BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με σύμβαση δεκαετίας και ποινή εξόδου ρύθμιση 9 λεπτά το ρεύμα

Με δεσµεύσεις δεκαετίας και επιβαρύνσεις σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης έρχονται τα εκπτωτικά τιµολόγια αγροτικού ρεύµατος, για τα οποία οι συµβάσεις µεταξύ αγροτών και παρόχων ηλεκτρικού ρεύµατος θα θυµίζουν όπως φαίνεται δανειακή σύµβαση.

nea-ruthmish-agrotiko-revma

Πέτρος Γκόγκος

2151
13

Με σύμβαση δεκαετίας και ποινή εξόδου η νέα ρύθμιση για τα 9 λεπτά την kWh στις ρυθμίσεις για το αγροτικό ρεύμα

«Τιµολόγιο ΓΑΙΑ» θα ονοµάζεται το προϊόν που θα µπορούν να προσφέρουν µετά τη ψήφιση της τροπολογίας οι πάροχοι ρεύµατος προς τους αγρότες, το οποίο θα έχει διάρκεια ισχύος ίσης ή µεγαλύτερης από τα 10 χρόνια, σύµφωνα µε το νοµικό κείµενο, µε τη δυνατότητα διαφορετικής τιµολόγησης για τα πρώτα δύο έτη.

Σε τροπολογία που ενσωµατώθηκε στο σχέδιο νόµου για την «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης», που συζητείται στη Βουλή, περιγράφεται η ανάγκη τακτοποίησης των ληξιπρόθεσµων οφειλών προκειµένου οι αγρότες να αποκτήσουν τιµολόγια µε τιµή µεταξύ των 9 µε 11,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα για την επόµενη διετία. 
Ξε

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Φύλλο 957 της Agrenda


Αυτόµατα σε άτοκες δόσεις η ρύθµιση οφειλών 

Στην ίδια τροπολογία, αναφέρεται για τους αγρότες, ότι όσοι έχουν απλήρωτες οφειλές για καταναλώσεις µέχρι 31 ∆εκεµβρίου 2023 µπορούν να υπαχθούν σε ρύθµιση µε µηδενικό επιτόκιο, καθώς το ∆ηµόσιο θα αναλάβει την επιβάρυνση των τόκων, παρέχοντας επιχορήγηση στον πάροχο. Η ρύθµιση, όπως προκύπτει από την τροπολογία, θα ενεργοποιείται αυτόµατα, ενώ το ποσό της επιχορήγησης των τόκων θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο, µε την υπογραφή της αναγκαίας ΚΥΑ.

Επί της ουσίας, η ρύθµιση των οφειλών φαίνεται να απαντά στις εξασφαλίσεις που ζητούσαν οι πάροχοι, αφού το προηγούµενο διάστηµα η συζήτηση είχε εστιάσει αρκετά στα χρέη αγροτών και ΤΟΕΒ, τα οποία έλεγαν πως αποτρέπουν τις εταιρείες από το να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιµές στα αγροτικά τιµολόγια.

Αυτή θα λειτουργεί ως εξής µε βάση το κείµενο της τροπολογίας: 

«Οι προµηθευτές που αναλαµβάνουν την εκπροσώπηση των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος µε σύµβαση προµήθειας µε Τιµολόγιο ΓΑΙΑ, αναλαµβάνουν επιπροσθέτως την υποχρέωση άµεσης εξόφλησης του συνόλου των ληξιπρόθεσµων οφειλών των πελατών αυτών, προς άλλον ή άλλους Προµηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορούν καταναλώσεις µέχρι και την 31η ∆εκεµβρίου 2023. Στην περίπτωση αυτή ο Προµηθευτής υποκαθίσταται στα δικαιώµατα του προηγούµενου Προµηθευτή για την ανάκτηση των καταβληθέντων ληξιπροθέσµων οφειλών των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος που εκπροσωπούν».

Αυτό ουσιαστικά σηµαίνει ότι σε περίπτωση που ένας αγρότης αλλάξει πάροχο, τότε ο νέος πάροχος υποχρεούται να εξοφλήσει για λογαριασµό του αγρότη τις οφειλέ του προς τον προηγούµενο πάροχο. Ως εκ τούτου, γίνεται δικαιούχος της παλιάς οφειλής, η οποία θα αποδίδεται σε δόσεις που θα πληρώνει ο αγρότης, µε το κράτος να καλύπτει τον τόκο της οφειλής. 

Υπενθυµίζεται πως ο σχεδιασµός του υπουργείου Ενέργειας προέβλεπε τις εξής τιµές

Για τα πρώτα 2 χρόνια:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήµατα ή ασκούν συµβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσµες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος χωρίς ληξιπρόθεσµες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήµατα ή ασκούν συµβολαιακή γεωργία µε ληξιπρόθεσµες οφειλές:10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος µε ληξιπρόθεσµες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα υπόλοιπα 8 έτη:

  • Για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριµένων παροχών η τιµή είναι ενιαία και διαµορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Στην ίδια τροπολογία, προβλέπεται και η σύνδεση αγροτικών ΑΠΕ στο δίκτυο, µε την επιφύλαξη βέβαια της διαθεσιµότητα του ∆Ε∆∆ΗΕ. ∆ίνεται απόλυτη προτεραιότητα  σύνδεσης στο δίκτυο στις διµερείς συµβάσεις προµήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και στη βιοµηχανία  φέρνοντας µε αυτό τον τρόπο αλλαγές στη προτεραιοποίηση που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου 2022. Στα εν λόγω έργα θα ισχύσουν οι υφιστάµενοι περιορισµοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο (28%).



Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

18-03-2024 20:49Νίκος.

Για.να.κανετε.ρυθμισει.αυτοματα. Οφειλές που χρωστάει.ο.κοσμος. Εκεί.ξερετε.να.δωσετε.αυτα.που.. Χρωστάτε.κανετε.το.μαλακα.αρε. Γάμησε.που.θελετε.ολοι.ομαδικος. Γαμω.τα.κουταλια.σας.μπεγνια.της. Κοινονιας.τερατα.βρωμερη.σηχαματα. Δολοφονη.καταστρεψατε.τα.παντα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-03-2024 15:17ΛΟΚΑΤΖΗΣ

ΣΑΣ ΓΑΜΩ ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ , ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΒΡΩΜΟΚΩΛΟΙ , ΠΟΙΟ ΡΕΥΜΑ ΡΕ ΓΙΑ 2-3 ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ... ΠΤΑΝΑΣ ΓΙΟΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

18-03-2024 11:44Καλημερίζω μια καρδια

Το μετρό είναι θετικό όσο και η ρυθμιση με το παγωμα κ τους τόκους να καλυοτονται απ το κράτος. Εκεί που δεν έβαλαν το θέμα όσοι πηγαν στο Μαξίμου ήταν το μπάχαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις πληρωμες. Όλα τα αλλά όσα γράφουν μερικοί είναι κομματικά πυροτεχνηματα εκ του ασφαλούς . Καλη Σαρακοστη με υγεια σ'όλους.

Απάντηση

18-03-2024 11:20Iio@

H apateonia mprosta panta leme

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

18-03-2024 11:19ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Τελικά το δούλεμα πάει σύννεφο. Α ρε Κούλη πως τους πετσοκοψες πάλι τους αγρότες. Τελικά ποιο μεγάλος αγύρτης από αυτόν δεν υπάρχει. 41%

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές