BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αναδιανεμητικό πριμ 17 ευρώ το στρέμμα για 2 στους 3 κτηνοτρόφους

Με τις ενισχύσεις από το νέο πρασίνισµα πέρα της βιολογικής να είναι χαµένη υπόθεση φέτος για όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας, το συµπλήρωµα των 17,7 ευρώ το στρέµµα της αναδιανεµητικής ενίσχυσης που αφορά το 66% των ΟΣ∆Ε που δηλώνουν εκτάσεις µόνο στην περιφέρεια βοσκότοπου, έχει ιδιαίτερη αξία.

5_82

Γιώργος Κοντονής

6976
9

∆εν είναι τυχαίο, πως το ποσό αυτό είναι και το µεγαλύτερο σε σχέση µε αυτό που θα λάβουν αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες από το καθεστώς της αναδιανεµητικής ενίσχυσης, σε αντίθεση µε τη βασική ενίσχυση. Από την άλλη σοβαρά παράπονα θα πρέπει να έχει η µερίδα των κτηνοτρόφων (το υπόλοιπο 34%) που δεν θα λάβουν το σχετικό πριµ και δεν θα έχουν καµία άλλη πηγή αναπλήρωσης ενισχύσεων από τις απώλειες του πρασινίσµατος. Στην εξίσωση πλέον µπαίνει βέβαια και η Βιολογική Κτηνοτροφία πλέον (βλ. σελ. 4) για όποιον λάβει πιστοποίηση. Υπενθυµίζεται πως η αναδιανεµητική ενίσχυση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: 

1η Κατηγορία: Παραγωγοί µε εκτάσεις µόνο σε µία αγρονοµική περιφέρεια. Το 64,4% του συνόλου των εκµεταλλεύσεων της χώρας έχουν επιλέξιµες εκτάσεις µόνο σε µία από τις τρεις αγρονοµικές περιφέρειες, για τις οποίες ισχύουν τα ελάχιστα και µέγιστα όρια που αναφέρονται παρακάτω:

  •   Αροτραίων καλλιεργειών: Ελάχιστη έκταση 20 στρµ., µέγιστη 110.
  •   Μονίµων καλλιεργειών: Ελάχιστη έκταση 10 στρµ., µέγιστη 40.
  •   Βοσκοτόπων: Ελάχιστη έκταση 10 στρµ., µέγιστη 170.

∆εν δικαιούνται αναδιανεµητική στήριξη όσοι έχουν επιλέξιµες εκτάσεις, µικρότερες από τις προαναφερθείσες ελάχιστες εκτάσεις. Παροµοίως, δεν δικαιούνται αναδιανεµητική στήριξη όσοι έχουν επιλέξιµες εκτάσεις σε µια (εκ των τριών) αγρονοµική περιφέρεια, µεγαλύτερες από τις προαναφερθείσες µέγιστες εκτάσεις.

2η Κατηγορία: Παραγωγοί µε εκτάσεις σε πάνω από µία αγρονοµική περιφέρεια.

Εδώ τα πράγµατα είναι πιο σύνθετα µε τις αρχές να προσδιορίζουν  τα όρια µε βάση τα «ισοδύναµά στρέµµατα». Για τον προσδιορισµό του ανώτατου ορίου: Οι παραγωγοί θα πρέπει να πολλαπλασιάζουν τα στρέµµατά τους µε έναν συντελεστή που ισούται µε:

  •  Αροτραίες καλλιέργειες: 1,55
  •  Μόνιµες καλλιέργειες: 4,25
  •  Βοσκοτόπια: 1,00

Αν το τελικό άθροισµα είναι άνω των 171 ισοδύναµων στρεµµάτων τότε ο παραγωγός δεν θα δικαιούται αναδιανεµητική. Για παράδειγµα:

Παραγωγός διαθέτει 30 στρέµµατα αροτραία, 10 στρέµµατα µόνιµη καλλιέργεια και 40 στρέµµατα βοσκότοπου. Πολλαπλασιάζοντας τα αντίστοιχα στρέµµατα µε τους παραπάνω συντελεστές προκύπτουν: 46,5 ισοδύναµα στρέµµατα στα αροτραία (30 επί 1,55), 42,5 ισοδύναµα στρέµµατα στις µόνιµες (10 επί 4,25) και 40 ισοδύναµα στρέµµατα στα βοσκοτόπια (40 επί 1). Σύνολο 129 ισοδύναµα στρέµµατα. Άρα η εκµετάλλευση αυτή δικαιούται να πάρει αναδιανεµητική ενίσχυση διότι τα ισοδύναµα στρέµµατά της είναι λιγότερα από 170.

Υπενθυµίζεται πως για τις αροτραίες εκτάσεις η αναδιανεµητική ενίσχυση ορίζεται στα 13,8 ευρώ και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες στα 11,6 ευρώ το στρέµµα.

Αναδιανεµητική ανά εκµετάλλευση

Έως τρία ποσά διαφορετικά

Η πληρωµή της αναδιανεµητικής ενίσχυσης για τις εκµεταλλεύσεις που δηλώνουν εκτάσεις σε περισσότερες από µία αγρονοµικές περιφέρειες θα γίνεται µε τα ποσά που αντιστοιχούν σε εκάστη. ∆ηλαδή ένας παραγωγός που δηλώνει 30 στρέµµατα αροτραία, 10 στρέµµατα µόνιµη καλλιέργεια και 40 στρέµµατα βοσκότοπου θα λάβει: 414 ευρώ από τα αροτραία, 116 ευρώ από τα δέντρα και 708 ευρώ από τα βοσκοτόπια, σύνολο 1.238 ευρώ. ∆εν παίζει ρόλο αν έχει δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης σε αυτές τις εκτάσεις. Οι περιπτώσεις παραγωγών µε εκτάσεις σε πολλές αγρονοµικές περιφέρειες χρειάζεται προσοχή, όπως φαίνεται στα παρακάτω παραδείγµατα:

 Παράδειγµα 1: Αγρότης µε 90 στρέµµατα αροτραίες και 8 στρέµµατα δέντρα. ∆εν θα λάβει αναδιανεµητική, καθώς τα ισοδύναµα στρέµµατα είναι ίσα µε 173,5 (βλ. παράδειγµα 1 για υπολογισµό).

 Παράδειγµα 2: Κτηνοτρόφος µε 160 στρέµµατα βοσκότοπο και έναν µικρό ελαιώνα 3 στρεµµάτων χάνει τα 2.720 ευρώ της αναδιανεµητικής που θα λάµβανε λόγω αυτών των 3 στρεµµάτων ελαιώνα καθώς έχει 172,75 ισοδύναµα στρέµµατα.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

25-04-2023 15:34Αγρότης

Όλοι οι αγρότες πού είναι κάτω από 170στρεματα είναι ειδικού καθεστώτος τώρα θα πάνε στο κάνονικω καθεστώς δηλαδή +έξοδα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-04-2023 19:43Του αη γιωργη φευγουμαι του αη Δημητρη γυρναμαι

Για τους ματακεινουμενους κτηνοτροφους είναι ταφόπλακα συναφιτη τσελιγγα με τη γραβάτα ...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

22-04-2023 11:23maria

Για δύο στους τρεις κτηνοτρόφους , ο τρίτος τέλος . Το άρθρο σας έπρεπε να έγραφε ο τάφος του προτογενη τομέα , και η ταφόπλακα να έχει γραμμένα με μαύρα γράμματα κτηνοτρόφος ,γεωργός . Αντί να ενισχύσει το κράτος την παραγωγή , πάλι για ακόμη μια φορά θα πάρουν ενισχύσεις οι καναπεδητες . Είναι δυνατόν κτηνοτρόφος που να βιοποριζεται από το επάγγελμα αυτό , να μην έχει και αροτραια , ο υπουργός δεν έλεγε ότι για να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ιδιοπαραγουν και ένα μέρος των ζωοτροφών τους ,. Και τώρα πρωιν τσελιγγοπουλε τη κάνεις ? Τη σχεδια είναι αυτά στην καινούργια ΚΑΠ . Πετάς στην απ' έξω από την αναδιανεµητική ένα μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων που έχουν και αροτραια για παραγωγή ζωοτροφών . Αισχος . Πως θα επιβιώσουμε ? Αυτά τα χρηματα της αναδιανεµητικης ο κτηνοτρόφος τα έχει αναγγη για να καλύψει κάποιο μέρος από το αυξημένο κόστος στα έξοδα του. . Σε λίγο θα παίρνει περισσότερα χρήματα ενισχησης ο μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφος ,αγρότης από τον κατά κύριο επάγγελμα . Τεληκα τα καλύτερα μυαλά έχεις για συμβούλους υπουργέ . Δεν νομίζω να ξέρουν ,τη εστί χωράφι ,σταύλος , δενδροκαλιεργεια , κτλ . Δεν νομίζω να ξέρουν τη εστί δουλειά . Ρίξτε την χαριστική βολή . Ενισχηση στην παραγωγή θέλουμε . Ενώ εσείς θα ενισχύσετε τους καναπεδητες . Μπράβο και εις ανώτερα. Μην αφήσετε κανένανστην παραγωγή . Κάντε εισαγωγή σε όλα τα προϊόντα.. τον τρόπο τον ξερεται . Δεν θέλουμε παραγωγή . Εύγε !!!!! ΥΓ την φωτογραφία κοιτάξτε τον κτηνοτρόφο με το κοπάδι του , σε λίγα χρόνια είδος προς εξαφάνιση στον ελλαδικό χώρο . Τα προβατακια σε κάποιο καμβα ζωγραφικής βουκολικου τοπίου και το επάγγελμα του κτηνοτρόφου σε μουσείο παλαιών επαγγελμάτων που πέρασαν από τον ελλαδικό χώρο κάποτε .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-04-2023 09:20Έλλην

Ποιος θα βγάλει άκρη με αυτά Πέθανε και ο Αϊνστάιν μπας και έβγαζε άκρη με όλα αυτά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά