BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ακρόαση του νέου Επιτρόπου Γεωργίας από την Ευρωβουλή

Αντιμέτωπος με την πρώτη του δοκιμασία έρχεται σήμερα, Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, ο Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, o Πολωνός επίτροπος, ο οποίος στις 14.30 θα περάσει από συνέντευξη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (DG Agri).

WOJCIECHOWSKI_Janus_EU_Parliament_1200

Πέτρος Γκόγκος

20
0

Ο εκλεκτός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα «εξεταστεί» από τα μέλη της επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής, τα οποία έχοντας στα χέρια τους ειδικές στατιστικές μελέτες του Ευρωβαρόμετρου, αναμένεται να ζητήσεις εξηγήσεις από τον υποψήφιο Επίτροπο σχετικά με το πώς και πότε θα διευθετήσει το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΚΑΠ σε συνάρτηση με τις συζητήσεις για το επερχόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Η προτεινόμενη μείωση κατά 12% σε τρέχουσες τιμές και 25% σε πραγματικές αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα, θα βρεθούν επίσης στο ερωτηματολόγιο των Ευρωβουλευτών που θα απευθύνουν στον κ. Βοϊτσεχόφσκι, δεδομένου ότι κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, που ως επί το πλείστον διευκολύνονται από τον δεύτερο πυλώνα θα προβληματίσουν την επόμενη πενταετία τις Βρυξέλες. Το ζήτημα των άμεσων πληρωμών και της εξωτερικής σύγκλισης θα τεθεί επίσης κατά την διάρκεια της ακρόασης.

Το συντομότερο το 2022 η νέα ΚΑΠ

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο απερχόμενος επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, είχε τοποθετηθεί στο Άτυπο του Ελσίνκι, με μεγάλη επιφυλακή σχετικά με το πότε θα μπορέσουν να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ. Ο ίδιος υποστήριξε πως «στην καλύτερη το 2022 οι νέες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουν να εφαρμοστούν», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ρεπορτάζ της Agrenda το οποίο αναδείκνυε την προοπτική αυτή, δηλαδή των καθυστερήσεων στην ΚΑΠ.

Εδώ και λίγο καιρό, η Γενική Αρχή Γεωργίας (DG Agri) βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με την ντίστοιχη ευρωπαϊκή Αρχή προϋπολογισμού, πάνω στο ζήτημα χρηματοδότησης τγης επερχόμενης ΚΑΠ. Ωστόσο, «το πότε αυτά τα σχέδια θα δημοσιευτούν επίσημα, δεν είναι ακόμα γνωστό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο μελλοντικός Επίτροπος Εμπορίου.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, κάτι τέτοιο είναι προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό θα έρθει αρκετές μέρες αργότερα, ευελπιστώντας πως μέχρι τότε, τόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο Πολωνός Γιανουζ Βοϊτσεχόφσκι θα έχουν βολευτεί στα νέα τους γραφεία.

Αρκεί βέβαια να μην υπάρξουν νέες εκπλήξεις, όπως αυτές που σημειώθηκαν προ ολίγων ημερών, και ακύρωσαν τις ακροάσεις των Επιτρόπων της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, έπειτα και από τελεσίδικη απόφαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Κομισιόν.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά