Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Tα κριτήρια του ελέγχου επί των βιβλίων εσόδων-εξόδων δεν τα καθορίζει ο λογιστής

Για το σηµερινό άρθρο πήρα αφορµή από τα σχόλια που γράφηκαν στο άρθρο της προηγούµενης εβδοµάδας, µε θέµα τους ελέγχους.

24_70

Γιώργος Παπαδημητρίου

1741
6


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Να πω καταρχάς πως όταν ένα άρθρο είναι δηµόσια αναρτηµένο, ο καθένας έχει το δικαίωµα να  κριτικάρει, να κατακρίνει ή να επικρίνει και γενικότερα να τοποθετηθεί, αρκεί να είναι µέσα στα πλαίσια.

Να τονίσω επίσης ότι τα άρθρα στη συγκεκριµένη στήλη αποτελούν µία γενικότερη ενηµέρωση για διάφορα θέµατα, που κατά τη δική µου εκτίµηση τη συγκεκριµένη χρονική στιγµή χρήζουν προσοχής ή που µου επισηµαίνουν διάφοροι αγρότες ότι τους ενδιαφέρουν και που δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη µου.

 

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους όσοι µπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν, ανεξαρτήτως του τόνου ή του ύφους γραφής τους. Από όλα τα σχόλια εξάγεται εύκολα ένα κοινό συµπέρασµα: το άγχος και ο προβληµατισµός για το τι γίνεται όταν βρεθείς µπροστά στον ελεγκτή. Ποιος έχει δίκιο; Ποιος έχει άδικο; Τι πρέπει να κάνω για να µην χρειαστεί να φτάσω στον έλεγχο ποτέ; Βασικοί προβληµατισµοί, κοινοί για όλες τις επιχειρήσεις και όχι µόνο για τους αγρότες.

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και µάλιστα εντατικά, η πληθώρα των αγροτών, των επαγγελµατιών, των επιχειρήσεων γενικότερα είναι αγωνιστές µέσα στα πλαίσια της εντιµότητας που τους επιτρέπεται από την κείµενη νοµοθεσία. Το ελάχιστο ποσοστό των ανέντιµων σε όλα τα επαγγέλµατα, δεν µπορεί να στιγµατίσει την επαγγελµατική οµάδα στην οποία ανήκουν.

 

Γράφει λοιπόν ένας αναγνώστης: «…Ο ελεγκτής της εφορίας µπορεί ό,τι θέλει όσον αφορά τα λογιστικά στοιχεία, έσοδα-έξοδα των αγροτών. Αυτό όµως δε σηµαίνει ότι νοµιµοποιείται σε όλες του τις απαιτήσεις. Εγώ µπορώ να τεκµηριώσω απώλεια παραγωγής ή ακαρπία που δεν δικαιολογεί ο ΕΛΓΑ. Ποσώς βέβαια µε ενδιαφέρει τι νοµίζει ο ΕΛΓΑ. Εποµένως λοιπόν κατ’ εσάς και κατά τα κριτήρια της Εφορίας φοροδιαφεύγω. Λοιπόν γιατί να αποδείξω εγώ ότι ∆ΕΝ φοροδιαφεύγω και να µην αποδείξει η Εφορία ότι φοροδιαφεύγω; Από που κι ως που έγινε ο ΕΛΓΑ και η Εφορία κριτής της ορθότητας των στοιχείων που παρουσιάζω; Αν υπάρχει ψευδής δήλωση ή αναληθής, θα πρέπει να τεκµηριωθεί από τους υπαλλήλους της Εφορίας. Αν πάλι εγώ τεκµηριώσω ορθά το λόγο για τον οποίο δηλώνω λιγότερα εισοδήµατα σε σχέση µε πέρυσι, αλλά ο υπάλληλος δεν το δέχεται, ποσώς µε ενδιαφέρει γιατί δεν είναι γεωπόνος. Θα του πάω λοιπόν ένα κατεβατό µε σφραγίδα γεωπόνου που να τεκµηριώνει τα µειωµένα έσοδα. Αφού λέτε ότι µιλάνε τα στοιχεία και όχι τα προφορικά, λοιπόν κι εµείς απαντάµε. Είναι τραγικό ο υπάλληλος πίσω από το γκισέ να έχει ύφος πρωθυπουργού και να µε «ανακρίνει» γιατί εγώ συγκόµισα λιγότερα µήλα ή πορτοκάλια από πέρυσι!!!»

Το σχόλιο δείχνει ότι ο εν λόγω αναγνώστης έχει κατανοήσει απόλυτα τους προβληµατισµούς που έχουν τεθεί σε προηγούµενα άρθρα. Ποιοι είναι αυτοί; Το πρόβληµα της απόδειξης.

Την ευθύνη της απόδειξης την έχει ο έλεγχος, η Εφορία. Ο ελεγκτής δεν έχει δικαίωµα να επικαλεστεί απλές ενδείξεις. ∆εν µπορεί δηλαδή να πει π.χ., ότι τα εργόσηµα σύµφωνα µε τον τάδε πίνακα έπρεπε να ήταν 100 και είναι 1.000, διότι δεν υπάρχει τέτοιος πίνακας. Η επιλογή του ελέγχου να ασχοληθεί µε τις εργατοώρες (ΜΑΕ) αποτελεί ένδειξη, όχι απόδειξη.

 

∆ιαπιστώνουµε συνεπώς ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο που ο καθένας γράφει, εκφράζει τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληµατισµούς. Προφανώς και δεν επιλέγω εγώ τα κριτήρια του ελέγχου. Προφανώς και δεν θεωρώ κανέναν φοροφυγά. Λέω µόνο ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ενδείξεις δεν είναι αποδείξεις, δεν παύουν να αποτελούν σηµείο αναφοράς. Π.χ., δύο χωράφια δίπλα δίπλα, ίδια χώµατα, ίδια καλλιέργεια (π.χ. βαµβάκι) το ένα έχει απόδοση 300 κιλά/στρέµµα και το άλλο 400 κιλά/στρέµµα, αυτό αντιµετωπίζεται και κανείς λογικός δεν θα δηµιουργήσει πρόβληµα. Αν όµως είχε απόδοση 700 κιλά/στρέµµα, δεν νοµίζετε ότι θα αποτελούσε µία ένδειξη παρατυπίας; Το βασικό πρόβληµα είναι ότι παράγεις σήµερα (ανεξάρτητα αν έχεις ζηµιά ή κέρδος) και ελέγχεσαι 3, 4 ή 5 χρόνια µετά. Η αναφορά µου λοιπόν στην τεκµηρίωση έχει ακριβώς αυτή την έννοια: φροντίστε να διαφυλάξετε ό,τι  µπορεί να βοηθήσει στην τεκµηρίωση και να είστε σίγουροι ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβληµα.

Συνεχίζεται…

 Παράταση ΜΥΦ µέχρι 17.05.21

Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων αφορά και τους αγρότες του ειδικού. Αυτοί κυρίως πρέπει να δώσουν προσοχή και να προσκοµίσουν τα παραστατικά του 2020 στο λογιστή τους όσο πιο σύντοµα γίνεται.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

12-04-2021 09:35alex

Πολύ σωστή η σημερινή τοποθέτησή σας!

Απάντηση

10-04-2021 15:06Χρήστος

Μπορουν να συμβουλευουν ομως. τοσα λεφτα περνουν.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία