BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Εco-schemes μόνο για κατ' επάγγελμα αγρότες η πρόταση των αρχών

O αποκλεισµός των ετεροεπαγγελµατιών αγροτών από τις δράσεις των eco-schemes για το 2024, είναι η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από τις διαχειριστικές αρχές και εξετάζεται σοβαρά, στα πλαίσια των δοµικών αλλαγών που θα περιλαµβάνει η 2η τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

eco-schemes-mono-gia-epaggelmaties-agrotes

Γιώργος Κοντονής

22039
88

Εco-schemes μόνο για  κατ' επάγγελμα αγρότες προβλέπει η πρόταση των διαχειριστικών για περιορισμό της ζήτησης

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, έχει δοθεί εντολή να περιοριστεί το αιτούµενο ποσό για τη συνέχεια της προγραµµατικής περιόδου, το οποίο για το 2023 αναµένεται να ξεπεράσει τελικώς τα 800 εκατ. ευρώ (κλείνουν οι αιτήσεις στις 10 Μαρτίου), µε διαθέσιµο ποσό τα 425 εκατ. ευρώ. Η πρόταση αυτή προφανώς και θα περιόριζε σηµαντικά τη ζήτηση και τους δικαιούχους στους 300.000 επαγγελµατίες του κλάδου.

Πρέπει να συµφωνήσουν και οι ευρωπαϊκές αρχές

Πληροφορίες από πηγές που εµπλέκονται ενεργά στη διαβούλευση της 2ης τροποποίησης της ΚΑΠ αναφέρουν πως προφανώς είναι ένα ζήτηµα πολιτικής απόφασης αν θα προχωρήσει κάτι τέτοιο και πως είναι και ζήτηµα από εκεί και πέρα έγκρισης των Βρυξελλών. Σηµειώνεται πως ο περιορισµός επιδοτήσεων µόνο στους κατ’ επάγγελµα αγρότες γίνεται προς το παρόν µόνο στο ΠΑΑ και σε Μέτρα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, και δεν έχει «απλωθεί» προς τις άµεσες ενισχύσεις.

Πόροι από τα αγροπεριβαλλοντικά στα eco-schemes

Παράλληλα, προωθείται η µεταφορά κονδυλίων από τα αγροπεριβαλλοντικά µέτρα των Προγραµµάτων στα eco-schemes ώστε να ικανοποιείται τυχόν υπερβάλουσσα ζήτηση από το 2024 και µετά. Πρόκειται για µία πηγή κοινοτικού προϋπολογισµού 888 εκατ. ευρώ, από την οποία αντλούν µέτρα όπως τα Βιολογικά, το Κοµφούζιο, οι Σπάνιες Φυλές, οι ∆ασώσεις, η Ευζωία, η Προστασία της Ορνιθοπανίδας και άλλες µικρότερης σηµασίας δράσεις. Και οι δύο παραπάνω προτάσεις γίνονται µε ορίζοντα τις φετινές αιτήσεις ΟΣ∆Ε και τις µελλοντικές.

∆ύσκολα σώζεται το 2023

Αναφορικά µε τις αιτήσεις eco-schemes για το έτος ενίσχυσης 2023, οι διαχειριστικές αρχές είναι σε θέση να µεταφέρουν πόρους µεταξύ δράσεων, χωρίς να απαιτείται η άδεια από τις Βρυξέλλες αναφέρουν νεότερες πληροφορίες. Βέβαια, για τις δράσεις που δεν έχουν τη µέγιστη απορροφητικότητα τα διαθέσιµα κονδύλια φτάνουν τα 105 εκατ. ευρώ. Το πόσα από αυτά τα κονδύλια µπορούν τελικά να µεταφερθούν µένει να φανεί, αλλά σε καµία περίπτωση δεν θα φτάσουν για να καλύψουν την υπερβάλλουσα ζήτηση στις δράσεις βιολογικών, σποράς χειµερινών σιτηρών και των ψηφιακών εργαλείων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (88)
Προσθήκη σχολίου

12-03-2024 19:32Ζανανδριτσος Δημητριος

Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος και θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Και οι ετεροεπαγγελματιες κάνουν την ίδια δουλειά και τα ίδια έξοδα με τους κύριο επάγγελμα γεωργους. Επίσης σε πολλούς κύριο επάγγελμα γεωργους το έτερον ήμισυ έχει εξωαγροτικη δραστηριότητα.

Απάντηση

12-03-2024 18:22Κωνσταντινος ΑΚ

Την επιδότηση πρέπει να την παίρνει οποίος παράγει ανεξάρτητα αν είναι κατ επάγγελμα αγρότης η όχι, όποιος παράγει και πουλά να παίρνει επιδότηση, και όχι οποίος δηλώνει μόνο εκτατικα δικαιώματα, αυτό είναι το σωστό.

Απάντηση

11-03-2024 08:55PANOS

Κόπηκε το πρασίνισμα για να "δοθούν τα χρήματα μέσω eco schemes". Τελικά κόβουν τους ετεροεπαγγελματίες για "να περιοριστεί το αιτούμενο ποσό". Μήπως θα πρέπει να ενοχληθούμε και οι κατά κύριο επάγγελμα; Ποιος μας διασφαλίζει ότι αύριο-μεθαύριο δεν θα πετάξει κάποιους από τους 300,000 που υποστηρίζει το άρθρο; Διαίρει και βασίλευε !!!!

Απάντηση

10-03-2024 21:29Μαρία

Εσείς όλοι που λέτε για κοιλιες...μάλλον δεν έχετε έρθει στα νησιά να δείτε πως δουλεύουν οι κτηνοτρόφοι με ελάχιστα λεφτά!!γιατί κάθε χρόνο κ περικοπή των επιδοτήσεων...365 ημέρες στα βουνά βρέξει χιονίσει είτε είναι καλά είτε όχι κ ΛΕΦΤΆ ΕΛΆΧΙΣΤΑ..ΑΝΤΕ ΖΗΣΕ ΜΕ 4000€ ΕΠΙΔΌΤΗΣΗ....ΤΙ ΕΊΠΑΤΕ;;;;

Απάντηση

10-03-2024 21:07maria

Έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μείωση της γραφειοκρατίας της νέας ΚΑΠ. Δεν το κοιτάτε λίγο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

10-03-2024 20:52Χχχχψψ

Οι κατ επάγγελμα έχουν καταντήσει να μην παράγουν τίποτα και να τα θέλουν όλα. Ευτυχώς που υπάρχουν και ετεροεπαγγελματιες που πάρα τους αποκλεισμούς παράγουν. Ολοι θα πρέπει να έχουν Ίση πρόσβαση σε όλα

Απάντηση

10-03-2024 20:47k

Εχουμε Μαρτιο του 2024 και το ελληνικο ΣΣ που τα προεβλεπε κατατέθηκε το 2022. Να συνεχισουμε να κουβεντιάζουμε μεταξυ μας οι φιλοσοφοι του κλάδου για τα οικολογικά σχήματα και να περιμένει ο αγρότης μήπως πάρει κάτι τελικά αν τα κάνει! Η κατάντια....

Απάντηση

10-03-2024 20:20Μανιωρος

Όλα καλά τα λέτε ρε παιδιά καί όλοι το δικαίωμα έχουμε να κάνουμε τίποτα για αυτό και τί κάνουμε τίποτα

Απάντηση

10-03-2024 20:09ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Αυτοί που έχουν της διαχειριστικές αρχές να πάνε να γαμηθουν και να γαμηθουν λιώσουν σαν τα κεριά οι μπασταρδοι.

Απάντηση

10-03-2024 19:13Nikos

DWSTE KANA FRAGO GIA EUROEKLOGES , EXTRA FRAGO OXI AFTA POU THA PERMANE ETSI K ALIOS, MAS TA PIGATE GIA PASXA NA FENETE KAI KALA OTI THA DWSETE, EGW AN DEN PARW 100 EURO TO STREMA STA EPITRAPEZIA RODAKINA THA PSIFISW AKRODEKSIA TOULAXISTON AUTOI STA KAFENIA TA TAZOUN STA ISIA KAI GIA KATHE XRONO SE ELLINES AGROTES OXI NA DOULEVOUN TA XWRAFIA MAS ALVANOI ME 200 STREMATA KAI 8 MAGAZIA STHN ALVANIA

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά