BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ενίσχυσή Βιολογικών με πριμ eco-schemes και αγροπεριβαλλοντικών

Σε επίπεδο αγροτεµαχίου ή εκτροφής το µέτρο βιολογικής γεωργίας (µετατροπή) µπορεί να συνδυαστεί µε δράσεις των οικολογικών σχηµάτων, σύµφωνα µε εφαρµοστική απόφαση του ΥΠΑΑΤ που αφορούσε ωστόσο τους δικαιούχους του περασµένου ΠΑΑ. Οι επιλογές, λοιπόν, ειδικά για τις αροτραίες είναι συµφέρουσες.

16-17b_2

Γιώργος Κοντονής

10846
18

Διπλή ενίσχυση στα  Βιολογικά επιτρέπει το πλαίσιο με συνδυασμό πριμ eco-schemes και αγροπεριβαλλοντικών

Για παράδειγµα η βιολογική µηδική µπορεί να πάρει από το ΠΑΑ 88,2 ευρώ το στρέµµα και µε πιστοποιηµένο σπόρο ακόµη 60 ευρώ µέσω eco-schemes. Τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά ψηχανθή µε ενίσχυση όµως 58,4 ευρώ το στρέµµα από τα βιολογικά του ΠΑΑ. Αναλυτικότερα οι επιλογές των παραγωγών, εφόσον µπουν στα βιολογικά του ΠΑΑ έχουν ως εξής:

-Καλλιέργεια χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου: Αντικατάσταση Μηδικής: Με βίκο 48,8 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 52,2 ευρώ. Αντικατάσταση Βάµβακος: Με βίκο 10,9 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 14,3 ευρώ. Αντικατάσταση Αραβοσίτου: Με βίκο 31,6 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 29,7 ευρώ.

Ο βίκος λαµβάνει από τα βιολογικά του ΠΑΑ 58,4 ευρώ το στρέµµα και τα χειµερινά σιτηρά 21,6 ευρώ το στρέµµα

  • Καλλιέργεια προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών: Αφορά τις πιστοποιηµένες ποικιλίες σε κτηνοτροφικά ψυχανθή και όσπρια (62,8 ευρώ το στρέµµα) και τα χειµερινά σιτηρά µε 31,3 ευρώ το στρέµµα. Τα βιολογικά όσπρια από το σχετικό πρόγραµµα του ΠΑΑ λαµβάνουν πριµ ύψους 65,3 ευρώ το στρέµµα.

Η παραπάνω δράση eco-scheme αφορά και τα αρωµατικά φυτά για ενίσχυση 82,4 ευρώ το στρέµµα. Στα Βιολογικά λαµβάνουν 129 ευρώ το στρέµµα. Σύνολο λοιπόν, επιδότηση άνω των 200 ευρώ το στρέµµα.

  • Καλλιέργεια καινοτόµων ανθεκτικών καλλιεργειών: Αφορά Κινόα, Τεφ, Σιταροκρίθαρο, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Μουκούνα, Τσουκνίδα, Λινάρι, Καµελίνα, Χία ή Τσία ή Κία, Γλυκοπατάτα µε επιδότηση60 ευρώ το στρέµµα. Η γλυκοπατάτα λαµβάνει 84,8 ευρώ το στρέµµα από τα βιολογικά και οι υπόλοιπες καλλιέργειες 69,4 ευρώ το στρέµµα.
  • Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση: 17,5 ευρώ/στρέµµα. Σε αυτή τη δράση µπορούν να ενταχθούν και οι ελιές που λαµβάνουν από τα βιολογικά 69,2 (ελαιοποιήσιµες) και 71,2 ευρώ το στρέµµα (επιτραπέζιες).

 ∆ιατήρηση και βελτίωση καλλιεργειών σε εκτάσεις µε αναβαθµίδες: 25 ευρώ το στρέµµα.

  • Σπάνιες Φυλές: Οι κτηνοτρόφοι που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα θα µπορούν να είναι και δικαιούχοι της διατήρησης βιολογικών των eco-schemes.

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως θα πρέπει να υπάρξει µέριµνα ώστε να επικαιροποιηθούν οι λεγόµενες «ασυµβατότητες» µεταξύ αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων και οικολογικών σχηµάτων, πριν εκδοθεί η οποιαδήποτε προκήρυξη και φυσικά πριν τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε 2024. Ήδη πάντως έχει αργήσει να το κάνει.

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

08-02-2024 23:11Stefanos

Μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα χρήματα όχι στους δημόσιους υπαλλήλους επιτέλους οι πραγματικοί αγρότες τα δικαιούνται τα βιολογικά πρόγραμματα

Απάντηση

29-01-2024 13:05Anastasis

Από το να ασχολούμαστε με τις μικροπρέπειες ανθρώπων που πιστεύουν ότι θα πρέπει να λέμε και ευχαριστώ για τα 20 και 50 ευρώ που θα παίρνουμε παραπάνω, ή για...επιδοτήσεις του ...καναπέ (!), επιτέλους, θα πρέπει να σπάσουμε αυγά για να γίνει ομελέτα! Αυτό που πρέπει να διεκδικήσει σήμερα ο Έλληνας αγρότης, η κάθε χώρα να επανακαθορίσει την αγροτική της πολιτική λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, που η δική μας έχει πολλά (Π.Ο.Π, Κτηνοτροφία - ο αριθμός των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα, αντιστοιχεί στο 1/4 όλων της Ε.Ε.,) , και όχι ολόκληρης της Ε.Ε.! Τα αιτήματά μας κατά συνέπεια, θα πρέπει να επικεντρώνονται - επιτέλους - στη σύνταξη και εφαρμογή προγράμματος προσαρμοσμένο στις δικές μας συνθήκες, όχι "αντιγραφή και επικόλληση άλλων χωρών", που θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα αναδείξει όλα τα ποιοτικά στοιχεία των Ελληνικών προϊόντων στα οποία η χώρα είναι υπέρτερη, και θα θέσει σε νέες βάσεις τη μεταποίηση και εμπορία. Αυτό πια αποτελεί ανάγκη επιβίωσης. Δε γίνεται να δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη βοσκοτόπους στον Έβρο - καθώς το εκάστοτε πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα της πχ Ολλανδίας και Γερμανίας!!! Τώρα, μετά τη δοκιμασία της κρίσης, που υπέστη η χώρα, είναι η καταλληλότερη στιγμή για την εφαρμογή καινοτόμων και ριζοσπαστικών μέτρων εκσυγχρονισμού της γεωργίας μας. Αυτό έχουμε και τον τουρισμό, και αυτό απαξιώνουμε με τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Χρειάζεται πολιτική δράση και αλλαγή εκ των έσω. Επιτέλους! Από μπαλώματα σε μπαλώματα πάμε! Το καταφέραμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Γιατί όχι και τώρα;

Απάντηση

27-01-2024 15:19Φώτης

Μόνο στους κατα κύριο επάγγελμα αγρότες.Η σε όλους μια απάντηση

Απάντηση

26-01-2024 18:10Έλλην

Εμφανίστηκε πάλι ο αρθρογράφος με τα πολλά ονόματα να ευχάριστη την κυβέρνηση που του δίνει μεροκάματο πως συμβαίνει να εμφανίζεται πάντα στα άρθρα του κοντονη

Απάντηση

26-01-2024 16:03ΑΓΡΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ! ΑΠΟΡΩ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΜΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΤΙ ΣΤΑ ΔΗΘΕΝ ΜΠΛΟΚΑ ΕΙΑΝΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΚΟΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

26-01-2024 15:18Λευτέρης

Αν τα δώσουν αυτά τα λεφτά στα αρωματικά φυτά θα ψηφίσω και εγώ ΝΔ.

Απάντηση

26-01-2024 15:09Έλλην

Οι δράσεις είναι πολλές και καλές και καλύπτουν όλο το φάσμα και δεν τα λέω επειδή είμαι Δεξιός αναντάμ παπαντάμ αλλά επειδή όντως τα λεφτά είναι πολλά και θα βοηθήσουν πολύ κόσμο. Πείτε και ένα ευχάριστο στην κυβέρνηση μην είστε κακομοίρηδες.

Απάντηση

26-01-2024 15:07Νεοδημοκράτης

Πολλά λεφτά θα πάρουμε πάλι ευχαριστούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πάντα τέτοια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

26-01-2024 09:43Κυριάκος

Κύριε Κοντονή, πολύ καλό το άρθρο σας, αλλά σας έχει ξεφύγει μια λεπτομέρεια αρκετά σημαντική θα έλεγα που ίσως δεν την γνωρίζετε. Τα συγκεκριμένα ποσά θα ίσχυαν εάν ο κύριος υφυπουργός δεν τροποποιούσε το ΦΕΚ της 17 Ιουνίου του 2023 (Β' 3941) με το ΦΕΚ 09.08.2023 ( Β 5022), 'οπου ενώ το πρώτο ΦΕΚ προέβλεπε για την δράση 31.1 960 χιλιάδες στρέμματα με 42,3 εκ ευρώ/ έτος για τις καινοτόμες καλλιέργειες, ανθεκτικές ποικιλίες, ψυχανθή κτλ. ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό καταλόγο, δηλαδή ποικιλίες που ελέγχθηκαν από το ελληνικό ινστιτούτο και με βάση τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες , με το δεύτερο ΦΕΚ εντάσσει όλες οι ποικιλίες (δημητριακά, ψυχανθή, κτηνοτροφικά) του ευρωπαϊκού καταλόγου. Καμία σχέση με την συγκεκριμένη δράση.. Τι σημαίνει αυτό; τα 42,3 εκ. ευρώ θα επιμεριστούν στα πάνω από 5 εκατομμύρια στρέμματα αντί 960 χιλιάδες, και βεβαίως αυτά τα 5 εκ. στρέμματα προστίθενται στο σύνολο των οικολογικών σχημάτων. Μπορείτε να "κατεβάσετε" τα ΦΕΚ αν δεν τα έχετε να τα μελετήσετε, και μετά ( εφόσον ισχύουν αυτά που σας γράφω), να ρωτήσετε το υπουργείο γιατί έγινε αυτή η τροποποίηση, και ποιο είναι τελικά το όφελος του αγρότη;

Απάντηση

26-01-2024 09:25βαγγελης

τετοιες μαλακιες εγραφε και Ο SOFTEX και τελικα τον εκαναν χαρτι υγειας Ξεκιναει η νεα καλλιεργειτικη περιοδος και οι αγροτες δεν εχουν χρηματα ουτε για πετρελαιο ΑΝΤΕ ΡΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΠΑΡΤΑΛΙΑ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΣΕΙΣ

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά