BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Δευτερεύουσας σημασίας αλλαγές στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ

Στην έγκριση του αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας προχωράει η ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

5b_4

Γιώργος Κοντονής

749
1

Το περιεχόμενο ακόμη να δεν έχει γίνει γνωστό, πέρα από τα γνωστά έξι σημεία γενικά που επαναλαμβάνει το ΥΠΑΑΤ πως τροποποιηθήκαν. Αυτό που απασχολεί κυρίως τους αγρότες έχει να κάνει με το αν θα υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή ως προς τα eco-schemes του 2024, ωστόσο σημαντικές τροποποιήσεις ως προς αυτό το μέτωπο δεν αναμένονται πριν το 2025. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς το παρόν φαίνεται να έχει  το ειδικό μέτρο κάλυψης του 50% των ασφαλίστρων κατά προαιρετικών κινδύνων (π.χ περονόσπορος, ακαρπία κ.λπ) το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με 200 εκατ. ευρώ.  Επίσης στην τροποποίηση περιλαμβάνονται αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι αποτελούν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις για την χορήγηση ενισχύσεων στους γεωργούς/κτηνοτρόφους. Εδώ είναι βέβαιο πως θα υπάρξει η εξαίρεση και για φέτος από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης όπως άλλωστε ήδη έχει ανακοινωθεί από την ΕΕ και τις ελληνικές αρχές. Άλλες παρεμβάσεις που θα τροποποιηθούν θα έχουν να κάνουν με τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου σε ορισμένες καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση (μηδική).

Οι αλλαγές στις συνδεδεµένες

Αναφορικά µε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, οι αλλαγές που προβλέπονται έχουν να κάνουν µε τη χρήση πιστοποιηµένου σπόρου για τα σανοδοτικά ψυχανθή, ενώ µία παρόµοια τροποποίηση για το ρύζι απορρίφθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές. Συγκεκριµένα οι αλλαγές στα καθεστώτα έχουν ως εξής:

Πρώτον, οι αρµόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε πρόταση συµπερίληψης του πιστοποιηµένου σπόρου ως όρου επιλεξιµότητας για τη χορήγηση συνδεδεµένων ενισχύσεων στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (8,3 ευρώ το στρέµµα). Αφορά τις καλλιέργειες µηδική-τριφύλλι µε ισχύς από το 2024. Καθώς µιλάµε για µία καλλιέργεια που θέλει σπορά κάθε 5 χρόνια, δεν αναµένεται να επιβαρύνει σε µεγάλο βαθµό τους παραγωγούς. Ωστόσο µένει να φανεί πώς θα αντιµετωπιστούν οι σπορές που έχουν γίνει στο παρελθόν και θα χρειαστεί να αιτηθούν συνδεδεµένη του χρόνου. Σηµειώνεται πως η χρήση πιστοποιηµένου σπόρου, ενεργοποιεί επιπλέον και την ειδική ενίσχυση ύψους 62 ευρώ το στρέµµα µέσω eco-schemes (δράση 1).

∆εύτερον, έχει γίνει πρόταση εξειδίκευσης στη συνδεδεµένη καλαµποκιού για καρπό και ενσίρωµα.

Τρίτον θα γίνει η συµπερίληψη στη συνδεδεµένη βοείου και των σφάγιων 13 µηνών. Σηµειώνεται πως µε βάση το θεσµικό πλαίσιο που ισχύει σήµερα έχει εντοπιστεί ένα κενό ανάµεσα στα µέτρα για «συνδεδεµένη ενίσχυση για σφάγια ζώων ηλικίας 11-12 µηνών» και «Συνδεδεµένη ενίσχυση για σφάγια ζώων ηλικίας από 14 έως 24 µηνών». Μένει να φανεί αν για τα 13 µηνών σφάγια οι παχυντές θα λαµβάνουν 200 ή 250 ευρώ το κεφάλι.

Τέταρτον, µειώνεται η ελάχιστη στρεµµατική απόδοσης στο βαµβάκι (73,39 ευρώ το στρέµµα) κατά 30%, αντί για 20% που ισχύει τώρα, η οποία ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νοµός) µε βάση τον µέσο όρο της πραγµατικής στρεµµατικής απόδοσης της πενταετίας 2016- 2020 κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Για παράδειγµα στη Λάρισα θα µειωθεί το στρεµµατικό όριο από τα 334 κιλά στα 292 κιλά, στην Καρδίτσα από τα 306 κιλά το όριο θα µειωθεί στα 267 κιλά και στη Βοιωτία από τα 264 κιλά το νέο όριο θα οριστεί στα 231 κιλά το στρέµµα.

Προσθήκη νέου Μέτρου στο ΠΑΑ

Στις αλλαγές που σχετίζονται µε παρεµβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συµπεριλαµβάνεται η εισαγωγή νέας παρέµβασης στο πλαίσιο του άρθρου 76 καν. (ΕΕ) 2021/2115, Π3-76-1.1 «Επιδότηση Ασφαλίστρου» µε ενωσιακή συµµετοχή 200 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά το µέτρο αυτό θα καλύπτει το 50% των επιπλέον εξόδων που καλείται να αναλάβει ο παραγωγός εφόσον ενταχθεί στο επίπεδο ασφάλισης για προαιρετικούς κινδύνους όπως είναι η ακαρπία και ο περονόσπορος. Για να γίνει αυτό το Μέτρο θα απορροφηθούν κονδύλια από άλλα Προγράµµατα.

Το µέρος του ασφαλίστρου που θα αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση θα καλύπτεται εξολοκλήρου από τον παραγωγό. Το ποια θα είναι η αύξηση στον τιµοκατάλογο του ΕΛΓΑ για τους προαιρετικούς κινδύνους αλλά ακόµη και για τους υποχρεωτικούς δεν έχει γίνει ακόµη γνωστό.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά