BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εκτός αποζημιώσεων Daniel-Elias παραγωγοί σύκων-μελιού Β. Εύβοιας

Eκτός αποζημιώσεων έμειναν πληγέντες συκοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη έως ολοκληρωτική καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel » και «Elias».

ektos-apozhmiwsen-paragwgoi-sukwn-meliou

202
2

Το θέμα θέτουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας κ. Δημήτρης Βουρδάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας κ. Κων/νος Αποστολόπουλος, οι οποίοι ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης.

Για τους συκοπαραγωγούς αναφέρουν στην επιστολή ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις για στήριξη έκτακτης ανάγκης, προς τους πληγέντες συκοπαραγωγούς της Β. Ευβοίας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους,  ενώ την είχαν στα ξηραντήρια (λιάστρες) και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, βλέπουν να μην δίνεται λύση στο μείζον πρόβλημα.

«Ενώ οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στους Δήμους Δομοκού και Στυλίδας είναι δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης -και καλώς είναι-δυστυχώς οι αντίστοιχοι του Δήμου Λαμιέων αισθάνονται αδικημένοι καθώς βλέπουν να μην δικαιούνται τη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης παρότι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις τα μελισσοσμήνη τους γειτνιάζουν.», αναφέρουν μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Με την τελευταία υπ. αριθμ.26/150398 ( ΦΕΚ 3028/Β’/ 28-0502024) απόφασή «Χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα και τη Σλοβενία», δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν γεωργοί και μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη έως ολοκληρωτική καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel » και «Elias». Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους καλλιεργητές σύκου της Β. Εύβοιας και στους γεωργούς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στο Δήμο Λαμιέων.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να διορθωθεί η ανωτέρω αδικία με συνεχείς ενημερώσεις μας προς εσάς, με τις υπ. Αριθ. Πρωτ. 263733/08-12-2024 & 106104/15-05-2024 επιστολές μας, για χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες συκοπαραγωγούς της Β. Ευβοίας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους ενώ την είχαν στα ξηραντήρια (λιάστρες) και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α., βλέπουμε να μην δίνεται λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει. Επίσης, ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και συνεχώς αναπτυσσόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας παραγόμενα είδη μελιού αλλά και των άλλων παράγωγων προϊόντων της μέλισσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εξαιρετική βιοποικιλότητα χάρη στην οποία παράγονται πολυάριθμες ποικιλίες μελιού, ίσως ορισμένες από τις οποίες να είναι και σπάνιες, ενώ την εποχή της κρίσης πολλοί νέοι μας στράφηκαν σε αυτό το κλάδο του πρωτογενούς τομέα. Ο Δήμος Λαμιέων, είναι όμορος με τους Δήμους Δομοκού και Στυλίδας της Π. Ε Φθιώτιδας.

Ενώ οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στους Δήμους Δομοκού και Στυλίδας είναι δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης -και καλώς είναι-δυστυχώς οι αντίστοιχοι του Δήμου Λαμιέων αισθάνονται αδικημένοι καθώς βλέπουν να μην δικαιούνται τη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης παρότι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις τα μελισσοσμήνη τους γειτνιάζουν.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λύσης του προβλήματος προκειμένου να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι συκοπαραγωγοί της Β. Εύβοιας και οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στο Δήμο Λαμιέων , να τύχουν χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για να συνεχίσουν να παράγουν τα εξαιρετικής ποιότητας «Σύκα Βόρειας Εύβοιας» και τις ποικιλίες μελιού, που φιλοξενούνται και κοσμούν τις ξένες αγορές. Το ανωτέρω πρόβλημα είναι καταγεγραμμένο και από τους αρμόδιους ελεγκτές- εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές