BACK TO
TOP
Φορολογικά

Των φρονίμων τα παιδιά... απευθύνονται στο λογιστή για τις φορολογικές υποχρεώσεις

Έχω βαρεθεί να γράφω «απευθυνθείτε στο λογιστή σας». Για οτιδήποτε αφορά την καθηµερινότητα στην επιχείρηση σας και η η αγροτική δραστηριότητα είναι επιχείρηση. ∆εν µπορεί να σας κάνει Σχέδιο Βελτίωσης ο δικηγόρος, αλλά ο µελετητής.

24_27

68
1


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

∆εν µπορεί να σας συντάξει συµβόλαιο για αγοραπωλησία ακινήτου ο γεωπόνος, αλλά ο συµβολαιογράφος. Άρα, δεν µπορεί να ζητάτε φορολογική, φοροτεχνική, οικονοµολογική ενηµέρωση από το δικηγόρο, το µελετητή, το γεωπόνο, το συµβολαιογράφο, ακόµη κι αν λένε πως γνωρίζουν (δεν γνωρίζουν γιατί δεν είναι η δουλειά τους). Ούτε ο λογιστής του γείτονα µπορεί να γνωρίζει, παρά µόνο ο λογιστή σας. Κι αν δεν σας αρέσει ή δεν τα βρίσκετε, αλλάξτε λογιστή και πάτε σε άλλο, όχι σε άλλο συµβολαιογράφο για τα φορολογικά, ούτε σε άλλο λογιστή για τα νοµικά. Έτσι για να βάζουµε κάποια πράγµατα στη σωστή θέση.

Tι έρχεται, τι νά προσεξετε

Μερικές γενικές χρηστικές συµβουλές, ως επισήµανση για το τι έρχεται και τι πρέπει να προσέχετε. Βέβαια είναι πάρα πολλά αυτά που χρειάζονται επισήµανση, γι’ αυτό θα προσπαθήσω περιγραφικά να επισηµάνω κάποια από αυτά.

Ενοίκια: Από 01.01.2020 όλες οι εξοφλήσεις των ενοικίων πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά. Είτε αφορά παραχώρηση από τον/την σύζυγο µικρού ποσού ενοικίου, είτε κανονική µίσθωση, είτε 1, ευρώ είτε 100 ευρώ, η εξόφληση πρέπει να γίνεται µε όποιον τρόπο εκτός από την καταβολή σε µετρητά. Εάν κάποιος πληρώσει µετρητοίς (στο χέρι), η δαπάνη αυτή δεν θα υπολογίζεται στα έξοδα σας (περισσότερες πληροφορίες  στο λογιστή σας).

Επαγγελµατικοί λογαριασµοί:  Εξαιρούνται από την υποχρέωση ύπαρξης επαγγελµατικού λογαριασµού, µέχρι νεοτέρας. Επαγγελµατικός θεωρείται ο οποιοσδήποτε τραπεζικός λογαριασµός χρησιµοποιείται προκειµένου να εισπράξεις από την πώληση των προϊόντων σου, ή να πληρώσεις τα εφόδια και γενικότερα τα έξοδα παραγωγής. ∆εν απαγορεύεται να ανοίξει κάποιος επαγγελµατικό λογαριασµό, θα πρέπει να γνωρίζετε όµως ότι χάνεται το ακατάσχετο των επιδοτήσεων. Άρα, ή περιµένετε µέχρι να γίνει υποχρεωτικό, ή εφόσον ανοίξετε επαγγελµατικό λογαριασµό, καλό είναι να δηλώσετε άλλο λογαριασµό για την είσπραξη των επιδοτήσεων. Υπάλληλοι τραπεζών παίρνουν τηλέφωνα και ενηµερώνουν ότι πρέπει να ανοίξετε επαγγελµατικό λογαριασµό και να εκδώσετε εταιρική κάρτα, επικαλούµενοι οδηγία του υπουργείου Οικονοµικών. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η έκδοση τραπεζικής κάρτας δαπανών και το άνοιγµα λογαριασµού, έχει προµήθειες – έσοδα για τις τράπεζες και το άνοιγµα τους είναι οδηγία των ∆ιοικήσεων των τραπεζών και όχι του υπουργείου Οικονοµικών.

Νωπά και Ευαλλοίωτα Προϊόντα (ν.4587/18): ∆εν υφίσταται υποχρέωση ανάρτησης των τιµολογίων σε ηλεκτρονική πλατφόρµα (µέχρι νεοτέρας βρίσκεται σε αναστολή, ή µάλλον τελεί υπό κατάργηση). Όµως, ο νόµος εξακολουθεί να ισχύει: η εξόφληση των παραγόµενων νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων πρέπει να γίνεται από τους αγοραστές προς τους παραγωγούς εντός 60 ηµερών. Όποιος δεν εξοφλείται µε τον προβλεπόµενο τρόπο, έχει το δικαίωµα να κινηθεί νοµικά και να απαιτήσει την εξόφληση του. Ποιος, πότε και αν θα το κάνει είναι άλλο θέµα, εγώ απλά τονίζω τη δυνατότητα.

Συµπληρωµατικές φορολογικές δηλώσεις λόγω επιδοτήσεων: Από πέρυσι άρχισαν να εµφανίζονται στα φορολογικά έντυπα, οι επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν στο έτος. Επίσης, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η δυνατότητα διασταύρωσης των επιδοτήσεων µε τις δηλωθείσες επιδοτήσεις στις φορολογικές δηλώσεις. Εποµένως, από φέτος, θα ενηµερώνεστε απευθείας πλέον από το λογιστή σας, για την υποχρέωση που έχετε να υποβάλλετε συµπληρωµατική δήλωση φορολογίας εισοδήµατος για τα προηγούµενα έτη.

Κτηνοτρόφοι-παραγωγοί γάλακτος: Μέχρι 28/02/20 πρέπει να υποβληθεί η κατάσταση παραγόµενου γάλατος του 4ου τριµήνου του 2019, στην ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, στο σύστηµα ΑΡΤΕΜΙΣ. Έχετε υποχρέωση να γνωστοποιείτε συγκεκριµένα στοιχεία για το παραγόµενο γάλα κάθε 3µήνου. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν τσουχτερά πρόστιµα που επιβάλλονται από τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. Αφορά και τους αγρότες του ειδικού και του κανονικού καθεστώτος.

Ηλεκτρονικά βιβλία και οι αγρότες: Νοµίσατε ότι εσείς θα µείνετε απέξω; Λάθος. Έχετε τις ίδιες υποχρεώσεις µε όλες τις επιχειρήσεις. Κι επειδή θα πρέπει (όταν τελικά δεήσει να ανοίξει αυτή η εφαρµογή για την οποία παγκόσµια πατέντα –κατά την ΑΑ∆Ε- ακούµε αλλά ακόµη δεν βλέπουµε, φροντίστε να προσκοµίζετε τα τιµολόγια του κάθε µήνα, το αργότερο εντός των πρώτων 5 ηµερών του επόµενου µήνα. Κάθε µήνα. Ξεχάστε τα τρίµηνα, τα εξάµηνα και την προσκόµιση από πολλούς, των τιµολογίων στο λογιστή µία φορά το χρόνο. Ξεκινήστε από τώρα για να συνηθίζετε στην υποχρέωση αυτή και να αποφύγετε τα πρόστιµα, που παραµονεύουν σε κάθε σας κίνηση.

Συνεχίζεται…

Σχολιασµός µε ονοµατεπώνυµο

∆ιαβάζω κατά καιρούς διάφορα σχόλια, δεν έχει σηµασία αν είναι θετικά ή αρνητικά, στα δικά µου άρθρα είτε σε άλλων, τα οποία υποβάλλονται πίσω από την ανωνυµία ενός ψευδώνυµου. Πόσο δύσκολο είναι άραγε, όταν έχεις µπροστά σου ένα άρθρο µε ονοµατεπώνυµο, να γράψεις κι εσύ τα πλήρη δικά σου στοιχεία και να σχολιάσεις επώνυµα; Τι όχι;

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-02-2020 08:46ΖΩΗ ΚΙΤΣΙΟΥΚΗ ΚΑΡΙΟΓΛΟΥ

Ακριβής, υπεύθυνος και αναλυτικότατος όπως πάντα! Ευχαριστούμε!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία