Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Μόνο σε επαγγελματίες αγρότες η αναδιανεμητική ενίσχυση της ΚΑΠ

Κερδίζει πόντους το σχέδιο του ΓΠΑ για πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Συμβούλιο Υπουργών  Γεωργίας της ΕΕ. Στη κρίση των ελληνικών αρχών τίθεται η ενεργοποίηση ή όχι της αναδιανεµητικής ενίσχυσης από τη νέα προγραµµατική περίοδο, που προβλέπει τη συµπλήρωση του τσεκ στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις µε µία ειδική πληρωµή που υπολογίζεται κατά µέσο όρο σε πρώτη φάση στα 450 ευρώ. Συγκεκριµένα, στο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 21ης Σεπτεµβρίου προτάθηκε η αναδιανεµητική ενίσχυση να έχει χαρακτήρα προαιρετικού καθεστώτος, κάτι που έρχεται όµως σε πλήρη αντίθεση µε τις αποφάσεις Κοµισιόν και Ευρωβουλής.

4-5_pin_2

Γιώργος Κοντονής

317
19

Ως εκ τούτου, για να υπάρξει κάποιος συµβιβασµός, η Ισπανία κατέβασε σχέδιο τροποποίησης του Άρθρου 26 «Συµπληρωµατική αναδιανεµητική εισοδηµατική στήριξη», ώστε να τεθεί υποχρεωτικά σε εφαρµογή τουλάχιστον για τους επαγγελµατίες αγρότες, όπως τους ορίζει το κάθε κράτος-µέλος. «Ο πραγµατικός γεωργός, ο επαγγελµατίας θα πρέπει να είναι αυτός ο οποίος θα επωφεληθεί από την αναδιανεµητική ενίσχυση,  κάναµε µία πρόταση για το Άρθρο 26 και εδώ θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή της γερµανικής προεδρίας», ανέφερε συγκεκριµένα ο Ισπανός υπουργός, Λουίς Πλάνας.

Όσο λοιπόν στη χώρα µας η πολιτική βούληση παραµένει αδρανής για την εφαρµογή του όρου «πραγµατικός αγρότης» στη βασική ενίσχυση µε το φόβο απώλειας επιλέξιµων εκταρίων, η πρόταση αυτή των Ισπανών δείχνει να βολεύει. ∆ηλαδή, το τσεκ θα το πληρώνονται όλοι οι ενεργοί γεωργοί -όπως σήµερα- και την αναδιανεµητική ενίσχυση µόνο οι κατ’ επάγγελµα ικανοποιώντας έτσι µε κάποιο τρόπο όσους θέλουν να υπάρξει µία αβάντα στην επαγγελµατικού τύπου γεωργία από τις άµεσες ενισχύσεις, κάτι που δεν γίνεται µε κανένα καθεστώς του 1ου Πυλώνα σήµερα. Ως εκ τούτου, αν γίνει αυτό, φυσικά το ποσό της αναδιανεµητικής περιορίζεται σε ένα µικρό κοµµάτι της ελληνικής γεωργίας και λαµβάνει χαρακτήρα αναπτυξιακό µακριά από τη λογικά «πολλά σε λίγους». Άλλωστε, όπως έχει γράψει στο παρελθόν η Agrenda, η επιστηµονική κοινότητα που υποστηρίζει την εκπόνηση των στρατηγικών σχεδίων της χώρας µας, έχει προτείνει την αναδιανεµητική ως ένα τέτοιο µέτρο συµπλήρωσης τους τσεκ προς τους έχοντες κυρίως αγροτική δραστηριότητα.

Να σηµειωθεί εδώ πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης δεν έφερε καµία αντίρρηση προς τη γερµανική προεδρία όσον αφορά την εθελοντική εφαρµογή της αναδιανεµητικής.

Η εµπειρία της προγραµµατικής περιόδου 2014-2020

Την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο το καθεστώς της αναδιανεµητικής ενίσχυσης ήταν προαιρετικό. Εννέα κράτη-µέλη (Βέλγιο, Γερµανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Λετονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουµανία και Μ. Βρετανία-Ουαλία) το επέλεξαν και το ενεργοποίησαν αφιερώνοντας σε αυτό µέχρι και το 15% των άµεσων ενισχύσεων. Η χώρα µας από την άλλη, το 2014 που αποφάσισε τον εθνικό φάκελο, δεν προέβλεψε καµία δυνατότητα αναδιανοµής από τις µεγάλες στις µικρότερες εκµεταλλεύσεις.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.
Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

24-10-2020 16:47Αρισταρχος

Οι ξεφτιλες εδω και μια 7ετια δεν εδωσαν κανενα δικαιωμα σε νεους αγροτες, ουτε ενα για ξεκαρφωμα. Ολα ειναι παραμυθια και συνεχιζουν τη γνωστη πολιτικη, γι"αυτο θα αρχισουμε να βλεπουμε τα ρεμαλια να γεμιζουν τα εγκατελειμενα πλεον χωρια και να χτιζουν και τζαμια.

Απάντηση

11-10-2020 01:32Θοδωρης Καλαμάτα

Και κάτι ακόμα να το δικαιούται και αυτός ο αγρότης μικρός η μεγάλος που πληρώνει εφκα ΟΓΑ, αλοιος δεν είναι καθαρά αγρότης. Αυτός που δεν είναι ασ καληεργη τα χωραφακιατου ας πουλάει το προϊόν του και μεχρη εκεί, και όχι να θέλει και το επίδομα του καθαρά αγρότη, Γιατη και ο αγρότης δεν ζητά το επίδομα η το δώρο η εφάπαξ η μησθο από αλους που κάνουν αλο επάγγελμα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία