BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ειδικό πριμ για θρέψη νέας γενιάς δίνει έως 12 ευρώ/στρέμμα στη ΚΑΠ

Πρώτη φορά στρεµµατικές ενισχύσεις για την αγορά και χρήση λιπασµάτων και προϊόντων θρέψης νέας γενιάς, έρχεται να εισάγει η νέα ΚΑΠ στα πλαίσια των άµεσων ενισχύσεων των Ελλήνων αγροτών.

lipasmata-1

Γιώργος Κοντονής

23779
20

Ειδικό πριμ για αγορά λιπασμάτων νέας γενιάς και βιοδιεγερτών δίνει έως 12 ευρώ/στρέμμα στη νέα ΚΑΠ

Πρόκειται συγκεκριµένα για επιµέρους δράσεις του καθεστώτος «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρµογή µεθόδων γεωργίας ακριβείας µε τη χρήση του εργαλείου/εφαρµογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραµέτρων», που θα εφαρµοστεί στα πλαίσια του νέου πρασινίσµατος. Σύµφωνα λοιπόν µε το στρατηγικό σχέδιο, οι σχετικές ενισχύσεις έχουν ως εξής:

  • Χρήση λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης σε αροτραίες καλλιέργειες 4 ευρώ/στρέµµα και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 ευρώ/στρέµµα.
  • Χρήση λιπασµάτων µε παρεµποδιστές σε αροτραίες καλλιέργειες 0,4 ευρώ/στρέµµα και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 0,6 ευρώ/στρέµµα.
  • Για χρήση προϊόντων µε βιοδιεγέρτες σε αροτραίες καλλιέργειες 3 ευρώ/στρέµµα και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 ευρώ/στρέµµα.

Τα χρήµατα αυτά θα δίνονται ως «συνοδευτικό» πριµ καθώς οι αγρότες θα πρέπει να χρησιµοποιούν ειδική ψηφιακή εφαρµογή όπου θα καταγράφονται οι ενέργειές τους και τα αποτελέσµατα αυτών. Φυσικά θα υπάρχει και έλεγχος από τις αρµόδιες αρχές.

Το πώς τώρα θα γίνεται η δήλωση για την επιδότηση. Απλά µέσω του ΟΣ∆Ε όπως γίνεται για όλες τις άµεσες ενισχύσεις. Ο παραγωγός θα κλικάρει τις δράσεις που έκανε ώστε να διεκδικήσει την αντίστοιχη ενίσχυση. Οι αρµόδιες αρχές υπολογίζουν περί τα 175.000 στρέµµα να ενταχθούν σε πρώτη φάση στα πλαίσια της συγκεκριµένης δράσης.

Προϋπόθεση η αξιοποίηση ειδικής εφαρμογής κινητού

Όλες οι ενέργειες που θα κάνουν οι αγρότες στα πλαίσια της νέας αυτής δράσης του πρασινίσµατος, θα πρέπει να καταγράφονται σε ηλεκτρονική εφαρµογή. Οι παραγωγοί θα ενισχύονται για την αγορά άδειας χρήσης ηλεκτρονικής εφαρµογής η οποία θα πρέπει να περιλαµβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω:

1) Πληροφορίες για τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις βάσει του ΣΑΑ και του ΟΣ∆Ε.

2) Πληροφορίες από τη δειγµατοληψία του εδάφους, σε κατάλληλη χωρική και χρονική κλίµακα.

3) Πληροφορίες για τις πρακτικές διαχείρισης, την ιστορία των καλλιεργειών και τους στόχους απόδοσης. Αυτές υποχρεωτικά θα περιλαµβάνουν στοιχεία για:

  • καλλιεργητικές εργασίες
  • την εφαρµογή θρεπτικών (ηµεροµηνία και ώρα, τύπο, µέθοδο εφαρµογής, ποσότητα, στάδιο της καλλιέργειας),
  • την εφαρµογή φυτοπροστατευτικών (δραστική ουσία και εµπορικό όνοµα, µέθοδο, ποσότητα, αιτιολόγηση της εφαρµογής, καιρικές συνθήκες), και την
  • εφαρµογή αρδεύσεων (ηµεροµηνία και ώρα, µέθοδο εφαρµογής, ποσότητα)
  • ενδείξεις όσον αφορά τα νόµιµα όρια και τις απαιτήσεις σχετικά µε τη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών, φυτοπροστατευτικών, και ύδατος σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις·
  • πλήρες ισοζύγιο θρεπτικών ουσιών
  • ποσότητες δραστικών φυτοπροστατευτικών ανά δραστική
  • κατανάλωση ύδατος
  • εκτίµηση ανθρακικού αποτυπώµατος βάσει των χρήσεων γης και εφαρµοζόµενων πρακτικών µε χρήση εγκύρων συντελεστών µετατροπής.

Οι παραγωγοί είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την εφαρµογή που επιθυµούν µεταξύ των εφαρµογών οι οποίες θα έχουν πιστοποιηθεί ως προς την συµµόρφωσή τους µε τις παραπάνω απαιτήσεις αλλά και ότι πληρούν ορισµένες προϋποθέσεις.

Για την χρήση της εφαρµογής, την κατάρτιση, παρακολούθηση και προσαρµογή του σχεδίου διαχείρισης 3 ευρώ/στρέµµα.

Επιδότηση ανά στρέµµα και για εξοπλισµό ακριβείας

Στην οµπρέλα του καθεστώτος ««Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρµογή µεθόδων γεωργίας ακριβείας µε τη χρήση του εργαλείου/εφαρµογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραµέτρων» περιλαµβάνονται επίσης επιδοτήσεις για τη χρήση ειδικού εξοπλισµού ακριβείας στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις αλλά και για τη διαχείριση των υπολειµµάτων. Αναλυτικά:

  • Για τη χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς προβλέπεται ενίσχυση 3 ευρώ το στρέµµα.
  • Για τη διαχείριση των υπολειµµάτων ψεκαστικών υγρών στις αροτραίες 1 ευρώ το στρέµµα και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 3 ευρώ το στρέµµα.
  • Για τη χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια των ψεκασµών 7 ευρώ το στρέµµα.
Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

14-01-2022 20:17θεοδωροπουλου

Πως θα μπορουσαμε να ενημερωθουμε γιατκτην χημικη συσταση και την οικολογικη ασφαλεια των προτεινομενων τι τεχνολογια αφορουν πως επεμβαινουν στην αναπτυξη των φυτων σε τι συνισυαται το νεο μηπως επιβαρυνουν την υγεια των καταναλωτων δεν.το γνωριζω ασφαλως και θελω υπευθυνη ενημερωση ακομη και πανειστημιακη .Το να εισαι αγροτης δεν εξυπακουει να μην ενημερωνεσαι σε βαθος το εντελως αντιθετο.

Απάντηση

14-01-2022 20:02ΣΑΚΗΣ

Οι φίλο κυβερνητικοί αγροτοσυνδικάλες τι λένε για όλα αυτά.

Απάντηση

14-01-2022 18:25Ναπολέων Κουμεντάκης

Μας πίνουν το αίμα οι κυβερνώντες της φακής , τι άλλο πρέπει να γίνει για να βγούμε στους δρόμους δίχως κομματικές ταυτότητες και ταμπλέτες , ενωμένοι , για να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω , για εμάς και για τα παιδιά μας . Ανέκαθεν σε αυτό τον μαύρο τόπο κάνουν κουμάντο τα συμφέροντα του εξωτερικού και του εσωτερικού !! Το παρακράτος κινεί μια ζωή τα νήματα ! Οι περισσότεροι πολιτικοί ήταν , είναι και θα είναι υπάλληλοι τους ! Πρέπει να ξυπνήσουμε ! Τέλος τα λόγια χρειάζονται πράξεις !!

Απάντηση

14-01-2022 15:13παρασκευιωτης βαγγελης

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ

Απάντηση

14-01-2022 15:05Ιωαννα

Που κάνουμε αίτηση;θα γίνει μέσο της δήλωσης καλλιέργειας;

Απάντηση

14-01-2022 14:04Μακης

"ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς" Δηλαδή εάν χρησιμοποιώ "βουλωμένα" ακροφύσια θα την παίρνω την επιδότηση? "Λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης" Εάν δηλώνω ότι έριξα το λίπασμα πριν 10 χρόνια και ακόμα αποδεσμεύεται χρόνο με το χρόνο?Είμαι καλυμμένος? Η χρήση εφαρμογής στο κινητό ισχύει για όλα τα κινητά? Ή έχει καμμία διαφορά εάν είναι Android ή iPhone? Αυτό με τους "βιοδιεργετες" με μπέρδεψε λίγο.... εννοεί μήπως κάποια συγκεκριμένη χειροπρακτική τεχνική που εφαρμόζεται στα αγγούρια για να μακρύνουν? Πέρα από την πλάκα ....καλά είναι να κόψουν λίγο τον "βιολογικό" καπνό που ρουφάνε γιατί έχει άσχημες παρενέργειες στον εγκέφαλο....

Απάντηση

14-01-2022 07:44Αποστολος

Η κοστολόγηση ενεργειών έχει γίνει η απλώς διαμοιραζουμε την ΚΑΠ και σε παροχή υπηρεσιών που δεν έχει καμμία σχέση με την παραγωγική διαδικασία? Υπάρχει έστω και ένας νους που να έχει κοστολόγησει την αύξηση του κόστους καθότι τα λιπάσματα τριπλασιάστηκαν, το πετρέλαιο κίνησης είναι 50% άνω και τι άλλο να γράψει κανείς...... Λυπάμαι που διυλιζουμε τον κωνωπα και αφήνουμε τον ελέφαντα. Πρώτα ταιζουμε και μετά φιλοσόφου με. Αλλά όλα είναι όπως ο εξηλεκτρισμός τον αυτοκινήτων, να είχαμε να λέγαμε.

Απάντηση

14-01-2022 00:19Διονυσιος

Να μας ενημερώσετε εγκερα τα θέλω επηγων

Απάντηση

13-01-2022 22:57Γιωργος Λαρισα

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΙΤΕΊ ΚΑΜΙΑ ΑΞΟΝΙΚΉ Ή ΜΑΓΝΗΤΙΚΉ ΤΟΜΟΓΡΑΦΊΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΎ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕ ΚΑΝΑ ΨΩΡΟΠΕΝΤΑΚΟΣΑΡΙΚΟ; ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΜΗ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΝΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΏΦΕΛΟ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΑ ΘΑ ΠΩ. ΕΝΑΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Απάντηση

13-01-2022 19:42Ελαιοπαραγωγος

Είναι ολοφανερό πλέον ότι οι αγρότες τελούν υπό διωγμό. Οι επιδότησεις με τις οριζόντιες μειώσεις που έχουν υποστεί ειδικά την τελευταία πενταετία και σε συνδυασμό με την καινούργια ΚΑΠ που έρχεται δεν θα έχουν καμία ουσιαστική αξία(όφελος) για τον παραγωγό. Είναι μονόδρομος οι αγρότες να ενωθούν σήμερα για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ΕΠΙΒΊΩΣΗ τους στο άμεσο μέλλον

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά