:

Τα 5 μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα

Στα πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα (2/2), στο πλαίσιο της «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη.

Σε σχετικές ανακοινώσεις είχε προβεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Σκυλακάκης εξειδίκευσε, μαζί με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τα εν λόγω μέτρα, στην Ημερίδα, με θέμα: «Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για ένα ανθεκτικό αύριο. Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη». Ειδικότερα, στα πέντε μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  1. Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων).
  2. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.
  3. Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για μία δεκαετία. Για το σκοπό αυτό, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται, αποκλειστικά, στις κατηγορίες αυτές αγροτών, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια -ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία- θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  4. Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων, δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
  5. Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα (αποκλειστικά για αγρότες), με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.
Σχόλια (44)
Προσθήκη σχολίου

03-02-2024 19:02Εννιπιωτης

Φάτε Ευρωπαϊκή Ένωση, φάτε επενδύσεις, φάτε το όνειρο του μεγαλοαστου , φάτε το 41% και για γλυκό φάτε τα σκατα που σας ταιζουν χρόνια τώρα. ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ

Απάντηση

03-02-2024 13:52Φωτοβολταϊκά

Θα τρέξει κανένα πρόγραμμα για να βαλω φωτοβολταϊκά στο χωράφι ;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-02-2024 09:27Βασίλης

Ένα πράγμα δεν έχει καταλάβει ο κυρίως πρωθυπουργός μας.το να πετάξεις ένα τυράκι μέσα στην φάκα δεν είναι λύση.Για αυτό κατέβηκε όλη η Ευρώπη στα μπλόκα;εδω υπάρχει μια νέα ΚΑΠ η οποία είναι για το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα είναι και για να εξοντώσει όλο τον αγροτικό κόσμο στην Ευρώπη …η αγροτιά είναι επιχείρηση και επιχείρηση με ψυχούλα δεν επιβιώνει..καλό είναι ακουστούν οι φωνές τον αγροτών χωρίς παρερμηνείες γιατί αυτή την φορά αξίζει πραγματικά αυτός ο ξεσηκωμός…είναι καλό και προς όφελος των επαγγελματιών αγροτών που αποσύρονται τα ιστορικά δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα αυτοί ο πόροι να φύγουν στα οίκο προγράμματα,κάτι όμως που δεν έγινε.εδω δυστυχώς υπάρχουν πολύ δορυφόροι(μεγάλα μελετητικα γραφεία )γύρω από τους αγρότες οι οποίοι επωφελήθηκαν πόρους με την νέα ΚΑΠ χωρίς όμως να παρέχουν κάποια ουσιαστική βοήθεια (και δεν εννοώ χρηματική)στους αγρότες μέσα από αυτά τα προγράμματα που τρέχουν, και ένα από αυτά είναι οι γεωργικοί σύμβουλοι.τελος πάντων για να συνοψίσω όλοι γύρω από τους αγρότες επιβιώνουν με την πράσινη πολιτική και οι αγροτικές οικογένειες θα σβήσουν . -Πρέπει να γίνουν ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ στην νέα ΚΑΠ - αφορολόγητο πετρέλαιο - φθηνό ρεύμα γιατί υπάρχει μεγάλη αισχροκέρδεια από τους παρόχους -δημιουργία ενός συνδικάτου στην Ελλάδα που θα διαπραγματεύεται για όλους τους Έλληνες αγρότες πράγμα που λείπει αυτή την στιγμή -να δοθούν πόροι για ερευνητικά προγράμματα στα γεωπονικα πανεπιστήμια της χώρας μας και να υπάρξει άμεση συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς έξω στον αγρό και όχι θεωρίες μέσα στα θερμοκήπια … Μπορεί να φτάσει ψηλά η Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα και μόνο έτσι θα μπουν σωστές βάσεις για μια γερή οικονομία κύριε Μητσοτάκη αλλά εσείς και το επιτελείο σας είστε πρώτη στις συντεχνίες. Άτιμοι πολιτικοί αυτού του τόπου…

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

03-02-2024 08:50ΜΑΡΙΑ

ΑΝ ΒΓΑΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟ 2008 2009 ΟΥΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΑΝ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ,ΜΑΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΟΛΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ , ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ.ΕΧΟΥΝ ΤΟ 41% ,ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΝ.

Απάντηση

03-02-2024 07:19Teo

ΜΠΕ ΜΠΕ ΜΠΕ ΜΠΕ Για ακόμα μια φορά .

Απάντηση

03-02-2024 04:56Κώστας

Διαβάζοντας τα σχόλια αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθεί ο "αγρότης" να ζεί σα δημόσιος υπάλληλος, με σταθερό μισθό (συν να διαγραφούν χρέη που συσσωρεύτηκαν λόγω κακοδιαχείρισης). Σας δόθηκαν πριμ για χλωρή λίπανση, που σε βάθος 3ετιας θα μείωνε τα έξοδα σε λιπάσματα, κάνατε μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να ενταχθείτε στην επιδότηση, και μάλλον δεν εφαρμόσατε τίποτα στα χωράφια σας. Αλλά η γκρίνια για τα έξοδα καλα κρατει. Κάνεις σας δεν μίλησε για την εγκληματική αμέλεια που επιδεικνύετε στις εμπορικές συμφωνίες με αγοραστές - σας εκμεταλλεύονται επειδή διαπραγματεύεστε ένας ένας αντί να λειτουργείτε συνεταιριστικά. Δίνετε το λάδι, το γάλα και την παραγωγή σας εν γένει στο εξωτερικό για "σίγουρα" και γρήγορα λεφτά, αντί να οργανωθείτε να το κρατήσετε στην Ελλάδα και να αξιώσετε καλύτερες τιμές, ή να μεταποιήσετε και να πουλήσετε στο εξωτερικό για ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια... Είστε εκτός πραγματικότητας κύριοι, ο κόσμος έχει προχωρήσει και εσείς περιμένετε να επιστρέψουν τα πράγματα στο '80. Όλοι οι ΕΕ έχουν υψηλοτερα κόστη απ' ότι 10 χρόνια πριν, όλοι αγοράζουν τον εξοπλισμό τους, όλοι έχουν δάνεια... Ελπίζω οι κανονικοί αγρότες να συνεχίσουν να σας αγνοούν, να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά και να συνεχίσουν να είναι κερδοφόροι. Ελπίζω δε και εσείς οι υπόλοιποι να πάψετε τη γκρίνια και να δείτε πώς θα οργανωθείτε, να αποκτήσετε επιχειρηματική παιδεία, για να σταματήσετε επιτέλους να διαπραγματεύεστε με τους εμπόρους στα καφενεία.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)

02-02-2024 22:55Ουκρανία

Λεφτά για τους αγρότες δεν έχει . Πως να έχει αφού η ευρωπη θα πληρώσει 50 δις βοήθεια στην Ουκρανία . Για πακιστανους Αφγανούς κ όλη την Αφρική που μαζεύτηκε στην ευρωπη , λεφτά υπάρχουν . Επιδόματα , στέγαση .. για εκείνους υπάρχουν λεφτά . Κ εδώ , για γυφτους κ πακιστανους έχει επιδόματα κ τζάμπα ρεύμα . Οι βουλευτές χειροκροτούσαν κ γελούσαν ευχαριστημένοι όταν ανακοίνωνε το αγροτικό πετρέλαιο ο Μητσοτάκης ..

Απάντηση

02-02-2024 22:42maria

Το κόστος για τις καλλιέργειες και για της εκτροφές είναι αβάσταχτο ,αυξήσεις στα βασικά είδη καλλιέργειας, λιπάσματα, σπόροι, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, και οι πτώση τιμής στα προϊόντα, οι αποζημιώσεις από τα καιρικά φαινόμενα,οι μειωμένες ενίσχυσης μέσω της νέας ΚΑΠ έκτρωμα .είναι από τα βασικά προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Και λύσεις που έπρεπε να βρεθούν χτες . Οι εξαγγελίες που εγηναν είναι κοροϊδία. Μας κοροϊδεύουν. Τα προηγούμενα χρόνια σερνωμασταν ,από εδώ και εμπρός έχουμε πρόβλημα επιβίωσης πλέον . Ζητάμε τα αυτονόητα και όχι ελεημοσύνες. Εξαγγελίες της ντροπης εγηναν . Ντροπή μόνο αυτό . Λίγο σεβασμό κ όχι κοροϊδία για τους ανθρώπους του μόχθου .

Απάντηση

02-02-2024 22:16Δυστυχώς

Ο κόσμος δυστυχώς δεν είναι μαζί μας . Λίγο τα μεγάλα καινουρια αγροτικά , λίγο τα μεγάλα τρακτέρ , ο κόσμος δεν βλέπει κουρασμένο κόσμο , δεν βλέπει φτώχεια , λένε ότι δουλεύουμε μόνο λίγους μηνες κ παίρνουμε κ επιδοτήσεις .

Απάντηση

02-02-2024 22:00☑️☑️☑️

Δεν άκουσα συναδέλφους να αναφέρουν στα τηλεοπτικά ,ραδιοφωνικά δίκτυα ότι αυτά που λένε οι βολευταδες για της επιδοτήσεις των αγροτών. Οι βολευταδες αναφέρονται και λένε για της επιδοτήσεις ενισχύσεις της καπ και πόσα χρήματα έχουν πάρει κ θα πάρουν οι αγρότες . Γιατί κάποιος δεν τους αναφέρει ότι : επιδοτήσεις δεν περνούν μόνο οι αγρότες ,περνουν οι πάσεις φύσεως φυσικά πρόσωπα γιατροί ,δηκιγοροι ,δημόσιοι ,ιδιωτικοί υπάλληλοι κ όλοι αυτοί που κάνουν δήλωση οσδε . Γιατί οι βολευταδες αναφέρονται μόνο σε αγρότες ? Οι αγρότες γιατί δεν το αναφέρουν . Ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός.ολοι περνούν χρήματα από της ενισχύσεις ,ακόμη και οι κάτοικοι κολονακιου , με κάποιο δηλωμένο βοσκότοπο .

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές