BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τα κριτήρια ελέγχου δεν τα καθορίζει ο λογιστής

Να πω καταρχάς πως όταν ένα άρθρο είναι δηµόσια αναρτηµένο, ο καθένας έχει το δικαίωµα να σχολιάσει, να κριτικάρει, να κατακρίνει ή να επικρίνει και γενικότερα να τοποθετηθεί, αρκεί να είναι µέσα στα πλαίσια.

24_6

1098
3



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Να τονίσω επίσης ότι, τα άρθρα στη συγκεκριµένη στήλη αποτελούν µία γενικότερη ενηµέρωση για διάφορα θέµατα που κατά τη δική µου εκτίµηση τη συγκεκριµένη χρονική στιγµή χρήζουν προσοχής ή που µου επισηµαίνουν διάφοροι αγρότες, ότι τους ενδιαφέρουν και που δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη µου. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους όσοι µπαίνουν στον κόπο να σχολιάσουν, ανεξαρτήτως τους τόνου ή του ύφους γραφής τους. Από όλα τα σχόλια εξάγεται εύκολα ένα κοινό συµπέρασµα: το άγχος και ο προβληµατισµός για το τι γίνεται όταν βρεθείς µπροστά στον ελεγκτή. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Τι πρέπει να κάνω για να µην χρειαστεί να φτάσω στον έλεγχο; Βασικοί προβληµατισµοί, κοινοί για όλες τις επιχειρήσεις και όχι µόνο για τους αγρότες.

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και µάλιστα εντατικά, η πληθώρα των αγροτών, των επαγγελµατιών, των επιχειρήσεων γενικότερα, είναι αγωνιστές µέσα στα πλαίσια της εντιµότητας που τους επιτρέπεται από την κείµενη νοµοθεσία. Το ελάχιστο ποσοστό των ανέντιµων σε όλα τα επαγγέλµατα, δεν µπορεί να στιγµατίσει την επαγγελµατική οµάδα στην οποία ανήκουν.

Γράφει λοιπόν ένας αναγνώστης: «…Ο ελεγκτής της εφορίας µπορεί να πει ό,τι θέλει όσον αφορά τα λογιστικά στοιχεία, έσοδα – έξοδα των αγροτών. Αυτό όµως δε σηµαίνει ότι νοµιµοποιείται σε όλες του τις απαιτήσεις. Εγώ µπορώ να τεκµηριώσω απώλεια παραγωγής ή ακαρπία που δεν δικαιολογεί ο ΕΛΓΑ. Ποσώς βέβαια µε ενδιαφέρει τι νοµίζει ο ΕΛΓΑ. Εποµένως λοιπόν κατ’ εσάς και κατά τα κριτήρια της Εφορίας φοροδιαφεύγω. Λοιπόν γιατί να αποδείξω εγώ ότι ∆ΕΝ φοροδιαφεύγω και να µην αποδείξει η Εφορία ότι φοροδιαφεύγω; Από πού κι ως πού έγινε ο ΕΛΓΑ και η Εφορία κριτής της ορθότητας των στοιχείων που παρουσιάζω; Αν υπάρχει ψευδής δήλωση ή αναληθής, θα πρέπει να τεκµηριωθεί από τους υπαλλήλους της Εφορίας. Αν πάλι εγώ τεκµηριώσω ορθά το λόγο για τον οποίο δηλώνω λιγότερα εισοδήµατα σε σχέση µε πέρυσι, αλλά ο υπάλληλος δεν το δέχεται, ποσώς µε ενδιαφέρει γιατί δεν είναι γεωπόνος. Θα του πάω λοιπόν ένα κατεβατό µε σφραγίδα γεωπόνου που να τεκµηριώνει τα µειωµένα έσοδα. Αφού λέτε ότι µιλάνε τα στοιχεία και όχι τα προφορικά στοιχεία, λοιπόν κι εµείς απαντάµε. Είναι τραγικό ο υπάλληλος πίσω από το γκισέ να έχει ύφος πρωθυπουργού και να µε «ανακρίνει» γιατί εγώ συγκόµισα λιγότερα µήλα ή πορτοκάλια από πέρυσι. Γελάω και µόνο στη σκέψη!»

Το σχόλιο δείχνει ότι ο εν λόγω αναγνώστης έχει κατανοήσει απόλυτα τους προβληµατισµούς που έχουν τεθεί σε προηγούµενα άρθρα. Ποιοι είναι αυτοί;

Το πρόβληµα της απόδειξης

Την ευθύνη της απόδειξης την έχει ο έλεγχος, η Εφορία. Ο ελεγκτής δεν έχει δικαίωµα να επικαλεστεί απλές ενδείξεις. ∆εν µπορεί δηλαδή να πει π.χ., ότι τα εργόσηµα σύµφωνα µε τον τάδε πίνακα έπρεπε να ήταν 100 και είναι 1.000, διότι δεν υπάρχει τέτοιος πίνακας. Η επιλογή του ελέγχου να ασχοληθεί µε τις εργατοώρες (ΜΑΕ) αποτελεί ένδειξη, όχι απόδειξη.

∆ιαπιστώνουµε συνεπώς ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο που ο καθένας γράφει, εκφράζει τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληµατισµούς. Προφανώς και δεν επιλέγω εγώ τα κριτήρια του ελέγχου. Προφανώς και δεν θεωρώ κανέναν φοροφυγά. Λέω µόνο ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ενδείξεις δεν είναι αποδείξεις, δεν παύουν να αποτελούν σηµείο αναφοράς. Π.χ., δύο χωράφια δίπλα δίπλα, ίδια χώµατα, ίδια καλλιέργεια (π.χ. βαµβάκι) το ένα έχει απόδοση 300 κιλά/στρέµµα και το άλλο 400 κιλά, αυτό αντιµετωπίζεται και κανείς λογικός δεν θα δηµιουργήσει πρόβληµα. Αν όµως είχε απόδοση 700 κιλά το στρέµµα, δε νοµίζετε ότι θα αποτελούσε µία ένδειξη παρατυπίας;

Το βασικό πρόβληµα είναι ότι παράγεις σήµερα (ανεξάρτητα αν έχεις ζηµιά ή κέρδος) και ελέγχεσαι 3, 4 ή 5 χρόνια µετά. Η αναφορά µου λοιπόν στην τεκµηρίωση έχει ακριβώς αυτή την έννοια: Φροντίστε να διαφυλάξετε ό,τι  µπορεί να βοηθήσει στην τεκµηρίωση και να είστε σίγουροι ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβληµα.

∆εξαµενές χύµα υγραερίου και δεξαµενές πετρελαίου

Όσοι χρησιµοποιείτε υγραέριο πρέπει να απευθυνθείτε άµεσα στο Τελωνείο που ανήκετε και να δηλώσετε τη δεξαµενή. Η νοµοθεσία έχει αλλάξει αρχές του 2021. Συνεννοηθείτε µε τον εγκαταστάτη της δεξαµενής σας και µε τον προµηθευτή σας. Βοηθήστε επίσης το λογιστή σας να διαµορφώσει σωστά το Μητρώο του παγίου εξοπλισµού σας, ενηµερώνοντας τον
για όλα όσα χρησιµοποιείτε και δεν έχουν καταγραφεί. Γιατί οποιαδήποτε δαπάνη αφορά πάγιο µη καταχωρηµένο στο µητρώο παγίων, δεν αναγνωρίζεται από τον έλεγχο.

Φορολογικές δηλώσεις 2021

Σύντοµα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήµατα του 2021. Φέτος για πρώτη φορά, οι επιδοτήσεις θα φορολογηθούν στο έτος είσπραξης. ∆ηλαδή, οι συνδεδεµένες του 2020 οι οποίες καταβλήθηκαν εντός του 2021, θα συµπεριληφθούν στις φετινές δηλώσεις.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

02-04-2022 23:08Ζωή Κίτσου

Αρχικά χαίρομαι που διαβάζετε προσεκτικά τα σχόλια των διαδυκτιακών αναγνωστών σας. Να σας καταθέσω τον δικό μου προβληματισμό. Είμαι ελαιοκαλλιεργήτρια πολλά χρόνια, στην καλλιεργητική περίοδο 2021-2022 έχω υποστεί μείωση στην παραγωγή μου σε ποσοστό 90% ανάλογη ζημία έχουν και άλλοι συνάδελφοί μου αγρότες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ μας ενημέρωσαν ότι δεν καλύπτει ακαρπίας σε ελαιώνες που έχει συμβεί από παγωνιά τον Απρίλη. Επομένως, δεν υπάρχει απόδειξη ζημιάς από κρατικό φορέα, αφού δεν έχει καταγραφεί. Αν λοιπόν πέσω στον έλεγχο της Εφορίας πως θα κατανοήσουν την μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου κατά 90%?

Απάντηση

01-04-2022 16:51ARGYRO LAGOUDI

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ.ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΤΟ 100% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚ.ΕΤΟΣ 2021 . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Απάντηση

01-04-2022 15:52γιωργος

Σε λιγο θα γραψεις τις φορολογικες δηλωσεις δεν τις κανει ο λογιστης....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία