BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Νέα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα σε αγρότες με δυναμική

Να ζητήσουν και να λάβουν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα τη νέα περίοδο θα μπορούν κατηγορίες αγροτών πέραν των νέων ή νεοεισερχόμενων, σύμφωνα με κοινή απόφαση Κομισιόν, Ευρωβουλής, Κοινοβουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εξυπηρετήσουν όσους από το 2023 διατηρούν εκτός επιδοτήσεων αγροτεμάχια.

young-farmer-in-tractor-cab-photo-WestEnd61-REX-Shutterstock

Γιώργος Κοντονής

105
0

Δυνατότητα για νέα δικαιώματα από το  Εθνικό Απόθεμα σε  αγρότες με δυναμική και όχι μόνο σε νέους προσφέρει η νέα ΚΑΠ  

Κύριος λόγος που δίνεται η συγκεκριμένη δυνατότητα, είναι το γεγονός ότι οι αγρότες θα πορευθούν στη νέα ΚΑΠ με τον ίδιο αριθµό δικαιωµάτων που έχουν στην κατοχή τους σήµερα, καθώς δεν θα υπάρξει νέα µοιρασιά ή «πρώτη κατανοµή» όπως ονοµάστηκε την τρέχουσα περίοδο. Ως εκ τούτου, αν έμενε το καθεστώς ως έχει, μοναδική λύση θα ήταν οι μεταβιβάσεις. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, τα κράτη-μέλη μπορούν να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένες καλλιεργητικές δραστηριότητες (π.χ παραδοσιακοί ελαιώνες) μέσω του Εθνικού Αποθέματος, ενώ, στην περίπτωση της Ελλάδας, λύνει τα χέρια στις αρχές, ως προς την κατανομή των νέων βοσκοτόπων.

Σημειώνεται εδώ, πως παραμένει ως προτεραιότητα η κατανομή νέων δικαιωμάτων σε νέους γεωργούς που έχουν δημιουργήσει πρόσφατα εκμετάλλευση για πρώτη φορά και αγρότες που έχουν ιδρύσει πρόσφατα μια εκμετάλλευση για πρώτη φορά, ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης (νεοεισερχόμενους). Εφόσον εξυπηρετηθούν αυτές οι κατηγορίες, τότε και μόνο μπορούν οι εθνικές αρχές να μοιράσουν νέα δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται η γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης για την αναπλήρωση του Εθνικού Αποθέματος. Να σημειωθεί επίσης πως για τη νέα περίοδο, οι αρχές μπορούν να αφιερώσουν μεγαλύτερο ποσοστό του 3% του Εθνικού Φακέλου για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Αποθέματος.

Όπως και να έχει, το αν θα «ανοίγει» το Απόθεμα ετησίως για νέες κατηγορίες αγροτών, θα είναι απόφαση των εθνικών αρχών.

Αναλυτικότερα, ύστερα από τις διαβουλεύσεις Κομισιόν, Ευρωβουλής και Κοινοβουλίου το Άρθρο 22 για το Εθνικό Απόθεμα στη νέα ΚΑΠ διαμορφώνεται ως εξής

Άρθρο 22

Απόθεμα για δικαιώματα πληρωμής

  1. Κάθε κράτος μέλος που αποφασίζει να χορηγήσει τη βασική εισοδηματική στήριξη βάσει των δικαιωμάτων ενίσχυσης διαχειρίζεται ένα εθνικό απόθεμα.
  2. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, όταν τα κράτη μέλη αποφασίζουν να διαφοροποιήσουν τη βασική εισοδηματική στήριξη σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2, μπορούν να αποφασίσουν να διαθέτουν Απόθεμα για κάθε ομάδα εδαφών που αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο.
  3. [...]
  4. Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν κατά προτεραιότητα το Απόθεμά τους για την κατανομή δικαιωμάτων ενίσχυσης στους ακόλουθους γεωργούς: α) νέους γεωργούς που έχουν δημιουργήσει πρόσφατα εκμετάλλευση για πρώτη φορά · β) αγρότες που έχουν ιδρύσει πρόσφατα μια εκμετάλλευση για πρώτη φορά, ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης και με κατάλληλη εκπαίδευση ή έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες, όπως καθορίζονται από τα κράτη μέλη για τους νέους αγρότες.
  5. Τα κράτη μέλη κατανέμουν δικαιώματα ενίσχυσης ή αυξάνουν την αξία των υπαρχόντων δικαιωμάτων ενίσχυσης των ενεργών γεωργών που δικαιούνται βάσει οριστικής δικαστικής απόφασης ή δυνάμει οριστικής διοικητικής πράξης της αρμόδιας αρχής κράτους μέλους. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι εν λόγω ενεργοί γεωργοί να λαμβάνουν τον αριθμό και την αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης που καθορίζονται στην εν λόγω απόφαση ή να ενεργούν σε ημερομηνία που θα καθοριστεί από το κράτος μέλος.
  6. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το Απόθεμα να αναπληρώνεται με γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων ενίσχυσης, όταν το Απόθεμα δεν επαρκεί για την κάλυψη της κατανομής των δικαιωμάτων ενίσχυσης σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5.
  7. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν πρόσθετους κανόνες για τη χρήση του αποθέματος, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κατηγοριών αγροτών που θα εξυπηρετηθούν από το Απόθεμα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξυπηρετηθεί οι ομάδες προτεραιότητας που αναφέρονται στις παραγράφους 4 και 5 και για τις περιπτώσεις που θα προκαλούσαν την αναπλήρωση του Αποθέματος. Όταν το Απόθεμα αναπληρώνεται με γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης, η γραμμική μείωση εφαρμόζεται σε όλα τα δικαιώματα ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο ή, όταν τα κράτη μέλη εφαρμόζουν την παρέκκλιση που προβλέπεται στην παράγραφο 2, στο επίπεδο της σχετικής ομάδας εδαφών που αναφέρονται στο άρθρο 18 παράγραφος 2.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά