BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η χορήγηση της βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Κάθε χρόνο παρατηρούµε να δηµιουργούνται προβλήµατα κατά τη διάρκεια των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών. Για κάποιο λόγο, πολλοί επαγγελµατίες αγρότες, µια ζωή αγρότες χωρίς κανένα άλλο εισόδηµα, δεν έχουν στη δήλωση τους το χαρακτηρισµό του επαγγελµατία αγρότη, µε αποτέλεσµα να µην τυγχάνουν του αφορολόγητου κατά την εκκαθάριση του φόρου.

veveosi-eppagelmatia-agroti

Γιώργος Παπαδημητρίου

2046
6

Επιπλέον,  από το 2022 έχουµε και τη συµβολαιακή γεωργία, µέσω της οποίας δίνεται έκπτωση 50% στον καταβλητέο φόρο. Όµως, χωρίς τον χαρακτηρισµό του επαγγελµατία αγρότη στο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, δεν µπορεί να λειτουργήσει η έκπτωση µέσω της συµβολαιακής γεωργίας.

Άρα είναι πολύ πιο σηµαντικός χαρακτηρισµός «επαγγελµατίας αγρότης»  και κατ’ επέκταση εξίσου σηµαντικός ο τρόπος που λειτουργούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών, οι οµάδες παραγωγών και γενικότερα όλα τα γραφεία που ασχολούνται µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε.

Να επισηµάνω ότι οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε υποβάλλονται από πιστοποιηµένα γραφεία [Φορέας Α], αλλά και από κάποιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών.

Όταν για κάποιους λόγους δεν εµφανίζεται ο αγρότης µε τσεκαρισµένο το κωδικό 037/038 του εντύπου Ε1, σηµαίνει ότι δεν θεωρείται (για τη φορολογική αρχή) κατά κύριο επάγγελµα. Στις περιπτώσεις αυτές υποβάλλεται (ηλεκτρονικά) αίτηση στο ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής του µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το ΚΕΠΠΥΕΛ τα ελέγχει και στη συνέχεια προχωρά κατά περίπτωση, στην έκδοση της βεβαίωσης του επαγγελµατία αγρότη, ή στην απόρριψη της αίτησης αυτής.

Στα δικαιολογητικά που ζητούνται είναι: το Ε1, το Ε3 και το εκκαθαριστικό. Όµως δηµιουργούνται πολλές φορές τριβές εξαιτίας λανθασµένης απαίτησης από κάποιους υπαλλήλους σε γραφεία Φορέων, αρνούµενοι να υποβάλλουν την αίτηση.

Επειδή το ζήτηµα αυτό δεν µπορεί και δεν πρέπει να ταλαιπωρεί κανέναν από τους εµπλεκόµενους, κάνουµε ξεκάθαρο τι απαιτείται, διαβάζοντας την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία ορίζεται ότι: «κατά α) Έως και την ηµεροµηνία λήξης της υποβολής της ∆ήλωσης Φορολογίας Εισοδήµατος του φορολογικού έτους 2022, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. λαµβάνονται υπόψη:

αα) Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει υποβληθεί η ∆ήλωση Φορολογίας Εισοδήµατος φορολογικού έτους 2022, τα οικονοµικά στοιχεία φορολογικού έτους 2021, σε συσχέτιση µε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2021 και την Ε.Α.Ε. έτους 2022, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκµετάλλευσης. 

αβ) Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί η ∆ήλωση Φορολογίας Εισοδήµατος φορολογικού έτους 2022, τα οικονοµικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση µε την Ε.Α.Ε. έτους 2022.

β) Από την ηµεροµηνία λήξης υποβολής της ∆ήλωσης Φορολογίας Εισοδήµατος φορολογικού έτους 2022, λαµβάνονται υπόψη τα οικονοµικά στοιχεία φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση µε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2022 και την Ε.Α.Ε. έτους 2023, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκµετάλλευσης».

Τι µας λέει η απόφαση; Ότι σε περίπτωση που δεν έχει υποβάλλει κάποιος την τρέχουσα φορολογική δήλωση, προσκοµίζει τα στοιχεία της προηγούµενης φορολογικής δήλωσης και ο υπάλληλος που ανέλαβε να υποβάλλει την αίτηση, είναι υποχρεωµένος να τα παραλάβει.

Επισηµαίνω ότι η απόφαση για φέτος δεν έχει εκδοθεί ακόµη άρα: αν κάποιος πάει να ζητήσει τώρα βεβαίωση θα προσκοµίσει την τελευταία φορολογική του δήλωση.

Συνεπώς καλό είναι, ή µάλλον υποχρεωτικό είναι, όσοι ασχολούνται µε το θέµα αυτό, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να µην ταλαιπωρείται ο κόσµος.

Η απόφαση είναι η 148/62186/01-03-2023 Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων κι εκεί περιγράφονται αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να σας προσκοµίσει κάποιος ώστε να µπορέσετε εσείς να καταθέσετε την αίτηση στο ΚΕΠΠΥΛ.

Η φετινή απόφαση αναµένεται να καθυστερήσει να εκδοθεί καθώς το Υπουργείο Οικονοµικών δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόµη ποια ποσά από την επιχειρηµατική δραστηριότητα θα λαµβάνονται υπόψη για τον προσδιορισµό: τα πραγµατικά ή τα καθαρά. Εν αναµονή.

Ποιος επιβαρύνεται το κόστος εφαρµογής ηλεκτρονικών βιβλίων;

Η εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων ξεκίνησε. Αργά ή γρήγορα θα εφαρµοστούν σε καθολική µορφή (µάλλον αργά). Το κόστος εφαρµογής τους το επιβαρύνεται η επιχείρηση. Και αυτό είναι αδιαµφισβήτητο. Το χειρότερο όµως είναι ότι, κάποιοι από τους εµπλεκόµενους δεν έχουν καταλάβει ακόµα τις τους περιµένει, ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν λες κι έχουν το αλάθητο
του πάπα. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.



Γιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

14-03-2024 19:06Χρηστος

Κυριε Γιωργο μια ερωτηση .Το ΕΦΚΑ πιανεται στα εξοδα;; αντλειτε αυτοματα η πρεπει να κατεβασουμε την βεβαιωση και να την προσκομισουμε στον λογιστη μας;;Και αν ναι σε πια περιοδο;;Ευχαριστω

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

12-03-2024 18:33ΑΕΛ

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΙΚΗΓΌΡΟΝ-*******ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ*********

Απάντηση

12-03-2024 17:49JimNto

Μακάρι να χρειαζόταν απλώς και μόνο η αποστολή Ε1,Ε3 και εκκαθαριστικού. Το Κεπυελ ζητά επιπλέον αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, βεβαίωσης εφκα ότι είναι; ασφαλισμένος ως αγρότης, εικόνα στοιχείων επιχείρησης για το αν είναι ειδικό ή κανονικό καθεστώς, αντίγραφο δήλωσης ΟΣΔΕ τρέχουσας και προηγούμενης χρόνιας. Από εκεί και πέρα αν είναι συνταξιούχος ζητείται η βεβαίωση ΟΓΑ ότι οι συντάξεις είναι από τον φορέα του ΟΓΑ,αν έχει μεροκάματα η εικόνα του μισθωτού για το πόσα μεροκάματα έχει κάνει,αν έχει εργοσημο αντίγραφα των εργοσημων,αν έχει εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα ΥΔ περί τις ώρες απασχόλησης. Με λίγα λόγια η έκδοση βεβαίωσης μόνο σύντομη και εύκολη υπόθεση δεν είναι. Σε άλλες περιπτώσεις ζητούνται επιπλέον έντυπα που μπορεί στο τέλος να ξεπεράσουν τα 10 επισυναπτόμενα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία