BACK TO
TOP
Φορολογικά

Υπαρκτά προβλήματα αλλά ανύπαρκτες λύσεις σε ψηφιακές εφαρμογές και πίνακες προσωπικού

Επειδή άρχισα να εξοργίζοµαι από την αδιαφορία των εµπλεκοµένων µερών, αποφάσισα να γράψω κάνοντας ανακεφαλαίωση κάποιων προβληµάτων που έχουν κατά καιρούς επισηµανθεί και πώς αυτά αντιµετωπίστηκαν από την πολιτική ηγεσία και τους συνδικαλιστές αγρότες.

forologika-707

Γιώργος Παπαδημητρίου

29
1


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

 

Πρόβληµα 1ο: Ψηφιακά µητρώα
Ξαφνικά κάθε µέρα ανοίγει και ένα ηλεκτρονικό µητρώο. Οι υπόχρεοι παραγωγοί θα πρέπει να εγγραφούν σε αυτά, ανάλογα µε το είδος της παραγωγής ή της εκτροφής µε την οποία ασχολούνται. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, ο νόµος ορίζει για το κάθε ένα, την επιβολή δυσθεώρητων προστίµων. Οι υπόχρεοι παραγωγοί δεν έχουν δώσει καµία σηµασία εξαιρούνται  φυσικά όσοι µπήκαν στη διαδικασία να ενδιαφερθούν και να προβούν στις προβλεπόµενες ενέργειες. Κατά καιρούς έχουµε επισκέψεις εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισµών, οµάδων παραγωγών και λοιπών εκπροσώπων της παραγωγικής τάξης της χώρας, όµως κάθε φορά η επίσκεψη στα Υπουργεία έχει να κάνει αποκλειστικά µε τα προβλήµατα του χώρου τους µε την πολύ στενή έννοια του όρου. Πολύ καλά κάνουν οι άνθρωποι και κυνηγούν τη λύση των προβληµάτων τους µε όποιο πρόσφορο τρόπο µπορούν.

Γνωρίζουν φυσικά ότι αυτό το «διαίρει και βασίλευε», οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν βρει µαγικό τρόπο και το διατηρούν στην πρώτη γραµµή, αναγκάζοντας τους αγρότες να µην µπορούν ποτέ να συµφωνήσουν σε τίποτε από τα κοινά τους προβλήµατα.

1α. ΝΩΠΑ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τα πρόστιµα που προβλέπονται για τον παραγωγό που δεν αναρτά τα τιµολόγια στην ψηφιακή πλατφόρµα, είναι 5% επί της αξίας του τιµολογίου. Το χειρότερο όµως είναι άλλο: ο λόγος για τον οποίο δηµιουργήθηκε το Μητρώο αυτό, ήταν η ανάγκη να δηµιουργηθεί ρευστότητα για τους παραγωγούς, αφού υποχρεώνονται (υποτίθεται) οι έµποροι να πληρώσουν τους παραγωγούς εντός 60 ηµερών.

∆εν ιδρώνει το αυτί κανενός όταν: α) Από το υπουργείο δηλώνουν πως η πλατφόρµα έγινε κατόπιν απαίτησης των αγροτών. β) Κανείς από τους αγρότες δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που «απαίτησαν» να δηµιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρµα. γ) Στην ουσία, δεν λειτουργεί η πλατφόρµα αφού κανείς δεν δηλώνει ότι έχει ανεξόφλητα τιµολόγια. δ) Αυτό σηµαίνει ότι όλα τα τιµολόγια των παραγωγών θεωρούνται εξοφληµένα. ε) Σε λίγο καιρό θα βγουν στατιστικά που θα µιλάνε για τη διαµόρφωση υψηλής ρευστότητας στις τάξεις των αγροτών, τα οποία θα είναι βασισµένα στα στοιχεία που θα αντλούνται από το µητρώο αυτό.

 

1β. ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ / ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ & ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ: Η ΚΥΑ 838/51008 υποχρεώνει αγοραστές και παραγωγούς να προβούν σε µία σειρά ενεργειών ώστε να είναι σύννοµοι µε τα προβλεπόµενα. Οι πρώτες επιστολές για την επιβολή προστίµων ξεκίνησαν να αποστέλλονται. Κανένας δεν έχει πάρει χαµπάρι τίποτα. Κι αν το γνωρίζουν οι µεγάλες εταιρείες παραγωγής και εµπορίας, οι µικροπαραγωγοί είναι στον κόσµο τους. ∆εν γίνονται πλέον αποδεκτές εκφράσεις του στυλ «δεν το ήξερα/τι ξέρω εγώ;». Τις ενηµερωτικές επιστολές όσοι τις έχουν παραλάβει, τις πήγαν στο λογιστή τους (κακώς). Πρέπει να συνεννοηθείτε µε τον κτηνίατρο που σας παρακολουθεί γιατί τα στοιχεία που ζητούνται προς συµπλήρωση είναι τέτοια που, και να θέλω, δεν µπορώ ως λογιστής να βοηθήσω.

 

Πρόβληµα 2ο : Εργόσηµα
Και καλά, εκεί στο υπουργείο Εργασίας πες ότι δεν ασχολούνται µε το αντικείµενο. Οι παραγωγοί, δεν καταλαβαίνετε ότι για κάθε άτοµο που απασχολείτε στο χωράφι, αν το βρουν χωρίς πίνακα προσωπικού, έχετε πρόστιµο 10.550 ευρώ αν είναι Έλληνας ή 15.500 ευρώ αν είναι αλλοδαπός; Θα µπορούσα να γράφω για τα προβλήµατα που έχω εντοπίσει στην πράξη και να γεµίσω την εφηµερίδα, αλλά δεν θα είχε νόηµα. Κι αν υποθέσουµε ότι το υΥπουργείο θέλει προτάσεις για τροποποίηση των προβληµάτων, εγώ θα πάω να τις υποβάλλω; Γιατί; Έγινα ξαφνικά εκπρόσωπος σας και  δεν το γνωρίζω; ∆εν θα πρέπει να όποια προβλήµατα να µεταφερθούν µε τους προβλεπόµενους τρόπους από τους συνδικαλιστές εκπροσώπους των αγροτών, ώστε να υπάρχει µία επίσηµη θέση απέναντι στο υπουργείο; Κανένας δεν ενδιαφέρεται για τα παραπάνω; Ξυπνήστε πριν είναι πολύ αργά.

 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενηµερωθεί
Το θέµα µε την υποβολή του χειρόγραφου πίνακα προσωπικού για τους απασχολούµενους εργάτες γης έχει ήδη γνωστοποιηθεί στο Αγροτικής Ανάπτυξης µήνες πριν. ∆υστυχώς, το πρόβληµα πρέπει να λυθεί από το υπουργείο Εργασίας. Γιατί δεν έχει ήδη λυθεί ακόµη, δεν γνωρίζω και ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω. Ο µόνος λόγος διατήρησης του είναι για µένα η επιβολή προστίµων.

 

«ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ»
Ζητείστε από τα γραφεία που συντάσσουν τη δήλωση ΟΣ∆Ε, να σας εκτυπώσουν και την κατάσταση δηµοσιοποίησης πληρωµών των επιδοτήσεων έτους 2018. Χρειάζεται για τις φορολογικές σας δηλώσεις.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-05-2019 15:15KAMELOT

ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ... ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΤΕ Κ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία