BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αλλαγές στα ποσά των eco-schemes μετά την τροποποίηση ΚΑΠ

Δημοσιεύτηκε η 1η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, όπου φιλοξενούνται αλλαγές που έχουν να κάνουν με την αναδιαμόρφωση της μέσης αξίας δικαιωμάτων με βάση το ΟΣΔΕ 2023, αναθεωρούνται ποσά στα eco-schemes (Κομφούζιο, ωφέλιμα αρπακτικά) και παράλληλα φιλοξενείται η πρόθεση ίδρυσης του Ταμείου Νέων Αγροτών.

eco-scheme-tropopoihsh-KAP

Γιώργος Κοντονής

10543
20

Αλλαγές ποσών σε eco-schemes, νέες μέσες αξίες δικαιωμάτων και πριμ ασφαλίστρων μετά την τροποποίηση ΚΑΠ 

Επισημαίνεται ότι, οι τροποποιήσεις που αφορούν σε παρεμβάσεις άμεσων ενισχύσεων και τομεακών παρεμβάσεων καθώς και σε στοιχεία της αιρεσιμότητας ισχύουν από τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ενώ οι τροποποιήσεις σχετικά με παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης από τις 28 Δεκεμβρίου 2023.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 955 της Agrenda

Αναλυτικότερα οι βασικές αλλαγές έχουν ως εξής:

Βασική ενίσχυση-Αναδιαμόρφωση μέσης αξίας δικαιωμάτων: Διαμορφώνεται η μέση μοναδιαία αξία δικαιωμάτων στα 23 ευρώ το στρέμμα για τις αροτραίες καλλιέργειες (ήταν 21,5), στα δενδρώδη στα 28,2 ευρώ το στρέμμα (ήταν 27 ευρώ) και στα βοσκοτόπια στα 16 ευρώ το στρέμμα (ήταν 17 ευρώ το στρέμμα).

Συνδεδεμένη πρωτεϊνούχων σανοδοτικών (μηδική, τριφύλλι): Προϋπόθεση πλέον για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η καθολική χρήση πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά. Η επιδότηση παραμένει στα 8,3 ευρώ το στρέμμα (τιμή αναφοράς).

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας από 13 μηνών και έως 24 μηνών. Στην τροποποίηση προστίθεται η επιλεξιμότητα των μοσχαριών ηλικίας και 13 μηνών.

Ειδική ενίσχυση βάμβακος: Η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός), με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 30% (ήταν 20%).

Eco-schemes -Κομφούζιο: Για τη συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων Κομφούζιο ανά καλλιέργεια το ποσό διαμορφώνεται πλέον ως εξής: Ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά 40,2 ευρώ/στρμ.,Δαμασκηνιά 58,5 ευρώ/στρμ., Μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά 94,8 ευρώ/στρμ., Οινοποιήσιμο σταφύλι 36,6 ευρώ/στρμ., Επιτραπέζιο σταφύλι στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η σταφίδα 63,3 ευρώ/στρμ..

Eco-schemes -Εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων: Τα ποσά διαμορφώνονται πλέον ως εξής: Για την εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων και ακάρεων στην καλλιέργεια μηλιάς, ροδακινιάς, νεκταρινιάς και κερασιάς 43 ευρώ/στρμ. ενώ για την καλλιέργεια αχλαδιάς 36 ευρώ/στρμ. και για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών (για την καταπολέμηση κοκκοειδών, αλευρώδους και αφίδων) 39,9 ευρώ/στρμ. ενώ για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών (για την καταπολέμηση τετράνυχων) 95,1 ευρώ/στρμ.

Επιδότηση ασφαλίστρου-Νέα προσθήκη Μέτρου ΠΑΑ: Στην τροποποίηση προστίθεται το Μέτρο «Π3-76-1.1 -Επιδότηση Ασφαλίστρου προαιρετικής ασφάλισης» ύψους 222 εκατ. ευρώ.

Η ασφαλιστική κάλυψη θα αφορά:

  • Φαινόμενα ακαρπίας (ελιά, ακτινίδια, αχλάδια, κεράσια, μήλα, ροδακινιά, δαμασκηνιά, βερικοκιά).
  • Έμμεσες (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών) της βροχόπτωσης (περονόσπορου και άλλων μυκητολογικών προσβολών), άμπελος, ροδάκινα, κεράσια, μήλα, δαμασκηνιά, βερικοκιά, ακτινιδιά, αχλαδιά, πατάτες, ντομάτες, μόνο στις περιπτώσεις που έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιας κλίμακας ή και συχνότητας/διάρκειας που υπερβαίνουν τις πρακτικές που έχουν ληφθεί για την υγιεινή των καλλιεργειών και δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης: Προσθήκη επιδότησης του επιτοκίου των δανείων.

Εργαλείο εγγύησης πρώτης ζημίας χαρτοφυλακίου με ανώτατο όριο για Νέους Γεωργούς: Προβλέπεται χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα χορηγεί στήριξη η οποία θα αποτελείται από κατ’ αποκοπή ποσό και παροχή εγγύησης για καταβολή δανείου. Οι δύο μορφές στήριξης θα συνδυάζονται σε μία πράξη, για την οποία το συνολικό ποσό στήριξης (κατ’ αποκοπή ποσό επιχορήγησης και ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης δανείου) δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Το προποποιημένο στρατηγικό σχέδιο της ελληνικής ΚΑΠ είναι διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2024 19:25Στεφ

Αυτά πρέπει να τα παίρνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Απάντηση

08-03-2024 16:17Αστραπογιαννος

Παιδιά παίξτε φρόνιμα...!!!

Απάντηση

05-03-2024 17:21Έλλην

Έγιναν αλλαγές τρεχάτε αγρότες κτηνοτρόφοι να κάνετε μελέτες έρχετε χρήμα τρέχουμε να προλάβουμε ποιος θα μας πίνει το αίμα μελέτες έμποροι το κράτος όλοι σε εμάς μπορούν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (10)

05-03-2024 09:54Αγανακτισμένος

Βλέπω την κτηνοτροφία την προωθούμε μπράβο

Απάντηση

05-03-2024 09:52Πέθαναν οι τσελιγκαδες

Πάλι ριγμένοι οι κτηνοτρόφοι απο22 πηγε17 τώρα 16 τουχρονου Ο γιατί δεν θα μείνει κανεις. Το πιοδυσκολο κ απαιτητικό επαγγελμα το έχετε γραμμένο χρόνια τωρα στα μπιχλιμπιδια σας. Γι αυτό και μεις οι παλαιοι τσελιγκα δες δεν αφήσαμε τα παιδια μας στο επάγγελμα. Οι νέοι που μπήκαν χωρίς να ξέρουν θα φυγουν ένας ένας απογοητευμένοι και κουρασμένοι κ χρεοκοπημένοι.

Απάντηση

05-03-2024 09:26Νίκος

Κύριε.κοντονη.το.κυριο.με. Τη.μπαλα.το.τρυφηλι.το.βλεπετε. Αυτή.τη.ζωη.κανουμε.ολοι. Δεν.ειμαστε.κοπροσκυλα. Σαν.εσας.που.κοιτατε.να.ζησετε. Με.τη.πλατη.τη.δικη.μας.ετσι. Κοπρόσκυλα.τραβατε.στο.διαολο. Να.δουλευτε.να.διται.πως.βγαινει. Το.ψωμι.εχετε.πιασει.της.καρεκλες. Βρωμερηηηηηηηηηηηηηηηη.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά