BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Φούσκα έτοιμη να σκάσει το πριμ βιολογικών, ζητά περιφρούρηση ο κλάδος

Το σοβαρό τους προβληµατισµό για το µέλλον της βιολογικής γεωργίας στη χώρα µας λόγω της άκρατης και χωρίς φραγµούς µαζικότητας των συµµετοχών στην αντίστοιχη δράση των eco-schemes, εκφράζουν στην Agrenda οι φορείς πιστοποίησης.

provlimatismos-viologiki-gewrgia

Γιώργος Κοντονής

4139
9

Μια φούσκα έτοιμη να σπάσει η πριμοδότηση των βιολογικών, την περιφρούρηση του θεσμού ζητά ο κλάδος

Σύµφωνα µε πληροφορίες που δεν επιδέχονται αµφισβήτησης, η κατάσταση που έχει διαµορφωθεί έχει πάρει χαρακτηριστικά φούσκας έτοιµης να σπάσει, επιστρέφοντας τον κλάδο στα επίπεδα βιοκαλλιέργειας του 2-3% του 2017.

«Τα eco-schemes είναι σαν µία πίττα. Όλοι οι καλεσµένοι πρέπει να φάνε και απ’ ότι φαίνεται θα πάρουν ψίχουλα, οπότε ακόµη και οι σοβαροί επαγγελµατίες που χρόνια τώρα δραστηριοποιούνται στο χώρο θα εγκαταλείψουν όταν δουν την ενίσχυση που θα πάρουν και θα µείνουν οι αλεξιπτωτιστές», µας αναφέρει πηγή που εκφράζει τις θέσεις των πιστοποιητών. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, οι πληρωµές των eco-schemes θα γίνουν χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο σε αντίθεση µε τα όσα γινόντουσαν στο ΠΑΑ όπου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούσε επιβεβαίωση συµµόρφωσης.

«Κράσαρε» η βάση δεδοµένων

Έτσι, και µε την απουσία της Ηλεκτρονικής Βάσης ∆εδοµένων (ΗΒ∆) για τα πιστοποιητικά όπου σταµάτησε να λειτουργεί µε την έναρξη της νέα προγραµµατικής περιόδου, για το ίδιο αγροτεµάχιο που θα πληρωθεί κάποιος διατήρηση βιολογικής γεωργίας µέσω eco-schemes θα µπορεί να κάνει αίτηση και για µετατροπή µέσω του ΠΑΑ. ∆ηλαδή, κάποιος που πληρώθηκε βιολογικά από την αίτηση που έκανε το καλοκαίρι, µπορεί όπως έχουν τα πράγµατα να διαγραφεί από τον πιστοποιητή και να πάει να διεκδικήσει πριµ από την µετατροπή των βιολογικών που είναι υψηλότερο, στη νέα πρόσκληση που αναµένεται να εκδοθεί. Πληροφορίες µάλιστα αναφέρουν πως η προκήρυξη που ήταν να εκδοθεί τον ερχόµενο Απρίλιο πάει παραπίσω για αυτόν τον λόγο. Σηµειώνεται πως όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη υπόψη της αρµόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και έχουν µεταφερθεί και στην πολιτική ηγεσία η οποία είναι αυτή που καλείται να πάρει σύντοµα αποφάσεις για το µέλλον του κλάδου.

Σύµφωνα µε τους φορείς θα πρέπει λοιπόν η επιδότηση να δίνεται αποδεδειγµένα σε όσους έρχονται από δεσµεύσεις του ΠΑΑ, ή έχουν κλείσει τουλάχιστον ένα χρόνο πιστοποιηµένοι. Το ζήτηµα λοιπόν είναι να µπουν όσοι έχουν µία καλή και χρόνια επαφή µε την αγορά των βιολογικών η οποία είναι αναπτυσσόµενη και δυναµική, αλλά στη χώρα µας αναλώνεται σε τέτοιου είδους αρρυθµίες. Επιπλέον ζητάνε να αναθεωρηθεί και το ύψος του πριµ για να ανταποκρίνεται πράγµατι στις ανάγκες των παραγωγών. Παράλληλα, σηµειώνουν την αγωνία τους στο τι θα συµβεί µε εκείνους τους παραγωγούς που εντάχθηκαν στην προκήρυξη του 2022, διατηρούν δεσµεύσεις έως και φέτος, και το 2025 θα έρθουν να διεκδικήσουν προϋπολογισµό τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ µέσω των eco-schemes.

 

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

09-04-2024 09:06papousadiavastos

Καταρχάς δεν υπάρχει βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτρφία. Ελάχιστοι είανι αυτοί που ασκούν την βιολογική καλλιέργεια και κυρίως την βιολογική κτηνοτροφία. Μεγάλη μπίζνα έχει γίνει και κονομάνε όλοι πιστοποιητικοί οργανισμοί (κυτρίως) μελετητικά γραφεία και ο κάθε λογής λοποδήτης που δε φτάνει που δηλώνει αέρα κοπανιστό απιατεί να πληρωθέι και ένα προιόν ώς βιολογικό που ούτε ο ίδιος δεν θα το δώσει για κατανάλωση στο απιδί του.

Απάντηση

05-04-2024 08:18Αγροτης

ΟΤΑΝ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΗΛΩΣΑΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ? ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΑΚΙ ΜΟΥΧΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑ. ΑΝΤΕ ΜΑΜΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΕΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΛΕΦΤΑ. ΜΕΤΑ ΤΑ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΛΑ. ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ. ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΤΟΟΟΟ. ΡΑΓΙΑΔΕΣΣΣΣ

Απάντηση

05-04-2024 08:17Αγροτης

Το άρθρο με τίτλο τίτλο Παράταση μεχρι 30 Ιουνίου για την πληρωμή τις εισφοράς του ΕΛΓΑ που είχατε αναρτήσει στις 3/4 γιατί το κατεβάσετε τόσο βιαστικά. Μήπως ήταν φούσκα η φοβηθηκατε μήπως εκτεθούν οι ΑΡΙΣΤΟΙ της φωτογραφίας οι οποίοι μας εκβιαζαν με μηνύματα ότι ουδεμία παράταση θα δινόταν μετά τις 31 Μαρτίου και θα χάναμε κάθε δικαίωμα αποζημίωσης αν δεν πληρώναμε.

Απάντηση

04-04-2024 16:41Γιώργος

Καλλιεργισαμε βιολογικά Χάσαμε απόδοσή καλλιέργειας Πληρώσαμε και ένα σκασμό λεφτα και δεν θα πληρωθούμε;;; Μια μήνυση για 500000€!!!!! Χάσαμε δηλαδή 1 χρόνο από την ζωή μας;;; Δικηγόρε μισά μισά και κυνηγά τους μέχρι να πατήσουν μαύρο χιονι. Δεν θα παίζουν με τις ζωές μας και κυρίως των παιδιών μας.

Απάντηση

04-04-2024 13:25Eleos zwa

Βάλτε πλαφόν στους τσιφλικαδες,10-20 είναι και παίρνουν όλα τα χρήματα του προγράμματος ...

Απάντηση

04-04-2024 13:07k

οι Φορείς Πιστοποίησης για 150 ευρω έδωσαν σε όλους χαρτί βιολογικών με μία επίσκεψη και όπου την έκαναν. Δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης βιοκαλλιέργειας αυτή την στιγμή. Και τώρα αντιδρούν γιατί οι ψευτοβιοκαλλιεργητές τους δεν θα πάρουν όσα χρήματα περίμεναν, αντί να αντιληφθούν ότι έκοψαν το κλαδί στο οποίο ήταν καθισμένοι.Οταν καταστρέψεις την αξιοπιστία του πιστοποιούμενου συστήματος καλλιέργειας, τι δουλεια μπορείς να κανεις μετά σαν Φορέας Πιστοποίησης ?

Απάντηση

04-04-2024 13:02Έλλην

Κύριε κοντονη πείτε εκεί στους κυβερνώντες ότι όλος ο πρωτογενής τομέας είναι έτοιμος να σκάσει όχι σαν φούσκα αλλά σαν ηφαίστειο και θα πάνε όλα κατά διαόλου στην κυβέρνηση έχουν φτιάξει το παραμύθι τους και ζουν με αυτό ότι όλα πάνε καλά

Απάντηση

04-04-2024 10:20ΑΓΡΟΤΗΣ

Όπως όλα στην Ελλάδα μπουρδελο στην κυβέρνηση ζουν στον κόσμο τους

Απάντηση

04-04-2024 09:50Χριστινα

425εκατομ πηγαν στα οικολογικά ανορθόδοξα τα ποιο πολλα θα τα φάνε οι διάφοροι παρατρεχαμενοι κ εταιρειες ποιστοποιησης κ σπόρων. Τα κερματα οι αγρό κτηνοτρόφοι. Καλημερα στους συναδέλφους.....φιλια🍑

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά