BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Οδηγός συμμόρφωσης με τους κανόνες που το 2024 διέπουν όργωμα και φυτοκάλυψη για τις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ

Την προσοχή των αγροτών για τους κανόνες λήψης του τσεκ 2024 (αιρεσιµότητα) εφιστά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά µε τα πρότυπα 5 και 6 τα οποία σχετίζονται µε την κατεργασία και την κάλυψη του εδάφους, εκδίδοντας τον πρώτο επίσηµο οδηγό εφαρµογής τους.

27-cover

Γιώργος Κοντονής

6205
34

Και αν για το πρότυπο 5, τα πράγµατα φαντάζουν πιο απλά (επηρεάζουν µόνο αγροτεµάχια µε κλίση), για το πρότυπο 6 της εδαφοκάλυψης, το υπουργείο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τι συµβαίνει µε τα οργώµατα παρέχοντας και παραδείγµατα συµµόρφωσης. Συγκεκριµένα µε βάση το σχετικό πρότυπο, από 15 Νοεµβρίου 2023 έως 5 Μαρτίου 2024 το αγροτεµάχιο θα πρέπει να έχει φυτοκάλυψη. Την ανάγκη αυτή καλύπτουν οποιαδήποτε εφαρµογή φυτικού υλικού (όπως φύλλα, κλαδιά, άχυρο, υπολείµµατα καλλιεργειών ή κοµπόστ, πριονίδι κ.λπ), τα φυτικά υπολείµµατα προηγούµενης καλλιέργειας, η αυτοφυής βλάστηση και οι χειµερινές καλλιέργειες. Εφόσον όµως απαιτείται να γίνει προετοιµασία του εδάφους για την επόµενη εαρινή καλλιέργεια, η εδαφοκάλυψη µπορεί να τερµατιστεί έως και τέσσερις (4) εβδοµάδες πριν την προθεσµία της 5 Μαρτίου. ∆ηλαδή, οι γεωργοί µπορούν να διακόψουν την εδαφοκάλυψη στις 7 Φεβρουαρίου και να ξεκινήσουν άµεσα την προετοιµασία του εδάφους.

Η εδαφοκάλυψη πρέπει να αποδεικνύεται για το χρονικό διάστηµα που αναφέρεται και όχι σε µια µόνο χρονική στιγµή. Ο έλεγχος θα βασίζεται και σε χρήση δορυφορικών δεδοµένων σε διαφορετικές χρονικές στιγµές (συµπεριλαµβανοµένων των ορίων της ευαίσθητης περιόδου). Η κάλυψη µπορεί να είναι διαφορετικού βαθµού σε διαφορετικές χρονικές στιγµές λό-γω του βαθµού ανάπτυξης των φυτών και του βαθµού αποσύνθεσης των υπολειµµάτων.

Σε κάθε περίπτωση όµως δεν πρέπει να φαίνεται ακάλυπτο έδαφος για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο δεν επιτρέπεται η εφαρµογή ζιζανιοκτονίας, ούτε το όργωµα, το οποίο θα έχει ως συνέπεια τη διακοπή της κάλυψης, εκτός εάν ακολουθήσουν άµεσα ενέργειες για νέα εδαφοκάλυψη. Η µη εφαρµογή εδαφοκάλυψης οδηγεί σε επιβολή κύρωσης.

Ο δορυφόρος δεν πρέπει να βλέπει ακάλυπτο έδαφος

Οι διατάξεις για την εφαρµογή των προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) 5 και 6 έχουν ώς στόχο την αειφορική διαχείριση των γεωργικών εδαφών. Οι υποχρεώσεις των γεωργών περιγράφονται στις παραγράφους 1 έως 3 του άρθρου 5 της αριθ. 1313/178948/09.06.2023 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 3777).

ΚΠΓΚ 5: ∆ιαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη µείωση του κινδύνου υποβάθµισης και διάβρωσης του εδάφους, λαµβάνοντας, µεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ

Α. Σε αγροτεµάχια αροτραίων καλλιεργειών µε κλίση µεγαλύτερη από 6% και έως 12% η άροση πρέπει να γίνεται κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια. Αυτή η παραδοσιακή πρακτική εξασφαλίζει ότι σε πιθανή έντονη βροχόπτωση δε θα παρασυρθεί το επιφανειακό και πιο γόνιµο έδαφος, προς τα κατάντη εκπλένοντας τα απαραίτητα για την ανάπτυξη της καλλιέργειας θρεπτικά στοιχεία. Απαιτείται προσεκτικός χειρισµός των γεωργικών ελκυστήρων για την αποφυγή του κινδύνου ανατροπής.

Β. Σε αγροτεµάχια αροτραίων καλλιεργειών µε κλίση µεγαλύτερη από 12% οι γεωργοί πρέπει να αφήνουν κάθετα στην κλίση (δηλαδή κατά τις ισοϋψείς) ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 µέτρων σε απόσταση 40 µέτρων µεταξύ τους. Η υποχρέωση αυτή µπορεί να εφαρµόζεται συλλογικά (από περισσότερους γεωργούς), αρκεί τα αγροτεµάχια να εφάπτονται. Η υποχρέωση αυτή µπορεί να καλύπτεται εν όλω ή εν µέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθµίδες, αναχώµατα και νησίδες φυσικής βλάστησης/άγριας ζωής. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία µπορεί να έχει πλάτος µικρότερο των 5 µέτρων, όµως αθροιστικά θα πρέπει να καλύπτουν την ανωτέρω αναλογία. Η αναλογία αυτή µπορεί να επιτυγχάνεται και τµηµατικά , δηλαδή 20 µέτρα κεκλιµένου αγροτεµαχίου 2,5 µέτρα ζώνης ανάσχεσης – 32 µέτρα κεκλιµένου αγροτεµαχίου 4 µέτρα ζώνης ανάσχεσης.

Β. Σε αγροτεµάχια αροτραίων καλλιεργειών µε κλίση µεγαλύτερη από 12% οι γεωργοί πρέπει να αφήνουν κάθετα στην κλίση (δηλαδή κατά τις ισοϋψείς) ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 µέτρων σε απόσταση 40 µέτρων µεταξύ τους. Η υποχρέωση αυτή µπορεί να εφαρµόζεται συλλογικά (από περισσότερους γεωργούς), αρκεί τα αγροτεµάχια να εφάπτονται. Η υποχρέωση αυτή µπορεί να καλύπτεται εν όλω ή εν µέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθ- µίδες, αναχώµατα και νησίδες φυσικής βλάστησης/άγριας ζωής. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία µπορεί να έχει πλάτος µικρότερο των 5 µέτρων, όµως αθροιστικά θα πρέπει να καλύπτουν την ανωτέρω αναλογία. Η αναλογία αυτή µπορεί να επιτυγχάνεται και τµηµατικά, δηλαδή 20 µέτρα κεκλιµένου αγρoτεµαχίου 2,5 µέτρα ζώνης ανάσχεσης – 32 µέτρα κεκλιµένου αγροτεµαχίου  4 µέτρα ζώνης ανάσχεσης.

Ε. Η άρδευση στα αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 6% δεν πρέπει να γίνεται µε τη µέθοδο της κατάκλυσης, διότι αυξάνεται ο κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους.

Γ. Σε αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από 1 Νοεµβρίου εκάστου έτους έως και 15 Μαρτίου του επόµενου έτους. Αυτή η πρακτική προστατεύει το έδαφος στις περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων. Σε συνδυασµό δε µε φυτοκάλυψη εξασφαλίζει την αειφορία των εδαφών.

∆. Για τον ίδιο λόγο απαγορεύεται η καταστροφή των ξερολιθιών, αναχωµάτων και των φυσικών πρανών στα όρια των αγροτεµαχίων.

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ:

Τα αγροτεµάχια µε αναβαθµίδες καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης.

ΚΓΠΚ 6: Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την α-ποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες

Επιβάλλεται η ύπαρξη φυτικής κάλυψης κατ’ ελάχιστον την περίοδο από 15 Νοεµβρίου εκάστου έτους έως και 5 Μαρτίου του επόµενου έτους:

α. σε όλα τα αγροτεµάχια µε αροτραίες καλλιέργειες

β. στα αγροτεµάχια µονίµων καλλιεργειών µε κλίση πάνω από 10%. Η κάλυψη του εδάφους µπορεί να γίνεται :

  1. µε ύπαρξη χειµερινής καλλιέργειας σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης στα αρόσιµα αγροτεµάχια ,
  2. µε φυτικά υπολείµµατα της προηγούµενης καλλιέργειας, ή/και
  3. µε αυτοφυή βλάστηση οπότε δεν πρέπει να εφαρµόζεται ζιζανιοκτονία κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο, ή/και
  4. µε την εφαρµογή άλλης πρακτικής ισοδυνάµου αποτελέσµατος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο. Τέτοιες πρακτικές µπορεί να είναι:

  η πρακτική της σποράς φυτών εδαφοκάλυψης, η οποία µπορεί να ενισχύεται οικονοµικά στο πλαίσιο του οικολογικού προγράµµατος 31.3 «Εφαρµογή βελτιωµένων πρακτικών φυτοκάλυψης, µε παράλληλη ενίσχυση της βιοποικιλότητας»

 η εφαρµογή φυτικού υλικού (όπως φύλλα, κλαδιά, άχυρο, υπολείµµατα καλλιεργειών ή κοµπόστ, πριονίδι κ.ά.)

Στις µόνιµες καλλιέργειες ο στόχος µπορεί να επιτευχθεί µε όλους τους παρα-πάνω τρόπους αλλά ΚΑΙ µε :

  συγκαλλιέργεια µε κάποια αροτραία καλλιέργεια ή αρωµατικά φυτά ή

  µε ψυχανθή που σπέρνονται και ενσωµατώνονται στο έδαφος, πρακτική η οποία µπορεί να ενισχύεται οικονοµικά στο πλαίσιο του οικολογικού προγράµµατος 31.3 «Εφαρµογή βελτιωµένων πρακτικών φυτοκάλυψης, µε παράλληλη ενίσχυση της βιοποικιλότητας».

ΕΙ∆ΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιµασία του εδάφους για την επόµενη εαρινή καλλιέργεια, η εδαφοκάλυψη µπορεί να τερµατιστεί έως και τέσσερις (4) εβδοµάδες πριν την προθεσµία της 5 Μαρτίου. ∆ηλαδή, οι γεωργοί µπορούν να διακόψουν την εδαφοκάλυψη στις 7 Φεβρουαρίου και να ξεκινήσουν άµεσα την προετοιµασία του εδάφους.

Η εδαφοκάλυψη πρέπει να αποδεικνύεται για το χρονικό διάστηµα που αναφέρεται και όχι σε µια µόνο χρονική στιγµή. Ο έλεγχος θα βασίζεται και σε χρήση δορυφορικών δεδοµένων σε διαφορετικές χρονικές στιγµές (συµπεριλαµβανοµένων των ορίων της ευαίσθητης περιόδου). Η κάλυψη µπορεί να είναι διαφορετικού βαθµού σε διαφορετικές χρονικές στιγµές λό-γω του βαθµού ανάπτυξης των φυτών και του βαθµού αποσύνθεσης των υπολειµµάτων. Σε κάθε περίπτωση όµως ∆ΕΝ πρέπει να φαίνεται ακάλυπτο έδαφος για µεγάλο χρονικό διάστη-µα. Κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο δεν επιτρέπεται η εφαρµογή ζιζανιοκτονί-ας, ούτε το όργωµα, το οποίο θα έχει ως συνέπεια τη διακοπή της κάλυψης, εκτός εάν ακολουθήσουν άµεσα ενέργειες για νέα εδαφοκάλυψη. Η µη εφαρµογή εδαφοκάλυψης οδηγεί σε επιβολή κύρωσης.

Παραδείγµατα για το πρότυπο της εδαφοκάλυψης ΚΓΠΚ 6

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

  1. Καλλιέργεια βαµβακιού -> Συγκοµιδή τον Οκτώβριο -> Υπολείµµατα στελεχών στο αγροτεµάχιο ή και αυτοφυής βλάστηση όλο το χειµώνα µέχρι 5/03
  2. Καλλιέργεια βαµβακιού -> Συγκοµιδή τον Οκτώβριο -> Όργωµα για φυτοϋγειονοµικούς λόγους -> Σπορά χειµερινής καλλιέργειας (κριθάρι, βίκος και άλλα)
  3. Καλλιέργεια καλαµποκιού -> Συγκοµιδή Σεπτέµβριο - Οκτώβριο -> Υπολείµµατα στελεχών στο αγροτεµάχιο ή και αυτοφυής βλάστηση µέχρι 5/03 -> Όργωµα και σπορά
  4. Καλλιέργεια καλαµποκιού -> Συγκοµιδή Σεπτέµβριο - Οκτώβριο -> Αποµάκρυνση υπολειµµάτων µε όργωµα -> Σπορά φυτού εδαφοκάλυψης (π.χ βίκος) και διατήρηση µέχρι 5/03 -> Ενσωµάτωση φυτού εδαφοκάλυψης και σπορά
  5. Καλλιέργεια κηπευτικών -> συγκοµιδή Οκτώβριο -> σπορές χειµερινών κηπευτικών και διατήρηση έως 5/03.

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑΤΑ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΟΥ Ο∆ΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

  1. Καλλιέργεια βαµβακιού -> Συγκοµιδή τον Οκτώβριο -> Όργωµα για φυτοϋγειονοµικούς σκοπούς -> Ακάλυπτο έδαφος
  2. Καλλιέργεια καλαµποκιού -> Συγκοµιδή Σεπτέµβριο -> Απο-µάκρυνση ή ενσωµάτωση υπολειµµάτων -> Άροση εδάφους (άρα ακάλυπτο έδαφος) -> Σπορά την άνοιξη
  3. Καλλιέργεια κηπευτικών -> Συγκοµιδή Οκτώβριο -> Ακάλυπτο αγροτεµάχιο
  4. Καλλιέργεια χειµερινών κηπευτικών -> Συγκοµιδή Ιανουάριο -> Ακάλυπτο αγροτεµάχιο.

Σε αναμονή για αγρανάπαυση, ως έχει η 3ετής αμειψισπορά       

Για το έτος υποβολής αιτήσεων ΟΣ∆Ε 2023 κατά παρέκκλιση δεν απαιτήθηκε η εφαρµογή αµειψισποράς (ΚΓΠΚ 7) και αγρανάπαυσης (ΚΓΠΚ 8). Ως εκ τούτου, το φετινό, είναι το πρώτο έτος εφαρµογής τους, µέχρι νεοτέρας. Παρά τα αιτήµατα κρατών-µελών, η Κοµισιόν δεν συµφώνησε σε παράταση οπότε οι αγρότες κάτοχοι εκµεταλλεύσεις αροτραίων άνω των 100 στρεµµάτων πρέπει να προχωρήσουν σε αµειψισπορά και αγρανάπαυση. Μένει να φανεί η τύχη του αιτήµατος της Γαλλίας (το υποστηρίζει και η Ελλάδα) που αφορά την εν µέρη υλοποίηση της δέσµευσης αγρανάπαυσης και αφορά το 7% του αγροτεµαχίου. Στο αίτηµά της η γαλλική αντιπροσωπεία αναφέρει: «Προτείνεται η µερική εφαρµογή του προτύπου ΚΓΠΚ 8 που ισχύει για το έτος εφαρµογής 2024. Στην πράξη, το ποσοστό 7% των ευνοϊκών για τη βιοποικιλότητα στοιχείων που απαιτείται από τον κανονισµό 2015-2021 θα διατηρηθεί, αλλά οι αγρότες θα επιτρέπεται να επιτύχουν αυτό το ποσοστό µόνο µε την καλλιέργεια ψυχανθών χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (χωρίς δηλαδή να απαιτείται να έχει ελάχιστο µερίδιο γης σε παύση καλλιέργειας ή µη παραγωγικών στοιχείων).

Με βάση εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την αµειψισπορά (ΚΓΠΚ 7) ισχύουν τα εξής:

Στις εκµεταλλεύσεις µε εκτάσεις αροτραίων καλλιεργειών άνω των 100 στρεµµάτων, εφαρµόζεται αµειψισπορά της κύριας καλλιέργειας ετησίως:

α. Ο γεωργός πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον στο 1/3 της έκτασης που καλύπτεται µε αροτραίες καλλιέργειες τη διαδοχή καλλιεργειών διαφορετικών βοτανικών γενών ώστε εντός 3 καλλιεργητικών περιόδων κάθε αγροτεµάχιο µε αροτραία καλλιέργεια να έχει καλλιεργηθεί µε τουλάχιστον δυο (2) κύριες καλλιέργειες διαφορετικών βοτανικών γενών π.χ. βαµβάκι, αραβόσιτος, σιτάρι, κ.α. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα αγροτεµάχια µε πολυετείς καλλιέργειες ή αγρωστώδη και άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά, καθώς και η γη υπό αγρανάπαυση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υποοµάδες της ίδιας οµάδας καλλιέργειας δεν νοούνται ως διαφορετική οµάδα καλλιέργειας.

β. Εναλλακτικά: σε περίπτωση που κάποιο αγροτεµάχιο σπαρθεί µε χειµερινή επίσπορη καλλιέργεια διαφορετικού γένους από την κύρια καλλιέργεια, ανελλιπώς για τρεις καλλιεργητικές περιόδους, η οποία παραµένει από 15/11 εκάστου έτους µέχρι τις 5/3 του επόµενου έτους ή µέχρι τουλάχιστον 4 εβδοµάδες πριν τη σπορά της εαρινής καλλιέργειας (όπως αναφέρεται στο ii), το χρονικό διάστηµα µε υποχρεωτική αλλαγή της κύριας καλλιέργειας παρατείνεται κατά µια καλλιεργητική περίοδο (4 αντί 3).

Η υποχρέωση αµειψισποράς συνδέεται µε το αγροτεµάχιο, ακόµα και αν αυτό δηλώνεται στην ΕΑΕ διαφορετικών δικαιούχων από έτος σε έτος. Στις περιπτώσεις λοιπόν νέας µίσθωσης αγροτεµαχίων θα λαµβάνεται υπόψη η καλλιέργεια του αγροτεµαχίου την προηγούµενη χρονιά έτσι ώστε να ενταχθεί στις υποχρεώσεις αµειψισποράς της εκµετάλλευσης. Όλες οι σχετικές πληροφορίες µε το είδος καλλιέργειες, για παράδειγµα θα µπορούν να αναφέρονται στο ιδιωτικό συµφωνητικό µίσθωσης.

Τι είναι η ΚΓΠΚ 8 για την αγρανάπαυση

Για γεωργικές εκµεταλλεύσεις µε αρόσιµη γη άνω των 100 στρεµµάτων απαιτείται:

α. τουλάχιστον το 4 % της αρόσιµης γης σε επίπεδο γεωργικής εκµετάλλευσης διατίθεται σε µη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συµπεριλαµβανοµένης της γης υπό αγρανάπαυση, ή

β. τουλάχιστον το 7 % της αρόσιµης γης σε επίπεδο γεωργικής εκµετάλλευσης διατίθεται σε µη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συµπεριλαµβανοµένης της γης υπό αγρανάπαυση, εµβόλιµων καλλιεργειών και των καλλιεργειών που δεσµεύουν άζωτο, που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εκ των οποίων το 3 % είναι µη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συµπεριλαµβανοµένης της γης υπό αγρανάπαυση. Οι εµβόλιµες καλλιέργειες είναι: σινάπι, φαγόπυρο, κριθάρι, ελαιοκράµβη, σίκαλη, βρώµη, λόλιουµ µονοετές (υπολογίζονται µε 0,3 επί τα στρέµµατα). Οι καλλιέργειες που δεσµεύουν άζωτο είναι τα ψυχανθή, οι ζωοτροφές κ.λπ.

Σχόλια (34)
Προσθήκη σχολίου

16-01-2024 20:02Έλλην

Οδηγός συμμόρφωσης της κυβέρνησης θα εκδοθεί κάποια στιγμή για να συμμαζέψει όλο αυτό το μπάχαλο που έχουν δημιουργήσει η ίδιοι έχουν καταστρέψει τον πρωτογενή τομέα και βγάζουν οδηγίες για κάτι που δεν έχουν ιδέα ο κάθε άσχετος πως γίνεται όλα κατά μας πια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-01-2024 16:06Βασίλης

Συνεχίζω Ο Καραμανλής ήταν συνεργάτης των ναζί επί κατοχής. Δοσίλογος δηλαδή. Και η τεράστια περιουσία που απέκτησε ήταν από κλεμμένες περιουσίες των Εβραίων και όχι μόνο. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση της πραγματικής ιστορίας. Οι περισσότεροι δοσίλογοι της κατοχής ήταν από το χώρο της σημερινής ΝΔ αυτούς που παριστάνουν τους πατριώτες. Οι κουμουνιστές και οι αριστεροί βαφτίστηκαν προδότες από την προπαγάνδα τους και ο εμφύλιος ουσιαστικά έγινε για να ξεπλυθούν οι δοσίλογοι. Και δεν είμαι πολιτικά ούτε κουμουνιστής ούτε αριστερός αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Ο φάκελος της προδοσίας της Κύπρου γιατί δεν ανοίγει μετά από τόσα χρόνια; Μήπως και εκεί έφτεγαν οι κουμουνιστές και οι αριστεροί; Ο φάκελος με την προδοσία της Κύπρου δεν ανοίγει για να καλύψουν τον Καραμανλή και στελέχη της τότε ΕΡΕ σημερινής ΝΔ. Γιατί αν ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου θα φανεί στο πόπολο η προδοσία τους και δεν θα μπορούν μετά να παριστάνουν τους πατριώτες όταν στην πραγματικότητα είναι οι μεγαλύτεροι προδότες του έθνους.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)

16-01-2024 15:57Βασίλης

Το δημόσιο έχασε πάνω από 40 δις ευρώ από τις τράπεζες με με την βοήθεια του Μητσοτάκη φυσικά αλλά και την ανάλογη μίζα. Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε πάνω απλό 40 δις ευρώ για να ανακεφαλαιωποιήσει τις τράπεζες για να μην βαρέσουν κανόνι με την προϋπόθεση να πάρει μετοχές των τραπεζών και ουσιαστικά να είναι ο κύριος μέτοχος των τραπεζών. Οι μετοχές που είχε στα χέρια του το δημόσιο απαξιώθηκε με διαφορά τρικ της κυβέρνησης που ήθελε να βοηθήσει τους ολιγάρχες της Ελλάδας και τελικά πήρε 2 με 3 δις πίσω. Χασούρα 40 δις ευρώ. Δηλαδή εμείς ως φορολογούμενοι πληρώσαμε 40 δις ευρώ για να σωθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες με τα δικά μας λεφτά είναι αφεντικά. Αυτά υποσχέθηκε σε όλους αυτούς ο Μητσοτάκης προεκλογικά για αυτό και όλη η σαπίλα της Ελλάδας έτρεξαν και βοήθησαν να τον βγάλουν. Και τα κατάφερα με προπαγάνδα με ψέματα στα κανάλια τους και στα σάιτ τους έτσι κι αλλιώς ο χαζοέλληνας δεν θέλει και πολύ. Ποιος τομέας στην Ελλάδα πάει καλά; Έχουμε βιομηχανία, πολεμική βιομηχανία τι έχουμε; Όλα τα διέλυσαν με δόλο. Η Ελλάδα κάποτε είχε πολεμική βιομηχανία εργοστάσια υφασμάτων ρούχων εργοστάσια λιπασμάτων εργοστάσια ζάχαρης τι έγιναν όλα αυτά; Τα διέλυσαν με δόλο γιατί αυτές τις εντολές είχαν από τους εγχώριους ολιγάρχες και τα αφεντικά τους τους Γερμανούς. Ο άλλος πήγε να ξαναστήσει την παραγωγή του Pony και το κράτος δεν του έδινε άδειες και κολλούσε στη γραφειοκρατία και στο τέλος ο άνθρωπος τα παράτησε και πλέον σκέφτεται να δημιουργήσει εργοστάσια παραγωγής στην Αίγυπτο. Η Ελλάδα κάποτε κατασκεύαζε μέχρι και τα τρακτέρ Μαρκόνι. Πήρε ένα μεγάλο συμβόλαιο από το κράτος για στρατιωτικούς κινητήρες κυβέρνηση του "εθνάρχη" Καραμανλή και για να επενδύσει στο εργοστάσιο του μιας και είχε μεγάλη παραγγελία από το κράτος πήρε δάνεια χρεώθηκε και στο τέλος το συμβόλαιο που του είχε δώσει η κυβέρνηση Καραμανλή ακυρώθηκε με δόλο και ο άνθρωπος χρεοκόπησε. Αυτές τις εντολές είχε πάρει ο σάπιος Καραμανλής από τα αφεντικά του τους Γερμανούς.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

16-01-2024 15:56Λιλα

Κυριε Πανάγος σας παρακαλώ ενημέρωστε μας ποια ονόματα φωστήρες του υπουργείου εισηγήθηκαν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα για να εξεστατει αν χρήζουν δικαστικής διερεύνησης.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

16-01-2024 15:36Βασίλης

Από τις πετσολίστες που δόθηκαν σε ανύπαρκτα σάιτ σε ημετέρους σε κομματόσκυλα και σε ΜΜΕ συνολικά έχουν δώσει 211 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης του Μητσοτάκη. Εξαγορασμένα ΜΜΕ και παπαγαλάκια για να κρατάνε κοιμισμένο το χαζοέλληνα και αυτοί να κλέβουν το δημόσιο χρήμα με την ησυχία τους. Η Ελλάδα ρημάξει κάθε μέρα πάει και χειρότερα και ο βλαξ νεοέλληνας κοιμάται όρθιος. Θα ξυπνήσει απότομα πάλι όταν θα του ξαναπούμε οι εθνοσωτήρες του πως χρεοκόπησε ξανά.

Απάντηση

16-01-2024 15:22Βασίλης

Μπήκα έτσι από περιέργεια να δω κανένα νέο αν και το αποφεύγω γιατί με αυτά που διαβάζω χαλάω την ψυχολογία μου και αυτά που βλέπω είναι δάνεια και ξανά δάνεια άτοκα που θα δωθούν για να βοηθήσουν τους νέους αγρότες. Οι αγρότες δεν χρειάζονται δάνεια οι αγρότες χρειάζονται να πουλάνε τα προϊόντα που παράγουν με ένα λογικό κέρδος και όχι να μπαίνουν μέσα όπως συμβαίνει. Δάνεια έπαιρναν και προ κρίσης κάποιοι και σήμερα οι τράπεζες τους πετάνε έξω από τα σπίτια τους και τους καταστούν χωράφια και περιουσιακά στοιχεία. Αυτό είναι το μέλλον της γεωργίας; Δάνεια; Πολλοί αφελείς θα μπούνε στον πειρασμό και αφού η παραγωγή δεν τους βοηθάει και πάει και χειρότερα στο τέλος δεν θα μπορούν να τα πληρώσουν και οι τράπεζες θα τους κατάσχουν σπίτια χωράφια και ότι έχει αξία. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος μια σπίθα χρειάζεται να να γίνει φωτιά. Αν εμείς οι αγρότες είχαμε ξεσηκωθεί με όλα αυτά που συμβαίνουν θα είχαμε συμπαράσταση και σπό άλλες κοινωνικές ομάδες αλλά εδώ ο νεοέλληνας βάζει πάνω από όλα το κόμμα του. Σταθερότητα στη μιζέρια λοιπόν. Αυτό θέλετε. Και αφού δεν έχετε σκοπό για τίποτα στα παπάρια μου και μένα έτσι κι αλλιώς σε λίγα χρόνια φεύγω από το χώρο και όπως τα καταφέρατε να τα λουστείτε.

Απάντηση

16-01-2024 15:11Βασίλης

Η νέα ΚΑΠ έχει μια γενική γραμμή και επειδή κάθε κράτους μέλος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες η ευρωπαϊκή ένωση του δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να τα εφαρμόσει με αλλαγές εκεί που πρέπει. Εδώ παίρνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα μπασταρδεύουν κατά πως βολεύει το κατσαπλιάδικο κράτος που έχουν στήσει οι απόγονοι του Μαυροκορδάτου του Κωλέττη και των απογόνων των ταγματασφαλιτών και σου λένε σκάσει και κολυμπά. Το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει τα 400 δις ευρώ και με διάφορα τρικ το εμφανίζουν μικρότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το 2032 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τους τόκους από τα χρήματα που πήρε μέσω των μνημονίων και οι τόκοι θα είναι περίπου 35 με 40 δις ευρώ και θα προστεθούν στο χρέος. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα δεν πληρώνει τόκους από τα χρήματα που έχει δανειστεί με σκοπό να βοηθηθεί η ελληνικη οικονομία. Οι τόκοι θα πληρωθούν το 2032 σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει. Βλέπετε εσείς καμία ελληνικη οικονομία να βελτιώνετε; Ο κόσμος φεύγει στο εξωτερικό μετανάστες όπως τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ η Ελλάδα το 2040 θα έχει 7 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη και στοιχεία οι γεννήσεις στην Ελλάδα είναι 60.000 και οι θανάτοι 130.000. Δηλαδή κάθε δέκα χρόνια έχουμε μειώσει πλυθυσμού 700.000. Υπολογίστε και αυτούς που φεύγουν κάθε χρόνο από την Ελλάδα μετανάστες στο εξωτερικό και κάντε τον υπολογισμό. Η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός τίποτα άλλο. Ακόμα και εκεί όμως υπάρχει τρομερή εκμετάλλευση των νέων που πάνε για δουλειά. Άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής και τα ξέρω από παιδιά φίλων μου που πήγαν για δουλειά. Εκμετάλλευση στο φουλ. Αυτά τα νέα παιδιά θα απογοητευτούν θα φύγουν και θα ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους και θα έχουν και δίκιο. Για την πρωτογενή παραγωγή τι να πούμε τα Βλέπετε καθημερινά στο τέλος θα Ρα παρατήσουν όλοι. Εγώ αγόρασα μηχανήματα με πρόγραμμα και αυτό με δεσμεύει το 2026 λήγει το πρόγραμμα θα τα πουλήσω όλα και αλλάζω επάγγελμα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-01-2024 14:50Γιώργος

Οι Γερμανοί αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και απαιτούν να παραιτηθεί ο Σουλτς. Εδώ όλα καλά πρέφα μπιρίμπα βίδα και πάνω από όλα το κόμμα σας. Εδώ ασχολούνται με την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Γίναμε Ευρώπη σε όλα τα άλλα και έμεινε αυτό. Μεγαλύτερο τσίρκο χώρα και ποιο ηλίθιους κατοίκους δεν έχει πουθενά στον πλανήτη.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

16-01-2024 13:23Panos

Οι κατά τόπους ΔΑΟΚ προειδοποιουν για τη καταστροφή και κάλυψη των υπολειμμάτων,,λογο πρασίνου σκουληκιών,διαβροτικά κ.λ.π για τους χειμερινούς μήνες ...εναλλακτικά σπειρε χορτάρι και οργώσε το το Μάρτιο ...για 20 ευρώ το στρέμμα..αν δεν ήταν οι συνδεδεμένες δε θα έκανε κανένας οσδε

Απάντηση

16-01-2024 12:35Kostas

Οι Γερμανοί αγροτες- πρότυπα για μας, βγήκαν στο δρόμο γιατι τους έκοψαν πέντε ψωροδεκαρες. Τους είχα για πολύ προχωρημένους και εξελιγμένους, αλλά από ότι φάνηκε μιλάμε για ψωμοζητουλες. Εμείς εδώ, όλο προκηρύξεις, προγράμματα και σχεδιασμους, και όλο πεινάμε! Καταραμένοι να μην προκόψουν ποτέ οι αγρότες των Βρυξελλών...Οι μόνοι ωφελημένοι, είναι τα κοράκια και τα παραμαγαζα που τους τριγυρίζουν και τους πίνουν το αίμα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά