BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Περιορισμένη η απήχηση της ΚΑΠ στη βιοποικιλότητα παρά τα 65 δισ. ευρώ κόστος

Σε κενό γράμμα αποδείχθηκε η στρατηγική της Κομισιόν για την βιοποικιλότητα στις αγροτικές εκτάσεις, στο πλαίσιο της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

STROFYLIA

14
0

Σύμφωνα με την έκθεση στην Ευρώπη, ο αριθμός και η ποικιλία των ζωικών ειδών στις γεωργικές εκτάσεις –«η βιοποικιλότητα των γεωργικών εκτάσεων»– παρουσιάζουν αισθητή μείωση. Ωστόσο, η ΕΕ είχε δεσμευθεί να σταματήσει την απώλεια της βιοποικιλότητας έως το 2020. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή είχε προγραμματίσει για την περίοδο 2014-2020 τη διάθεση 66 δις. ευρώ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Κατά την αξιολόγηση κατά πόσον η γεωργική πολιτική της ΕΕ συνέβαλε στη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας των γεωργικών εκτάσεων, το Ελεγκτικό διαπίστωσε ότι η διατύπωση των γεωργικών στόχων στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα δυσχεραίνει τη μέτρηση της προόδου, ότι ο τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή παρακολουθεί τις δαπάνες για τη βιοποικιλότητα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι αναξιόπιστος, ότι ο αντίκτυπος των άμεσων ενισχύσεων της ΚΓΠ είναι περιορισμένος ή άγνωστος και ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη ευνόησαν μέτρα αγροτικής ανάπτυξης με περιορισμένο αντίκτυπο.

Για το λόγο αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά στην Επιτροπή

- Να βελτιώσει τον σχεδιασμό της επόμενης στρατηγικής της για τη βιοποικιλότητα.

- Να αυξήσει τη συμβολή στη βιοποικιλότητα των άμεσων ενισχύσεων και των δράσεων για την αγροτική ανάπτυξη.

- Να παρακολουθήσει επακριβέστερα τις δαπάνες που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα και να καταρτίσει αξιόπιστους δείκτες κατάλληλους για την παρακολούθηση της εξέλιξης της βιοποικιλότητας των γεωργικών εκτάσεων.

Ειδική έκθεση 13/2020: Βιοποικιλότητα των γεωργικών εκτάσεων: η συμβολή της ΚΑΠ δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τη μείωσή της

https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR20_13/SR_Biodiversity_on_farmland_EL.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά