BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Μικροαλλαγές στα ποσά βασικής με ενισχυμένα τα δικαιώματα φυτικής

Tην αναδιαµόρφωση της µέσης αξίας δικαιωµάτων, την κάλυψη αντιµετώπισης µε έως 95,1 ευρώ νέων εχθρών σε δέντρα µέσω eco-schemes και αλλαγές στη συνδεδεµένη ενίσχυση µηδικής και την ειδική βάµβακος, προβλέπει η 1η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

allages-posa-vasikis-2024

Γιώργος Κοντονής

3397
19

Μικροαλλαγές στα ποσά της βασικής το 2024 με ενισχυμένα τα δικαιώματα φυτικής, πιο κάτω τα βοσκοτόπια

Πρόκειται για τροποποιήσεις που ενσωµατώνονται άµεσα και αφορούν τις επιδοτήσεις του 2024 και οι οποίες δεν λαµβάνουν υπόψη τους τα τελευταία αιτήµατα από την ελληνική πλευρά προς τις Βρυξέλλες όπως είναι για παράδειγµα:

  • Η καθολική εξαίρεση των µικρών παραγωγών από τις πράσινες υποχρεώσεις.
  • Η αύξηση του τσεκ κατά 15% µε µετακίνηση κονδυλίων.
  • Η µετακίνηση κονδυλίων ανάµεσα στις δράσεις eco-schemes.

Οι παραπάνω αλλαγές αυτές αναµένεται να µπουν σε εφαρµογή κατά τη 2η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου. Αναλυτικότερα, οι κύριες τροποποιήσεις στις άµεσες ενισχύσεις έχουν ως εξής:

  • Βασική ενίσχυση-Αναδιαµόρφωση µέσης αξίας δικαιωµάτων: ∆ιαµορφώνεται η µέση µοναδιαία αξία δικαιωµάτων στα 23 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες καλλιέργειες (ήταν 21,5), στα δενδρώδη στα 28,2 ευρώ το στρέµµα (ήταν 27 ευρώ) και στα βοσκοτόπια στα 16 ευρώ το στρέµµα (ήταν 17 ευρώ το στρέµµα). Τα ποσά αυτά είναι και εκείνα που θα δοθούν και στα δικαιώµατα Εθνικού Αποθέµατος.
  • Συνδεδεµένη πρωτεϊνούχων σανοδοτικών (µηδική, τριφύλλι): Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η καθολική χρήση πιστοποιηµένου σπόρου προς σπορά. Η επιδότηση παραµένει στα 8,3 ευρώ το στρέµµα (τιµή αναφοράς).
  • Συνδεδεµένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Γ: Συνδεδεµένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας από 13 µηνών και έως 24 µηνών. Στην τροποποίηση προστίθεται η επιλεξιµότητα των µοσχαριών ηλικίας και 13 µηνών.
  • Ειδική ενίσχυση βάµβακος: Η ελάχιστη στρεµµατική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νοµός), µε βάση τον µέσο όρο της πραγµατικής στρεµµατικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας µειωµένο κατά 30% (ήταν 20%).
  • Eco-schemes -Κοµφούζιο: Για τη συνέχιση εφαρµογής της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων Κοµφούζιο ανά καλλιέργεια το ποσό διαµορφώνεται πλέον ως εξής: Ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά 40,2 ευρώ/στρµ.,∆αµασκηνιά 58,5 ευρώ/στρµ., Μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά 94,8 ευρώ/στρµ., Οινοποιήσιµο σταφύλι 36,6 ευρώ/στρµ., Επιτραπέζιο σταφύλι στο οποίο συµπεριλαµβάνεται και η σταφίδα 63,3 ευρώ/στρµ..
  • Eco-schemes -Εξαπόλυση ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων: Τα ποσά διαµορφώνονται πλέον ως εξής: Για την εξαπόλυση ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων και ακάρεων στην καλλιέργεια µηλιάς, ροδακινιάς, νεκταρινιάς και κερασιάς 43 ευρώ/στρµ. ενώ για την καλλιέργεια αχλαδιάς 36 ευρώ/στρµ. και για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών (για την καταπολέµηση κοκκοειδών, αλευρώδους και αφίδων) 39,9 ευρώ/στρµ. ενώ για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών (για την καταπολέµηση τετράνυχων) 95,1 ευρώ/στρµ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

 

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

09-03-2024 20:30Νίκος.

Ο.κουλης.ειπαμε.ειναι.η.καταστροφη. Της.ελλαδας.απο.που.να.ξεκηνησης. Και.να.τελειοσης. ΑΠΟ.ΤΑ.ΕΜΒΟΛΙΑ.ΠΕΘΑΝΕ.Ο.ΚΟΣΜΟΣ. ΑΠο.ΤΑ.ΤΕΜΠΗ.57.ΝΕΚΡΗ. ΑΠΟ.ΤΗΝ.ΑΚΡΗΒΙΑ. ΑΠΟ.ΤΑ.ΣΧΟΛΙΑ.ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΑ. Τη.αλλο.χειροτερο.εχει.κανει.το.ανικανο. Αυτός.λοιπον.αποδηχθηκε.οτι.δεν.θελει. Τη.χωρα.του.να.προδεβει.τη.θελει.δυστηχησμενει. Δεν.το.ενδιαφερι.αν.ο.λαος.πειναει. Άραγε.πρεπι.τωρα.θελει.καλο.μαθημα. Να.το.καταλαβει.να.παρει.τα.ισα.του. Γιατί.δεν.υποφερονται.τα.ρεμαλια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-03-2024 11:14maria

Όλο και ποιο κάτω τα βοσκοτόπια χρόνο με το χρόνο καλά το πάτε , έτσι ,έτσι αφανηστε μας . Μια φορά να διαβάσω και κάτι θετικό για την κτηνοτροφία , δεν παίζει ? τι ρωτάω και εγώ ?. Καλημέρα στους συναδέλφους του μόχθου.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (13)

09-03-2024 08:46Αγανακτισμένος

Τι είπαμε στηρίζουμε την κτηνοτροφία! Θα γίνουμε vegan!!!!!

Απάντηση

09-03-2024 08:37Έλλην

Τελικά όλα προς τα κάτω στην κτηνοτρόφια στα βοοειδη δεν είχαν βάλει τον 13 μήνα ταχα λόγο εκ παραδρομής και τώρα που τον έβαλαν η πονηρουλιδες του οπεκεπε κόβουν 20 ευρώ το μοσχαρι να τα λέτε και αυτά κύριε κοντονη και τα βοσκοτοπια κάτω σωτηρία δεν υπάρχει πια η μόνοι κερδισμένοι αυτοί που δηλώνουν και δεν έχουν τίποτα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά