Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για τους Νέους Αγρότες

Στις 11 Νοεµβρίου δηµοσιεύθηκε από την Ε’ προγραµµατική περίοδος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (υποµέτρο 6.1) «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ», η 3η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης, µε θέµα Θέµα:«3η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο υποµέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη µεταβατική περίοδο 2021 και 2022».

24_101

6207
3
Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Οι δεσµεύσεις που αναλαµβάνουν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

  1. Να υποβάλουν και εκτελέσουν µε επιτυχία επιχειρηµατικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκµετάλλευσης µέχρι και τη συµπλήρωση τεσσάρων ετών από την ηµεροµηνία ένταξής τους στο µέτρο υποβάλλοντας αίτηµα ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου κατά τη διάρκεια του τέταρτου έτους από την ηµεροµηνία ένταξης.

Επισήµανση: το σχέδιο το συζητάνε µε το µελετητή και το τηρούν κατά γράµµα. Το κυριότερο όµως που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι δεν είναι µια ευκαιρία να «πάρουµε λεφτά». Τα χρήµατα που θα διατεθούν εφόσον εγκριθεί το σχέδιο, είναι ξ ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας, συνεπώς έχει σηµασία το βάθος χρόνου και της καλλιέργειας που θα επιλέξει κάποιος να δραστηριοποιηθεί.

  1. Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη και να τη διατηρήσουν για τρία έτη µετά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού τους σχεδίου. Οι υποχρεώσεις αυτές θα ελέγχονται ηλεκτρονικά µε βάση τα αντίστοιχα µητρώα του ΥΠΑΑΤ και άλλων φορέων.

iii. Να αυξήσουν την τυπική απόδοση της εκµετάλλευσής τους τουλάχιστον στα 18.000 ευρώ κατά το έτος ολοκλήρωσης.

  1. Να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραµείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τρία έτη µετά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού τους σχεδίου.

Επισήµανση: σε όλα τα προηγούµενα σχέδια, είχε δηµιουργηθεί η λανθασµένη εντύπωση ότι, ο νέος αγρότης έπρεπε να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς από την πρώτη στιγµή. Η ένταξη στο κανονικό καθεστώς ενός νέου αγρότη, γίνεται µε την έγκριση του σχεδίου. Το ποσό της ενίσχυσης συµπεριλαµβάνεται στις επιδοτήσεις που δηµιουργούν υποχρέωση για ένταξη στο κανονικό καθεστώς, το επόµενο έτος από το έτος είσπραξης.

Τι σηµαίνει αυτό πρακτικά: αν π.χ. εγκριθεί το σχέδιο το 2022 και εντός του ιδίου έτους εισπράξει προκαταβολή της ενίσχυσης 6.000 ευρώ, τότε θα πρέπει την 01.01.23 να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς αγροτών. Εννοείται ότι η ένταξη στο κανονικό καθεστώς µπορεί να γίνει και νωρίτερα, πριν αναγκαστεί βάσει των επιδοτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση η γνώµη µου είναι, από τη στιγµή που ούτως ή άλλως δεν αποφεύγουν την ένταξη (υποχρεούνται σύµφωνα µε την απόφαση), ότι -πριν την οποιαδήποτε αγορά- πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς για να µην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τον ΦΠΑ των παγίων και των εξόδων.

  1. Να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣ∆Ε, από το 2021 έως και τρία έτη µετά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού τους σχεδίου.

Επισήµανση: η υποβολή δήλωσης ΟΣ∆Ε είναι ανεξάρτητη υποχρέωση από την ένταξη στο κανονικό καθεστώς των βιβλίων.

  1. Να αποκτήσουν επαγγελµατικά προσόντα εντός 36 µηνών από την ηµεροµηνία ένταξής τους παρακολουθώντας σεµινάριο του ΕΛΓΟ – ∆ΗΜΗΤΡΑ.

vii. Να διατηρούν τη γεωργική τους εκµετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της µόνιµης κατοικίας τους. Αγροτεµάχια εκτός της ευρύτερης περιοχής δεν γίνονται αποδεκτά από το µέτρο.

Επισήµανση: Ίσως είναι καιρός να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Γιατί, έχω βαρεθεί να βλέπω καλλιέργειες στην Ορεστιάδα και τους καλλιεργητές στην Θεσσαλία, ή σε οποιοδήποτε άλλο µέλος της χώρας εκτός από τον τόπο της έδρας του καλλιεργητή.

viii. Να διατηρούν τον τόπο µόνιµης κατοικίας τους και την έδρα του νοµικού προσώπου σε περιοχή εφαρµογής του Υποµέτρου 6.1 εντός της ίδιας Περιφέρειας έως την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηµατικού σχεδίου.

  1. Έως την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηµατικού σχεδίου, να διατηρήσουν την βαθµολογία τους σε επίπεδο ανώτερο ή τουλάχιστον ίσο µε το επίπεδο της βαθµολογίας του τελευταίου δικαιούχου, εφόσον υπάρχουν επιλαχόντες.

Σε γενικές γραµµές, ίσως είναι µια ευκαιρία για όλους τους νέους καλλιεργητές αγρότες, να δηµιουργήσουν κάτι διαφορετικό µε µεγάλο βάθος χρόνου. Η µονοκαλλιέργεια πεθαίνει χρόνο µε το χρόνο και αν δεν αλλάξει κάτι, έρχονται δύσκολα χρόνια. Τα νέα παιδιά, έχουν τεράστιες δυνατότητες, αντίληψη και διάθεση και αυτό που χρειάζονται είναι, οι προηγούµενη γενιά των πατεράδων τους, να κάνουν λίγο πίσω και να τους εµπιστευτούν.

Ηλεκτρονικά βιβλία: Aπαιτείται email, διαφορετικά δεν εξυπηρετείται κανείς

Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος έχετε υποχρέωση εφαρµογής των ηλεκτρονικών βιβλίων. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η ύπαρξη email, χωρίς το οποίο δεν µπορεί να γίνει διαβίβαση των εσόδων, ή (προσεχώς) αποδοχή των εξόδων. Φροντίστε όσοι δεν έχετε email να αποκτήσετε, διαφορετικά δεν θα µπορούµε να σας εξυπηρετήσουµε, καθώς το email του γραφείου είναι µόνο για το γραφείο πλέον.

Ηλεκτρονικά μισθωτήρια: Η απόφαση ανήκει στην ΑΑΔΕ, όχι στο ΥπΑΑΤ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενεργοποίησε το ΥπΑΑΤ και ζητά για τη νέα καλλιεργητική περίοδο όλα τα μισθωτήρια να είναι ηλεκτρονικά. Μόνο που η απόφαση πρέπει να εκδοθεί απότην ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξει συννενόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση του ΥπΑΑΤ δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-02-2022 19:56γιώργος

τα αρκτικόλεξα που χρησιμοποιείτε, σε σάς είναι οικεία, αλλά σ εμένα φαίνονται εξωγήινα. Δεν ζει ο Καργάκος όμως, να σάς καταγγείλω, οπότε κατανοήστε μόνοι σας παρακαλώ, πως, (με αυτό το άρθρο και όχι μόνο αυτό), απευθύνεστε σε ΑΣΧΕΤΟΥΣ

Απάντηση

28-01-2022 21:32Mario

κ. Παπαδημητριου, Σας ενημερωνω ενω θα επρεπε να το γνωριζεται ως ανθρωπος της οικονομιας που ειστε οτι σε παγκοσμιο επιπεδο υπαρχουν κρατη π.χ Κινα που αγοραζουν εκτασεις καπου στην Αφρικη, Λατινικη Αμερικη, επενδυτικα Funds, ιδιωτες επενδυτες π.χ Μπιλ Γκειτς και πολλοι αλλοι. Αντι λοιπον να επικροτειται αγροτες οι οποιοι μισθωνουν χωραφια ανα την επικρατεια δημιουργειται εντυπωσεις για την εκνομη ασκηση των δραστηριωτητων τους. Στην Βουλγαρια υπαρχουν επενδυτες - παραγωγοι οι οποιοι δραστηριοποιουνται σε ολη την επικρατεια της Βουλγαριας. Ας, μας πει τελικα καποιος υπευθυνος σ αυτη την χωρα , τι ειδους αγροτες θελει. Γιατι με την λογικη να καλλιεργεις εκτασεις εκτασεις γυρω απο τον τοπο μονιμης κατοικιας δεν δημιουργεις επιχειρηματιες αγροτες αλλα ψωροκωσταινες. Συναντωνται βεβαια και περιπτωσεις οπου αγροτες με λιγες εκτασεις π.χ θερμοκηπια να δημιουργησουν οικονομιες κλιμακος στην τοπικη οικονομια. Επειδη λοιπον υπαρχουν καποιες μεμονομενες περιπτωσεις οπως αυτες που προαναφεραται για Ορεστιαδα, απλως καλο θα ητανε να ειμαστε λιγο πιο προσεκτικοι γιατι υπαρχουν και πολλες περιπτωσεις επιχειρβματιων αγροτων που καλλιεργουν ανα την Ελλαδα και οχι μονο π.χ την δημιουργια clusters. Αυτα λοιπον ως επισημανση για τους φωστηρες της ελληνικης πραγματικοτητας στον αγροτικο τομεα.

Απάντηση

27-01-2022 12:43Μπάμπης Παπαδόπουλος

16.000 ΚΑΙ >20% από υφιστάμενη στην ολοκλήρωση όχι 18.000...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία