BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Είσοδος ξανά ελεύθερη για τα Βιολογικά πριμ των eco-schemes, χωρίς αυστηρά φίλτρα στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024

Ορθάνοιχτη φαίνεται πως θα παραµείνει η πόρτα της συµµετοχής στη διατήρηση Βιολογικών των eco-schemes και για το 2024, µε τις «χαλαρές» απαιτήσεις που ίσχυαν το 2023 και έφεραν άνω των 100.000 ενδιαφερόµενων να µένουν απαράλλακτες.

4_163

Γιώργος Κοντονής

8686
14

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το ΥΠΑΑΤ ζύγιζε εδώ και καιρό την προσθήκη φίλτρων από φέτος για να µειωθούν οι δικαιούχοι, ωστόσο το γεγονός ότι η απορρόφηση του προϋπολογισµού των eco-schemes οφείλεται κατά συντριπτικό βαθµό σε αυτή τη δράση σε συνδυασµό µε τον αναβρασµό που επικρατεί τελευταία στις τάξεις των αγροτών, αποφάσισε εκτός απροόπτου να κινηθεί εκ του ασφαλούς.

Βέβαια, µπορεί τώρα η δεξαµενή των δικαιούχων να είναι στους 100.000, ωστόσο από του χρόνου ενδέχεται ακόµα και να διπλασιαστεί. Και αυτό γιατί στο Μέτρο 11  των Βιολογικών του 2022 εντάχθηκαν νέοι παραγωγοί, αλλά και όλοι όσοι είχαν ήδη παλιώσει από τα µέτρα του 2017 και του 2018 µε συνολικό ποσό 705 εκατ. ευρώ (235 εκατ. ευρώ ετησίως). Οπότε εντός του 2025 που θα τελειώσουν οι δεσµεύσεις τους, θα ζητήσουν να ενταχθούν στο οικοσχήµα ΒΙΟ για να θα πληρωθούν µαζί µε όσους έχουν µπει από την ενεργοποίηση του 2023 και του 2024.

∆ηλαδή, θα χρειαστούν το 2025, τουλάχιστον 235 εκατ. ευρώ ετησίως για αυτούς που έρχονται «τρένο» από το ΠΑΑ συν άλλα 300-350  εκατ. ευρώ για όσους αξιοποιήσουν το «ξεχείλωµα» της διατήρησης βιολογικών. Άρα µε πάνω από µισό δις ανάγκες ετησίως, το συνολικό µπάτζετ 425 εκατ. ευρώ για όλες τις δράσεις eco-schemes είναι φανερό ούτε πολύ απλά δεν πρόκειται να φτάσει. Πώς θα εξυπηρετηθούν; Είτε µε µείωση βασικής είτε µε οριζόντιο «µαχαίρι» 50% στις επιδοτήσεις βιολογικών για να µείνει χαµηλά το µπάτζετ.

Σηµειώνεται πως η προκήρυξη που δροµολογείται για τον ερχόµενο Μάρτιο στα πλαίσια του νέου ΠΑΑ για τη µετατροπή Βιολογικών (3ετία) θα αφορά µόνο τα αγροτεµάχια και τις εκτροφές που δεν έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές. Μένει να φανεί αν θα αποκλειστούν σε επίπεδο ΑΦΜ όσοι µπήκαν στα eco-schemes των βιολογικών, κάτι που πλέον µοιάζει δύσκολο σύµφωνα µε πληροφορίες.

Τουλάχιστον 10-20% µείωση του πληρωτέου ποσού

Από τη ζήτηση των βιολογικών στα eco-schemes του 2023, γίνεται σαφές πως θα υπάρξει κάποια µείωση της ενίσχυσης που προβλέπεται στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ. Το πόσο µεγάλη θα είναι αυτή θα καθοριστεί µετά το τέλος των οριστικοποιήσεων/διορθώσεων στις αιτήσεις των eco-schemes των παραγωγών. Εκτιµάται πως οι 100.000 αιτήσεις αφορούν ένα σύνολο ενισχύσεων περί των 350 εκατ. ευρώ προς το παρόν, µε τα αρχικώς διαθέσιµα κονδύλια να είναι στα 235 εκατ. ευρώ.  Είναι βέβαια πως θα εισρεύσουν χρήµατα από άλλα eco-schemes µε χαµηλή συµµετοχή όµως και πάλι τα χρήµατα δεν θα φτάσουν. Ως εκ τούτου, διαφαίνεται ότι η µείωση του ποσού της ενίσχυσης στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κυµανθεί κοντά στο 10-20% του ποσού, εκτός αν βρεθεί κάποια άλλη φόρµουλα.

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

06-02-2024 20:10Biodynamic

Εντωμεταξύ όλη η χώρα ένα απέραντο χαοτικό χαος! Από το 2007 ξένισα με βιολογικά, πλεων 160 στρέμματα αμπελώνες και μονάδα κομποστοποίησης για κατά κύριο λόγο δικη μου χρήση. Λόγο ότι ειναι σε πρόγραμμα βιολογικών δεν δικαιούμαι eco schemes. Με λίγα λόγια επένδυσα 40.000 ευρο πριν Ενάμιση χρόνο για παραγωγή κομποστ ( φυσικά για να πετύχω το βέλτιστο στην παραγωγή μου) βγαίνει το το eco shemes και λέει το υπουργείο πως δεν το δικαιούμαι διότι παίρνω επιδότηση βιολογικών. «Λογικά» εγώ αυτήν την στιγμή αναδεύω κοπριά με πρώτες ύλες αζώτου γίνεται ειδική διαχείρηση ώστε να μην υπάρχει εκπομπή μεθανίου το ρίχνω στο χωράφι μου όπου έτσι έχω κάνει σε εμένα πολύ καλό και ακόμα ποιο πολύ στο περιβάλλον , δεν δικαίου με τίποτα! Εάν κάποιος αγοράσει κομποστ από πχ Ιταλία , Γερμανια σε σακιά και τα σχετικά καταναλώνοντας η νταλίκα χιλιάδες χιλιόμετρα και έχοντας ένα συσκευασμένο σε πλαστική σακούλα προϊόν με έχοντας στην πλάτη αρκετή εκπομπή Διοξείδιο του άνθρακα δικαιούται φυσικά να ενταχθεί στο οσδε! Προσωπικά δεν δίνω δεκάρα για τα ψίχουλα που μας πετάνε για βιολογικά πριμ και όλα τα αλλά, το θέμα είναι πως οι άνθρωποι είναι άσχετοι και μας φέρονται Υποτιμητικά σαν να είμαστε «τα ανθρωπάκια της επαρχίας» πλην ότι υποτιμούν την δουλειά μας με αυτές τις πράξεις Φέτος έχασα 90 τόνους από φωτιά και χαλάζι και πείρα 10.000€ Αυτή είναι η αντιμετώπιση της χώρας μας.

Απάντηση

06-02-2024 11:53Νίκος

Δύο πράγματα θα πω: 1ον στη νέα πρόσκληση δεν θα μπορεσούν να ενταχθούν αγροτεμάχια ήδη πιστοποιημένα, οπότε αποκλεισμός ΑΦΜ και άλλα τέτοια δεν υφίστανται γιατί έτσι κι αλλίως δεν θα μπορούν να ενταχθούν λόγω υφιστάμενης πιστοποίησης. 2ον Οι ενταγμένοι της πρόσκλησης 2022 έχουν δέσμευση από το μέτρο έως 30/6/2025. Οπότε ίσως και να μην πληρωθούν για το έτος 2025 οικολογικό σχήμα βιολογικών εφόσον το ΟΣΔΕ κρίνει έως 31/5 κάθε έτους τα καθεστώτα των τεμαχίων..

Απάντηση

06-02-2024 05:23Νίκος

Τι.χαλια..ειναι.αυτα.αυγενακηηηηηηηηηηηηηη. Πος.μας.καταντησατε.φυγαμε. Από.τα.σπητια.μας.γυρηζουμε. Στους δρόμους.τη.να.πο.πρεπει. Υπάρχει.λιγο.φιλοτιμο.που.ναβρεθι. Το φιλότιμο.στη.κρυτηκοκηβερνηση. Τον.λαμογιοκρητικον.το.μονο.που.μπορειτε. Να.κανετε.ειναι.να.φυγετε.να.πατε. Στο.αγηρηστο.να.γλιτοσουμε.εισται. Η.καταστροφη.της.χωρας.πεθανες. Το.κοσμο.απο.τα.εμβολια.τα.τεμπη. Ακρίβεια.ομοφηλια.σκοτομη.καθε. Διαλύσεις..τη.παιδια.απαιργια.αγροτες. Δεν.ειναι.κατι.καλο.με.τη.κρητηκοκηβερνηση. Αρεωνεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.ανεπυθημιτε. Εεεεεεεεεεεεεεσσ.

Απάντηση

05-02-2024 20:44Νικος

Ο..αυγενακης.να.κανει. Αναγέννηση.στο.γραφιο. Χάλασε.μερικα.ευρο.να. Δόση.στο.λαο.δεν.εχει. Αυτά.να.δουμε.και.ευροεκλογες. Μην.ξεχασουμε.να.ψηφησουμε. Λιμοκοντοριιίιιιιιιιιιιιιιι.

Απάντηση

05-02-2024 18:36Μάνθος

Είμαστε σίγουροι ότι δε θα έχουμε μπλεξίματα με τους ελεγκτές της Κομισιόν για τα δήθεν βιολογικά που έχουν δηλωθεί φέτος μόνο για να εισπραχθούν τα ποσά των οικολογικών σχημάτων ;

Απάντηση

05-02-2024 17:49ΑΓΡΟΤΗΣ

Υπάρχει άραγε και άλλο κράτος πάνω στον πλανήτη με την ανωμαλία που Υπάρχει εδώ μας βάζουν να παράγουμε υποτίθεται βιολογικα χωρίς να υπάρχει αγορά βιολογικών αν πας και πεις έχω πχ βιολογικό σιτάρι θα σου πει στα τέτοια μου ο έμπορος θες να το δώσεις στην τιμή 0.17 καλός αλλιώς φατο και ας μας πει κάποιος υποτιθεμενος υπεύθυνος αυτά που έρχονται από Αίγυπτο πορτοκάλια μανταρίνια μήλα πατάτες κρεμμύδια Ουζμπεκιστάν είναι βιολογικα τα ελέγχουν

Απάντηση

05-02-2024 16:12Eleos zwa

Απλά να μπει κόφτης στους τσιφλικαδες ,μέχρι κάποια στρέμματα κόφτης...

Απάντηση

05-02-2024 12:22Νικος

Αρε.μεγαλε.μητσοτακη. Τα.πας.ρολοοι.για.αυτο. Στης.ευροεκλογες.60/ Εκατό.ετσι.δωσε.θα.παιρναμε. Από.φουρνο.θα.λυποθημαμε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

05-02-2024 11:00agrotis

Αιντε ρε με τα μαιμου βιολογικα εχει ο αλλος 400 στρ βαμβακι βιολογικο και δεν πουλαει ουτε ενα 1 κιλο για βιολογικο!!! Να πανε τα λεφτα σε οσους παραγουν και εχουν χαμηλες τιμες στα προιοντα τους οπως βαμβακι καλαμποκι

Απάντηση

05-02-2024 09:59George

Με άλλα λόγια κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει τίποτε σ αυτή την χώρα , άλλα του τάζουν και άλλα παίρνει στο τέλος, και επίσης κάθε χρόνο πρέπει να πάει σε μέντιουμ για να δεί πότε θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις για να ξέρει πως βγάλει πέρα τις υποχρεώσεις του Αυτή η κυβέρνηση δεν παίζεται . Εκεί που είναι εντάξει είναι πως θα πάρουν αυτοί έγκαιρα τα "μιστά" τους και στο τι θα στείλουν στην Ουκρανία

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά