BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ειδικό μέτρο αποζημίωσης από ακραία καιρικά φαινόμενα στη νέα ΚΑΠ

Σαφή πρόβλεψη με σχετικό μπάτζετ, για το ζήτημα αντιμετώπισης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα περιλαμβάνει μέτρο στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027, προκειμένου να απορροφά και τις πιέσεις που δέχεται ο ΕΛΓΑ και ο προϋπολογισμός.

Plimira_2238843

35
0

Mάλιστα το σχετικό μέτρο είχε σχεδιαστεί επί ΝΔ στο προηγούμενο ΠΑΑ, από τους τότε Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης για ποσά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση λόγω κλιματικής αλλαγής, ή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, εντούτοις η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν άφησε ποσά μέσα στο συγκεκριμένο μέτρο. Αφαιρέθηκαν τα ποσά από το συγκεκριμένο μέτρο και επομένως, το μέτρο αυτό δεν ενεργοποιήθηκε πότε.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη στο πλαίσιο απάντησης επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, η παραπάνω εξαγγελία έγινε αναφορικά με τις  καταστροφές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, θέμα που έθεσε στον Υπουργό η βουλευτής Πέλλης, Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο  κ. Βορίδης ανέφερε ότι ετοιμάζεται ήδη αποζημίωση για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί η οποία θα ανακοινωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα και θα είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τους κοινοτικούς όρους, κάνοντας χρήση των σχετικών αποζημιωτικών  εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο. Στην πρόταση της κας Τζάκρη να ενταχθούν στις καλυπτόμενες ζημίες του ΕΛΓΑ, οι ζημιές των αγροτικών προϊόντων από αίτια που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, ο υπουργός τόνισε ότι «δυστυχώς όταν σχεδιάστηκε το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρχε πράγματι ειδικό μέτρο και πρόβλεψη - αυτό είχε σχεδιαστεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας από τους τότε Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης - για ποσά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση λόγω κλιματικής αλλαγής, για ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής ή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν άφησε ποσά μέσα στο συγκεκριμένο μέτρο. Αφαιρέθηκαν τα ποσά από το συγκεκριμένο μέτρο και επομένως, το μέτρο αυτό δεν ενεργοποιήθηκε πότε. Τώρα εκείνο το οποίο πρόκειται να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ανασφάλεια - που ούτως ή άλλως υπάρχει στη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και πράγματι εντείνεται λόγω διαφόρων ακραίων καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε και δημιουργούν πιέσεις και στον ασφαλιστικό οργανισμό, αλλά βεβαίως εν συνέχεια και στον προϋπολογισμό - είναι ότι στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο μελετάμε τώρα και το οποίο θα παρουσιάσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα επαναφέρουμε ένα μέτρο το οποίο θα έχει ειδικές προβλέψεις για το ζήτημα της αντιμετώπισης των ζημιών από τέτοιου είδους φαινόμενα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά