BACK TO
TOP
Φορολογικά

Στις νέες υποχρεώσεις των αγροτών το ψηφιακό δελτίο αποστολών

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής ενεργοποιείται για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος προς το καλοκαίρι του 2024, το οποίο ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών που ετοίμασε η ΑΑΔΕ.

25_31_2

Πέτρος Γκόγκος

3183
12

Στις νέες υποχρεώσεις αγροτών το ψηφιακό δελτίο αποστολών που ενεργοποιείται από τον Ιούνιο μαζί με ποινές

Προβλέπει την ανάπτυξη ενός ελεγκτικού πλαισίου για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση με τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών, τις διαδικασίες διαχείρισης των εγγράφων μεταφοράς, το σύστημα παρακολούθηση των διακινήσεων. Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο. Μελλοντικά όμως η εφαρμογή θα επεκταθεί ώστε η εφορία να γνωρίζει πότε θα φύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φορτηγό. Ακόμα και η αλλαγή του βάρους του φορτίου θα είναι σε γνώση της εφορίας.

Πρόστιμα με ημερήσιο ταβάνι τα 250 ευρώ

Ταυτόχρονα με το ψηφιακό δελτίο αποστολής, αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθούν και τα πρόστιμα για όσους δεν διαβιβάζουν παραστατικά στη βάη του MyData, μια υποχρέωση κοινή για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που βρίσκεται σε εφαρμογή ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Με τον ίδιο νόμο που ψηφίστηκε προς τα τέλη του 2023, θεσμοθετήθηκε ένα πλαίσιο κυρώσεων που προβλέπει μέγιστη ποινή 250 ευρώ ανά ημέρα για παραστατικά που δεν διαβιβάστηκαν εγκαίρως (την επόμενη από την τιμολόγηση) ενώ σε βάθος τετραετίας, υπάρχει πρόβλεψη για πενταπλασιασμό της ποινής, σε περίπτωση που διαπιστωθούν επαναλαμβανόμενοι «υποτροπιασμοί».

Θετική απόκριση στο ερώτημα του κατά πόσο μπορούν να παρακολουθήσουν οι αγρότες τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τουλάχιστον στον βαθμό τακτοποίησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων, έδωσε εστίασε ο πρώτος από τους πέντε «διαλόγους της Agrenda», του νέου δημοσιογραφικού εγχειρήματος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας, το οποίο εγκαινιάστηκε στην καρδιά της 30ης Agrotica, φιλοδοξώντας να προσδιορίσει άμεσα και πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Τον πιο «ξεκούραστο» και αυτοματοποιημένο τρόπο πλεύσης των αγροτών στον ωκεανό του MyData, περιέγραψε  η Μαρία Σημίτη, εκπρόσωπος της Epsilon Net, στο πλαίσιο της συζήτησης στην οποία συμμετείχαν οι πλέον εξειδικευμένοι φοροτέχνες σε ζητήματα αγροτικής φορολογίας, όπως είναι ο Γιώργος Παπαδημητρίου και ο Κώστας Νιφορόπουλος, μαζί με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Ήλιος, Σπύρο Καχριμάνη, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πλαισίου που θα διευκολύνει τους αγρότες στην υιοθέτηση των σύγχρονων φορολογικών εργαλείων, στη λογική του μέτρου των Συμβούλων.

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ένας παραγωγός ο οποίος σήμερα θέλει να πουλήσει 100 τόνους στάρι; «Αφού βρει κάποιον να το αγοράσει σε καλή τιμή, εντός 24 ωρών καλείται να διαβιβάσει το τιμολόγιο στο MyData» εξηγεί ο φοροτεχνικός Γιώργος Παπαδημητρίου. «Με δεδομένο ότι οι λογιστές δεν είναι σε θέση να διαβιβάζουν οι ίδιοι τα παραστατικά μέχρι την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να πάμε στην επόμενη λύση. Χρόνος υπάρχει για την προσαρμογή σε αυτό το νέο περιβάλλον και από αυτό θα κριθεί και το κατά πόσο οι αγρότες είναι σε θέση να ακολουθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό που βιώνουμε όλοι» συμπληρώνει ο Κώστας Νιφορόπουλος.

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

11-02-2024 00:14Σαρακατσανος

Το μαύρο τέλος λεβέντες μου για όλους.. Μόνο διαφάνεια παντού όλα ηλεκτρονικά τώρα από δω κ μπρος.

Απάντηση

10-02-2024 06:51Γιωργος Μ.

Υποτίθεται ότι βασικό μας αίτημα για δεκαετίες ήταν η διαφάνεια στις συναλλαγές με τους εμπόρους και τους μεσαζοντες που έπαιρναν αζυγιστα και χωρίς κανενα παραστατικό τα προϊόντα από το χωράφι μας. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση και το Η.Δ.Α είναι κατάκτηση για τους αγρότες και όχι αγγαρεία ή επιβάρυνση όπως κάποιοι επιπόλαια το παρουσιάζουν...

Απάντηση

09-02-2024 21:59Νίκος.

Σε.λιγο.θα.μας.ζητησουνε.χαρτι.. Να.κοβουμε.τη.ωρα.παμε.στη.τουαλετα. Και.να.μη.πω.που.αλλου..

Απάντηση

09-02-2024 21:01Εκείνος

Το μαύρο τέλος κύριοι.

Απάντηση

09-02-2024 20:57Εκείνος

Αν χαθεί το μπλογκ θέλει πεντακοσαρικο .

Απάντηση

09-02-2024 19:46Χρηστος

τι γινεται αν χαθει το μπλοκ τιμολογιων; Περνω καινουργιο και συνεχιζω απο τον αριθμο που ηταν το προηγουμενο;

Απάντηση

09-02-2024 10:46Nikοσ

Ένας αγρότης 60+ χρόνων δεν έχει ιδέα από my data και ηλεκτρονικά μέσα

Απάντηση

09-02-2024 10:34Νίκος.

Ρε.παιδια.αυτη.κατι.πινουν.. Για.να.λενε.μαλακιες.τα.δικα. Τους.δεν.τα.βλεπουν.τα.κατασπαραξανε. Όλα..η.αργοτες.τους.βγαλανε.τα.ματια Ουστ.μπασταρδιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιί.

Απάντηση

09-02-2024 09:55ΝΙΚΟΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Π.Χ , ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΑΛΩΝΙΖΟΥΜΕ ΣΙΤΑΡΙ -ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ?? ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΝΑ ΠΑΩ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ, ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΖΥΓΙΣΩ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ,ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΠΟΥ??ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΚΑΘΟΝΤΑΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ,ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ,ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ,ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

Απάντηση

09-02-2024 08:55Νίκος.

Εμείς.δεν.θελουμε.ποινες.ειμαστε. Κύριοι.εσυς.ξερετε.τη.πινες.θελετε. Κρέμασμα.τα.αναποδα.και.φωτια. Να.πατε.στο.δ....ο.ολοι.μηπος. Γλιτώσουμε.παλιοτομαρα.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία