BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Νέες αποφάσεις πριμ eco-schemes, Νοέμβριο η τεκμηρίωση σποράς

Με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά µε τα eco-schemes το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιµάζει σχετικές αποφάσεις και διευκρινίσεις, µε αφορµή την επανεκκίνηση της διαδικασίας δήλωσης συµµετοχής σε αυτά από την 1η Νοεµβρίου 2023.

4-5_pin_28

Γιώργος Κοντονής

5221
10

Ξεκαθαρίζουν το τοπίο με τα πριμ eco-schemes νέες αποφάσεις, εντός Νοεμβρίου τεκμηρίωση των επιλογών σποράς

Από αυτή την ενέργεια πρέπει να ξεκαθαριστούν µεταξύ άλλων:

  • Οι επιλογές και η χρήση της ψηφιακής εφαρµογής για τη ∆ράση 6 «Εφαρµογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης µε τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραµέτρων». Από τη συγκεκριµένη εφαρµογή εξαρτώνται οι ενισχύσεις ειδικής θρέψης, Κοµφούζιο, θερινά κλαδέµατα κ.λπ.
  • Το περιεχόµενο του Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης το οποίο είναι απαραίτητο για ορισµένες ενισχύσεις από τη ∆ράση 6.
  • Οι δεσµεύσεις στη διατήρηση της Βιολογικής Γεωργίας, και ποιες είναι οι υποχρεώσεις εκείνων που θέλουν να διατηρήσουν την ενίσχυση και για το νέο έτος.
  • Τα νέα ποσά ενίσχυσης που θα ισχύσουν από την καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει από τις φετινές φθινοπωρινές σπορές. Οι αγρότες θα πρέπει να ενηµερωθούν έγκαιρα µε βάση τις διαβουλεύσεις που γίνονται µε τα ευρωπαϊκά όργανα για την τροποποίηση της ΚΑΠ, τα νέα ποσά ώστε να κάνουν σωστά τον προγραµµατισµό τους.
  • Ποιες είναι οι επιλογές των κτηνοτρόφων πέρα από τα Βιολογικά και αν θα υπάρξει κάποια άλλη βιώσιµη και ρεαλιστική εναλλακτική για το νέο έτος.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως µε βάση το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, οι ενισχύσεις των eco-schemes, δηλαδή τα µοναδιαία ποσά ανά στρέµµα έχουν υπολογιστεί µε βάση 20.420.440 επιλέξιµα στρέµµατα. ∆ηλαδή αρκετά λιγότερα σε σχέση µε το σύνολο των στρεµµάτων που δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε και ξεπερνάνε τα 40 εκατ. Αυτό από µόνο του µπορεί να µην σηµαίνει και τίποτα για την τύχη της τελικής µοναδιαίας αξίας των ποσών, ή µπορεί τελικά να την ρίξει αρκετά κάτω, την ώρα που οι αγρότες για να µπουν σε ορισµένες δράσεις προχώρησαν σε διόλου ευκαταφρόνητα έξοδα. Και όλα αυτά, όταν επί χρόνια ουσιαστικά το πρασίνισµα δινόταν «δωρεάν». 

Οι µειώσεις στη βασική

Για τη βασική ενίσχυση του 2023, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου συνέκρινε τα ποσά (ως σύνολο) που δίνονται φέτος σε σχέση µε πέρσι. Σύµφωνα µε αυτόν οι µειώσεις έχουν ως εξής:

  •  Βοσκότοπο: Από 307 εκατ. ευρώ, στα 223 εκατ. ευρώ, µείωση 27%.
  •  Αρόσιµες: Από 458 εκατ. ευρώ στα 378 εκατ. ευρώ, µείωση 17%.
  • Μόνιµες: Από 283 εκατ. ευρώ, στα 228 εκατ. ευρώ, µείωση 19%.

Ουσιαστικά οι παραπάνω µειώσεις είναι αποτέλεσµα και της ανακατανοµής των ποσών του προϋπολογισµού. ∆ηλαδή το 2022 είχαν δοθεί το 29,2% του ποσού σε βοσκοτόπια, το 43,7% σε αρόσιµες και το 27% σε µόνιµες. Από φέτος δίνεται το 26% στα βοσκοτόπια, το 45,5% στις αρόσιµες και το 27,5% στις µόνιµες. Γι’ αυτό και στις µόνιµες καλλιέργειες που είναι κοντά αυτά τα δύο ποσοστά, ουσιαστικά η µείωση ήταν ίση µε τη συνολική µείωση του προϋπολογισµού της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή κοντά στο 20%.

Ο λόγος που οι κατανοµές άλλαξαν έχει να κάνει κυρίως µε τις επιλογές που έγιναν στο Εθνικό Απόθεµα την περασµένη περίοδο, µοιράζονται αρκετά χρήµατα στα βοσκοτόπια «κλεβοντας» από τις άλλες περιφέρειες. 

Έως το τέλος Νεοεµβρίου Τεκµηρίωση για πρασίνισµα 

Tα κυριότερα δικαιολογητικά που αφορούν στις δράσεις των eco-schemes και προσκοµίζονται από 1η Νοεµβρίου είναι:

  • Αντικατάσταση βάµβακος, καλαµποκιού, µηδικής µε βίκο ή χειµερινά σιτηρά: Τιµολόγια αγοράς πιστοποιηµένου σπόρου.
  • Σπορά τοπικών ποικιλιών: Τιµολόγια αγοράς πιστοποιηµένου σπόρου εξαιρούνται οι παραγωγοί που καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες του Εθνικού Καταλόγου.
  • Καλλιέργεια καινοτόµων ανθεκτικών καλλιεργειών: Τιµολόγια αγοράς πιστοποιηµένου σπόρου.
  • Κοµφούζιο: Φορολογικά παραστατικά αγοράς των φεροµονικών σκευασµάτων
    τα οποία χρησιµοποιήθηκαν στα αγροτεµάχια της δράσης κατά το έτος της αίτησης.
  • Εξαπόλυση ωφέλιµων µακρο-οργανισµών: Τιµολόγια αγοράς εγκεκριµένων σκευασµάτων.
  • Χρήση εντοµοπαθογόνων νηµατωδών: Τιµολόγια αγοράς εγκεκριµένων σκευασµάτων.
  • Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη µε φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch): Τιµολόγια αγοράς ή τιµολόγια παροχής υπηρεσιών εφόσον η υπηρεσία παρέχεται από τρίτον.
  • Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς: Τιµολόγια αγοράς µπεκ µέχρι και 3 έτη πριν από την ηµεροµηνία υποβολής
    της ΕΑΕ 2023.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

05-11-2023 21:35Eleni

Τώρα εσείς οι δημοσιογράφοι θα το κρουψετε πάλι ότι πουν οι άσχετοι θα γράφετε.ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ

Απάντηση

05-11-2023 18:02Γιώργος Ο.

Δωσε στα καναλια λεφτα αφορισμενε βοθρε.δωστους λεφτα,μην δινεις σε εμας.δωσε στον ευαγγελατο στον πρωκτοσαλτε,στον χατζημ@λακα,στον παναγο και σε αλλους να σε λιβανιζουν ολη μερα.μην δινεις τιποτα σε εμας στον πρωτογενη τομεα.βαλτα στον κ@λο σου απολιφαδι και μποχα της κοινωνιας.δωστα στα καναλια να παπαγαλιζουν οοοοοολη μερα και νυχτα οσα τους εχεις παραγγειλει,υπαγορευσει,διαταξει να πουν.θα τα πληρωσεις ολα αναθεματισμενε.κανεις δεν γλιτωσε απο την οργη Του Θεου και του λαου.παν ξυλο μη ποιουν καρπον καλον,κοπτεται και εις πυρ βαλλεται.ηδη και η αξινη προς την ριζα των δεντρων κειται.μαλακα αφορισμενε επειδη ξερω πως θα στο σφυριξουν οτι σε συζηταμε στα σχολια και επειδη ξερω πως δεν καταλαβαινεις λεξη απο οσα λεω παραπανω,να σου κανω μια μεταφραση πως:Ο Ουρανος εχει οργη μαζι σου,για σενα χτυπανε οι καμπανες μαλακα μου,που χαιρετας τις κουκλες στις βιτρινες,που πηγες να φυτεψεις μπετοβλακα,την ελια μαζι με το σακουλακι.ερχεται βαρια συννεφια για σενα απο πανω και δεν θα σε σωσει ουτε η γερμανια ουτε ο παιατ,ουτε ο σβαμπ,γιατι πολυ απλα και για κεινους εχει "τεφτερι" μαστορα!!!!!!!!!!θα τσουξει ασχημα ο κωλος σας!!!!!!!!!

Απάντηση

05-11-2023 15:43Μανος

pou eidate miosi 19% apo 1 xiliariko peira 219 euro auto einai 80% miosi oute prasinisma oute mponous nearon agroton kai ola auta xoris parakratisi asfalisis elga giati eipa as kanw kamia douleia kai ta dinw to kalokairi apo ta rodakina, diladi an ta paratisw TWRA ola kai paw servitoros se kana giradiko se 4 meres exw parei megaliteri enisxisi kai ama sto telos to giradiko den exei proionta tha riksoume to fteksimo sthn klimatiki allagi etsi tha lene ta kanalia, wraioi hmaste mpravo

Απάντηση

04-11-2023 19:24kostas

Απο το 1981 [ που δοθηκαν οι πρωτες επιδοτησεις στους Ελληνες γεωργους και κτηνοτροφους ] αυξανοταν συνεχως η παραγωγη και το ζωικο κεφαλαιο της χωρας. Ο κοσμακης χορτασε φθηνο λαδι, φθηνο τυρι και κρεας, και ας μην αρεσε αυτο στους παραγωγους. Τωρα που οι επιδοτησεις μειωνονται,ακολουθει σιγουρα εγκαταλειψη του επαγγελματος, μειωση της παραγωγης, και οι τιμες κανουν τα προιοντα απλησιαστα. Αυτοι που αποφασιζουν για το μελλον μας, εχουν το σχεδιο τους, που δεν ειναι αλλο απο την ερημοποιηση της υπαιθρου, και τη μετατροπη της χωρας μας σε εισαγωγεα αγροτικων προιοντων. Σε πιθανο παγκοσμιο πολεμο και χρεωκοπια, τι θα τρωμε΄? Η αυταρκεια της Ελλαδας δεν ενδιαφερει κανεναν?

Απάντηση

04-11-2023 14:22Καραγιάννης Γρηγόρης

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε , κυριολεκτικά στη τύχη όλα

Απάντηση

04-11-2023 12:11joo

ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ

Απάντηση

04-11-2023 09:59Έλλην

Με εμάς που έχουμε ζωα και χωράφια μας έκοψαν το πρασινισμα είμαστε έξω από τα δήθεν οικολογικά σχήματα κόπηκε η βασική τι άλλο θα μας κάνει η κυβέρνηση αυτή είναι η βοήθεια στον πρωτογενή τομέα που θα δίνατε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά