BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Προς διπλασιασμό η πρόσθετη πριμοδότηση των νεαρών αγροτών

Στο διπλασιασμό του ποσού για τη «συμπληρωματική ενίσχυση νεαρών αγροτών» προσανατολίζονται οι Ευρωπαϊκές αρχές. Τρία μοντέλα εξετάζονται για τις σχετικές πληρωμές.

4_pin_18

Γιώργος Κοντονής

1
11

Με διπλάσιο ποσό κονδυλίων σε σχέση µε την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο, που µεταφράζεται ετησίως σε 70 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, αναµένεται να τρέξει η συµπληρωµατική ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας έως 40 ετών κάτι που µεταφράζεται σε περίπου 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο στη νέα ΚΑΠ. Συγκεκριµένα, από το 2% των κονδυλίων των άµεσων ενισχύσεων που απορροφά σήµερα το καθεστώς, αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στο 4% ύστερα από τη σύµφωνη γνώµη του Επιτρόπου  Γεωργίας Βοϊτσεχόφσκι στη σχετική πρόταση που έκανε η Ευρωβουλή. Πλέον, µένει να συµφωνήσει και το Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ώστε να «κλειδώσει» η σχετική τροποποίηση του Άρθρου 27 της νέας ΚΑΠ.

 

Οι µέθοδοι υπολογισµού των πληρωµών που εξετάζονται:

Πρώτη µέθοδος: Οριζόντια πληρωµή µε ένα σταθερό ποσό ανεξαρτήτως στρεµµάτων. ∆ηλαδή, τα περίπου 70 εκατ. ευρώ θα διαιρούνται κάθε χρόνο µε τους δικαιούχους. Π.χ φέτος θα λάµβανε ο καθένας 1.260 ευρώ, έξτρα της βασικής.

∆εύτερη µέθοδος: Πληρωµή µε βάση τα επιλέξιµα εκτάρια του κάθε νεαρού αγρότη και µε µέγιστο όριο εκταρίων που θα ορίσουν οι ελληνικές αρχές. Για παράδειγµα, την τρέχουσα περίοδο το όριο ήταν τα 250 στρέµµατα.

Τρίτη µέθοδος: Πληρωµή µε βάση τα επιλέξιµα εκτάρια του κάθε νεαρού αγρότη και µε µέγιστο όριο τη µέση πανελλαδική έκταση ανά κατηγορία εκµετάλλευσης (βοσκότοπος, δενδρώδεις, αροτραίες κ.α.).

Η πληρωµή θα δίνεται για µία πενταετία ή επταετία (ανάλογα τα τελικά κείµενα της ΚΑΠ) από την πρώτη ηµεροµηνία εγκατάστασης του νεαρού αγρότη. ∆ηλαδή αν έκανε πρώτη υποβολή αίτησης ΟΣ∆Ε το έτος 2019, τότε θα είναι δικαιούχος αυτής της πληρωµής έως το 2024. Κάθε χρόνο παράλληλα θα εξετάζεται ότι ο δικαιούχος είναι κάτω των 40 ετών. Για παράδειγµα, µόνο οι γεννηθείς το 1984 και µετά θα µπορούν να λάβουν το πριµ το 2024. Σηµειώνεται εδώ πως υπάρχουν σκέψεις και έχει προταθεί στις ελληνικές αρχές, το όριο ηλικίας αυτό να µειωθεί στα 35 έτη και να µπουν επιπλέον κριτήρια κατάρτισης για την καταβολή της ενίσχυσης. Όπως και να έχει, το νέο καθεστώς γεωργών νεαρής ηλικίας θα µπει σε εφαρµογή µε την έναρξη της νέας ΚΑΠ, δηλαδή το έτος υποβολής δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης 2023.

 

Πώς θα λειτουργήσει το καθεστώς νεαρών την περίοδο 2021-2022

∆ικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι γεωργοί έως 40 ετών που δηµιουργούν γεωργική εκµετάλλευση για πρώτη φορά και είναι επικεφαλής της εκµετάλλευσης ή έχουν εγκατασταθεί εντός των 5 ετών που προηγούνται της πρώτης υποβολής αίτησης ενίσχυσης. Η ενίσχυση υπολογίζεται για 250 στρέµµατα και βασίζεται στα δικαιώµατα που κατέχει ο νεαρός αγρότης. Συγκεκριµένα πληρώνεται ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 25%-50% της µέσης αξίας δικαιωµάτων επί τον αριθµό των δικαιωµάτων που κατέχει. Αν δηλαδή η µέση αξία δικαιωµάτων (ανά 10 στρέµµατα ή εκτάριο) που κατέχει ένας νεαρός είναι π.χ 300 ευρώ, τότε θα πληρωθεί έξτρα της βασικής 75-140 ευρώ ανά δικαίωµα που έχει ενεργοποιήσει (όριο τα 25 δικαιώµατα).

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

13-01-2021 16:23Γιαννης

Αυτά που μας κράτησαν πότε θα τα πάρουμε;;;

Απάντηση

04-01-2021 09:28Παραγωγός γης= κορόιδο

Γράψτε μόνο αυτά που βολεύουν. Αυτά που μας κόψανε,τουμπεκί. Κομματικά είναι τα πάντα και οι περισσότεροι συνεχίζουν να εμπιστεύονται υπουργούς παρατρεχαμενους και ιστοσελίδες. Οι νέοι αγρότες φυτοζωουμε,τα έξοδα τρέχουν και δω μας πουλάτε φουμαρα κάθε βδομάδα!!!! Νέοι ξυπνήστε και ψηφιστε με την καρδιά και όχι με τα πόδια. Αν θέλετε να λέγεστε Έλληνες μέσα στους αιώνες και όχι νενεκοι,ψηφιστεί πατριωτικά. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-01-2021 21:16Τριαντάφυλλος

Εύχομαι να στηρίξουν όπως αναφέρει το άρθρο τους νέους αγρότες ιδίως αυτούς που προσπαθούν να ζωντανέψουν τη γη των προγόνων τους σε ορεινές και δύσκολες περιοχές....αξίζουν τη στήριξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού

Απάντηση

03-01-2021 19:40Δημήτρης

Τον αγροτών νεαρής ηλικίας τοκόβουν στην πενταετία, και Τον 85χρονο και όσους δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα τους δίνουν χρηματικό έπαθλο κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα για να μπορέσει να ζήσει κάποιος σαν αγρότης πρέπει να είναι 85 χρονών και άνω.

Απάντηση

03-01-2021 18:09Στάθης

που είναι το 7χιλιαρο στους αγρότες? Γιατί δεν πιέζεται το υπουργείο για ενίσχυση του κλάδου μας? Τα οινοσταφυλλα φέτος είχαν τεράστιο θέμα έμειναν απούλητα και όσα πουλήθηκαν με το ζόρι η τιμή ήταν μειωμένει κατά 40% τουλάχιστον όπως επίσης και η παραγωγή ηταν μειωμένη! Αν δεν ενισχύσουν τον κλάδο δεν μπορουμε να ξεχρεωσουμε και ούτε να μπούμε ξανά στα αμπέλια να δουλέψουμε! Βοήθεια ζητάμε... Μην αλλάζετε τις συζητήσεις και νομίζετε ότι ξεχνιούνται οι αγρότες! Αλλιώς εκλογές τώρα άμεσα σας σηχαθηκαμε.Γράφουν όλοι εδώ μέσα για τα κρασσοσταφυλλα και θέμα δεν το κάνετε ποτέ στο agronews πείτε τα παράπονα όλων των αγροτών στον καραγκιόζη υπουργό

Απάντηση

03-01-2021 17:40Μάνος

Agronews οι αγρότες που είναι κάτω τον 40 ετών και έχουν ενταχθεί του 2014 Σαν αγρότες, θα δικαιούνται να λάβουν το νεαρής ηλικίας..? Γιατί φέτος δεν πήραν τίποτα..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

03-01-2021 13:10Σοφία Ρίζου

Είμαι 48 ετών πλήρωνα για απο 18 χρόνω επειδή ο σύζυγος μου είναι αγρότης με είχε μόνο για γιατρό .Φέτος έκοψε ο ίδιος το ογα και άρχισε να κολλάει ένσημα του ΙΚΑ έχει ασφάλεια για σαν αγρότης με δικά του χωράφια από 18 χρόνων τώρα είναι 53 μας είπαν ότι συμψηφίζονται και έτσι από φέτος έκανα εγώ βιβλιάριο και μπήκα κανονικά γεωργός εγώ η σύζυγος φενονται ότι ενοικιάζει τα δικά του 45 στρέμματα σε μένα και νοικιάσω και άλλα 40 στρέμματα . Δικαιούμαι να μπω σαν νέος αγρότης και αν όχι τι δικαιώματα εχω;Έχω σιτάρι και κριθαρια. Και 2 στρέμματα αμπέλι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά