BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Νέα αγροτικά μέτρα 7,5 δις από Κομισιόν με όρο μονοετή μεταβατική περίοδο ΚΑΠ

Αιφνιδίασε η Κομισιόν την Ευρωβουλή με ένα σχεδόν εκβιαστικό δίλημμα: «Θέλετε στο χέρι 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις στην αγροδιατροφή ή διετή μεταβατική περίοδο;»

47_5

Πέτρος Γκόγκος

23
0

 «Τυράκι» 7,5 δισ. ευρώ για να περάσει τη γραµµή της για µια µονοετή µεταβατική περίοδο της ΚΑΠ δίνει η Κοµισιόν στην Ευρωβουλή που έχει ήδη συµφωνήσει µε τους υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διετές παράθυρο ανάµεσα στην τρέχουσα και την επερχόµενη προγραµµατική περίοδο.

Η Κοµισιόν είναι διατεθειµένη να καταστήσει άµεσα διαθέσιµο για τους επόµενους µήνες το ποσό αυτό, το οποίο αναµένεται ότι θα κατευθυνθεί είτε σε έκτακτες ενισχύσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα, είτε –κυρίως- σε προγράµµατα µε φιλοπεριβαλλοντικό πρόσηµο υπό τον δεύτερο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Τα 7,5 δισ. ευρώ προέρχονται από το Ταµείο Ανάκαµψης το οποίο συµφώνησαν τον περασµένο Ιούλιο οι αρχηγοί των κρατών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επρόκειτο να έρθουν ως συµπλήρωµα στα συνολικά κονδύλια της ΚΑΠ της επόµενης επταετίας. Ωστόσο, σύµφωνα µε τα όσα δήλωσε την ∆ευτέρα 7 Σεπτεµβρίου ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι µιλώντας στην επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής, «πρόκειται για ένα ταµείο ανάκαµψης και η ανάκαµψη πρέπει να γίνει τώρα, όχι σε δύο ή τρία χρόνια».

Πάντως οι Ευρωβουλευτές αντιµετώπισαν ως απειλή στη νοµοθετική τους ελευθερία το ενδεχόµενο απόσυρσης της πρότασης για άµεση αξιοποίηση των 7,5 δισ. σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν υποχωρούσε στο ζήτηµα της µεταβατικής περιόδου, κάτι που τα στελέχη της Κοµισιόν άφησαν να εννοηθεί.

Προσπαθώντας να ηρεµήσει τα πνεύµατα ο κύριος Βοϊτσεχόφσκι σχολίασε µε διπλωµατικό ύφος πως «η άµεση αξιοποίηση του Ταµείου Ανάκαµψης θα µπορούσε να φέρει στην επιφάνεια ξανά το ζήτηµα αυτό και ενδεχοµένως να διευκολύνει κάποιο συµβιβασµό» καταλήγοντας πως ο ίδιος είναι ανοιχτός σε νέες προτάσεις. 

Φυσικά η ελαστικότητα ως προς την διάθεση των κονδυλίων αυτών, δεν αποτελεί έµπνευση του Πολωνού πολιτικού, αφού το αίτηµα αυτό είχαν διατυπώσει Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσµα ήδη από το καλοκαίρι, ενώ έχει απασχολήσει και το Συµβούλιο των υπουργών Γεωργίας σε ανεπίσηµο ύφος. Ήδη προτού έλθουν σε συµφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Κοµισιόν τον Ιούλιο, στα έδρανα της Ευρωβουλής, ο Ιταλός Πάολο ντε Κάστρο, µάζευε υποστηρικτές της ιδέας τα χρήµατα του Ταµείου Ανάκαµψης να ενσωµατωθούν µε όσες προϋποθέσεις συνεπάγεται ο σκοπός τους, νωρίτερα, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι επιτρέπει αντικειµενικά η ανάγκη εκπόνησης στρατηγικών σχεδίων από τα κράτη µέλη, ενόψει της νέας στρατηγικής περιόδου.

Φιλόδοξες οι περιβαλλοντικές αξιώσεις της νέας περιόδου

Υπενθυµίζεται πως τότε οι ηγέτες της ΕΕ συµφώνησαν να συµπληρώσουν τον προϋπολογισµό της ΚΑΠ για την επόµενη επταετία µε επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης, προκειµένου να διευκολυνθούν δράσεις µε φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα που ανταποκρίνονται στις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρήµατα αυτά ήταν 15 δισ. στην πρώτη πρόταση της Κοµισιόν για το Ταµείο Ανάκαµψης, τον περασµένο Μάιο.

Με δεδοµένο ότι το ποσό αυτό θα διευκόλυνε έως ένα βαθµό τις φιλόδοξες περιβαλλοντικές αξιώσεις που φέρνει η επόµενη προγραµµατική περίοδος, η µεταφορά των 7,5 δισ. στην τρέχουσα προγραµµατική περίοδο ή στο παράθυρο µετάβασης δεν είναι ακόµα ξεκάθαρο αν θα διευκόλυνε ή θα δυσχέραινε τις καταστάσεις. Επιπλέον επισηµαίνεται ότι η πρόθεση της Κοµισιόν είναι να εντάξει ως δικαιούχους του ποσού αυτού και τους µεταποιητές

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά