BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Οι δαπάνες της ΚΑΠ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 20 Φλεβάρη

Με πρόταση μείωσης του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 44 δις ευρώ αντί για 49 δις που πρότεινε αρχικά η Κομισιόν, θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κράτη-μέλη στις 20 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σύμφωνα με το σχέδιο που εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

charles_michel

Γιώργος Κοντονής

19
0

Το έγγραφο που θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση διέρρευσε από ρουμανικό ιστότοπο και προβλέπει:

  • Από τα 368 δις ευρώ της περασμένης περιόδου τα κονδύλια της ΚΑΠ μειώνονται στα 329 δις (αντί για 324 δις που ήταν η αρχική πρόταση Κομισιόν).
  • Η εξωτερική σύγκλιση των άµεσων πληρωµών θα συνεχιστεί. Όλα τα κράτη µέλη µε άµεσες πληρωµές ανά εκτάριο κάτω του 90% του µέσου όρου της ΕΕ θα κλείσουν το 50% του χάσµατος µεταξύ του σηµερινού µέσου επίπεδου άµεσων πληρωµών και του 90% του µέσου όρου της ΕΕ σε έξι ίσα βήµατα που αρχίζουν το 2022.
  • Η ευελιξία μετακίνησης πόρων μεταξύ άμεσων ενισχύσεων (Α' Πυλώνας) και προγράμματων (Β' Πυλώνας) αυξάνεται από το 15% στο 20%.
  • Στα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που απευθύνονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και τις απομακρυσμένες, η Ευρώπη θα χρηματοδοτεί το 75% (αντί για το 70%) του κόστους τους.

Στην περίπτωση των δύο άλλων μέτρων της ΚΑΠ που καλύπτονται από τα συμπεράσματα του σχεδίου ΠΔΠ, το έγγραφο Michel επιβεβαιώνει ότι το ανώτατο όριο ενισχύσεων θα είναι  100.000 ευρώ ανά δικαιούχο αποκλειστικά για τη βασική ενίσχυση. Ομοίως, το αγροτικό απόθεμα διαμορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Σημειώνεται εδώ πως ακόμα και αν συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη στις προτάσεις, θα πρέπει να περάσει μετά το Πολυετές από το Κοινοβούλιο, το οποίο όμως δύσκολα θα δώσει έγκριση σύμφωνα με έγγραφο θέσεων που έχει δημοσιεύσει, καθώς δεν θέλει καμία περικοπή στην ΚΑΠ.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά