BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ένα μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης οι Κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας (ΚΑΔ)

Στο άρθρο της Agrenda µε τίτλο «∆ιορθωτική πληρωµή η υπόσχεση ΟΠΕΚΕΠΕ για τους κτηνοτρόφους µετά τα λάθος φίλτρα στους ΚΑ∆ της ειδικής ενίσχυσης του κλάδου», διαβάζουµε:

24_107

998
3



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


«…Για συµπληρωµατική πληρωµή στην ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων µε το 2% του τζίρου του 2021, φαίνεται να ετοιµάζονται οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ένα λάθος στο σύστηµα πληρωµής, άφησε απλήρωτους αρκετούς δικαιούχους. Την ίδια στιγµή βέβαια, θα πρέπει να αναγνωρισθεί και το γεγονός οτι σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήµατα που πιστώθηκαν στους παραγωγούς υπερβαίνουν κατά πολύ το 2% του τζίρου. Υπάρχουν µάλιστα περιπτώσεις που η πίστωση είναι µεγαλύτερη ακόµα και αν προστεθεί ο τζίρος φυτικής και ζωικής παραγωγής. [....] Το τεχνικό λάθος εντοπίζεται στη λίστα µε τους ΚΑ∆ που ξεκλειδώνουν την πίστωση. Συγκεκριµένα, κατά τη σύνταξη της λίστας µε τους επιλέξιµους ΚΑ∆, ακούγεται ότι δε συµπεριελήφθησαν υποκατηγορίες των βασικών Κωδικών Αριθµού ∆ραστηριότητας από 01.41 έως 01.49 και κυρίως οι ΚΑ∆ 01.50.1 και 01.50.10 που αφορούν µικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, υπό τους οποίους λειτουργούν πολλές κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις µε ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών. Οι ίδιες πηγές που αποδίδουν το λάθος σε παράληψη υπαλλήλου λόγω βιασύνης να προχωρήσουν οι υπηρεσίες στην έγκαιρη πίστωση, διαβεβαιώνουν για επίσπευση των διαδικασιών της συµπληρωµατικής πληρωµής».

Αφήνω στην άκρη το πολύ σηµαντικό θέµα του λάθους, το έχουν ήδη εν γνώσει τους οι οµάδες των κτηνοτρόφων και τα συνδικαλιστικά τους όργανα και το τρέχουν. Θα σταθώ στο αίτιο του λάθους, το οποίο δεν κάνει λάθος αφού, όχι µόνο δεν υπήρξε διαµαρτυρία από Υπηρεσιακούς, αλλά ξεκίνησαν ήδη να διορθώνουν τα κακώς κείµενα.

Οι Κωδικοί Αριθµοί ∆ραστηριότητας (γνωστοί και ως  ΚΑ∆) της  κάθε οικονοµικής οντότητας, έχουν δηµιουργήσει τεράστια προβλήµατα τα τελευταία χρόνια στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Ο βασικότερος λόγος είναι η έλλειψη γνώσης/ επικοινωνίας µε τη βάση. Τους ανθρώπους δηλαδή που διαχειρίζονται την καθηµερινότητα των επιχειρήσεων. Κανείς υπηρεσιακός δεν απευθύνθηκε κάπου να ρωτήσει και να µάθει πως λειτουργούν οι ΚΑ∆. «Τι µας λες ρε φίλε;» η εύλογη ερώτηση κάποιου στα µέχρι τώρα γραφόµενα µου.

Θα σας πω τι λέω:

Έστω ένας κτηνοτρόφος ο οποίος βρισκόταν µέχρι τώρα στο ειδικό καθεστώς καθώς τα κριτήρια τζίρου και επιδοτήσεων δεν του δηµιουργούσαν την υποχρέωση ένταξης στο κανονικό καθεστώς.

Από την 01.01.20 εντάχθηκε (είτε υποχρεωτικά, είτε προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς. Πράγµα που σηµαίνει ότι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ έχει δηλώσει ΚΑ∆ µε τα είδη στα οποία δραστηριοποιείται: π.χ. εκτροφή αιγοπροβάτων ( 01.45), καλλιέργεια µηδικής (01.19.10.04) και καλλιέργεια καλαµποκιού (01.11.2).

Η κύρια δραστηριότητα του είναι η εκτροφή των ζώων, ενώ οι υπόλοιπες δύο καλλιέργειες είναι αποκλειστικά για την παραγωγή ζωοτροφών για τα ζώα του.

Την επόµενη χρονιά (2021) αποφασίζει να καλλιεργήσει σιτάρι ζέας, έπειτα  από µία συµφωνία που έκανε και θεωρεί ότι είναι προσοδοφόρα γι’ αυτόν.

Υπάρχει έστω κι ένας που πιστεύει ότι την καλλιέργεια σίτου (01.11.1) έχει πάει να τη δηλώσει στη ∆ΟΥ, κάνοντας προσθήκη δραστηριότητας; Ή υπάρχει έστω κι ένας γεωργός και κτηνοτρόφος γενικότερα, που έχει κάνει αυτή την ενέργεια;

Η απάντηση είµαι βέβαιος ότι είναι ΟΧΙ

Το γεγονός ότι δεν είναι δηλωµένος ο ΚΑ∆ της καλλιέργειας σίτου του παραδείγµατος, σηµαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν καλλιέργησε; ΕΠΙΣΗΣ ΟΧΙ.!!

Κι όµως! Αυτός ο άνθρωπος πιθανόν θα χάσει οτιδήποτε από όποια πλεονεκτήµατα (αν µπορούµε να τα χαρακτηρίσουµε έτσι) πιθανόν να προκύψουν.

Λύνεται αυτό το θέµα; Προφανώς και ΝΑΙ.!! Το πρόβληµα (σε κάθε δουλειά, δηµόσιου ή ιδιωτικού τοµέα) πάντα ήταν και είναι η αντίληψη. Πρέπει να µπορείς να αντιληφθείς άµεσα το πρόβληµα και να µπορείς επίσης να στροφάρεις για την εξεύρεση λύσης.

Θες να δεις τι καλλιεργεί ο «Χ» Παπαδηµητρίου; Μάλιστα. Άντλησε από το ΟΣ∆Ε τη δήλωση καλλιέργειας, δες τι έχει δηλώσει, βγάλε τα συµπεράσµατα µε τους µαθηµατικούς τύπους που –έτσι και αλλιώς- χρησιµοποιείς και δώσε του ό,τι του αναλογεί. Όχι να ψάχνεις τους ΚΑ∆ (µάθαµε και τους ΚΑ∆ τώρα) από τους οποίους δεν µπορεί να εξαχθεί κανένα ασφαλές συµπέρασµα.

E-mail βοηθού - προσοχή σε όποιον δηλώσει το δικό του

Επικαιροποίηση σηµαίνει «δηλώνω στοιχεία επικοινωνίας για να µπορεί να µου στέλνει διάφορα χαρτιά και ραβασάκια το κράτος». Λέει η απόφαση ότι είναι καλό να βάλετε κι ένα ακόµη email από ένα δικό σας άτοµο. Email βοηθού σηµαίνει ότι η ευθύνη για την όποια ενηµέρωση περνά στον «βοηθό». Και ότι εάν ο φορολογούµενος δεν ενηµερωθεί για κάτι που του έστειλε η Φορολογική αρχή, την ευθύνη αναλαµβάνει ο βοηθός.

Επικαιροποίηση στοιχείων: φροντίστε να την ολοκληρώσετε σύντοµα

Έχουν υπάρξει τις τελευταίες ηµέρες πλήθος αναληθών δηµοσιευµάτων για το θέµα. ∆εν υπάρχει καταληκτική ηµεροµηνία για να δηλωθούν τα στοιχεία επικοινωνίας. Υπάρχει όµως η πίεση σε σχέση µε τις φορολογικές δηλώσεις. Γι’ αυτό είναι καλό να το τρέξετε.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

07-05-2022 15:29Πέτρος Μωραΐτης

Ευχαριστώ για την απάντηση σας....

Απάντηση

05-05-2022 21:28Πέτρος Μωραΐτης

Κυριε Γιώργο καλησπέρα, με αφορμή το σημερινό σας άρθρο θα επανέλθω σε ένα παλιοτερο σχόλιο που σας είχα στείλει κ παλιοτερα κ δεν βρήκα άκρη... Γίνομαι κουραστικός αλλά δεν μπορώ για ακόμη μια φορά να μην αναφερθώ στα στρεβλα του κράτους... Σας είχα ρωτήσει αν μπορει να πουλάει ένας ελαιοπαραγωγος τα ξυλα των ελαιοδεντρων του για καυσοξυλα, μου είχατε απαντήσει ότι μπορεί.. Φορολογικά μπορεί με το τιμολόγιο του (κανονικου καθεστώτος) να πουλαει, δεν υπάρχει όμως ΚΑΔ, αν περασει ΚΑΔ ως εμπορία καυσόξυλων που υπαρχει ,ζητάει ο ΕΦΚΑ να αλλάξει κλάδο ασφάλισης κ να περασει απο το πρωην ΟΓΑ στον πρωην ΕΦΚΑ επαγγελματιών με ότι αυτό συνεπάγεται... Οπότε καταλαβενετε ότι μπορεί θεωρητικά να πουλα αλλά όχι ουσιαστικά...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία