BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Αντιδρά η ΠΟΓΕΔΥ σε Σχέδιο Νόμου για ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Κτηνιάτρου

Δεν θα δεχθεί τον κατακερματισμό και την εκχώρηση του Δημόσιου Κτηνιατρικού έργου στα χέρια τυχοδιωκτικών συμφερόντων, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

EdBailey_Sheepwelfare

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

49
0

Σε σχέδιο νόμου για Αγροτικό Συνδικαλισμό που το Υπ.Α.Α.Τ. και η Κυβέρνηση σκοπεύουν να καταθέσουν σύντομα, περιλαμβάνεται και το άρθρο «Κτηνίατρος Εκτροφής» με το οποίο επιχειρείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κτηνιατρικής, όπως αυτή ασκείται από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών.

Σύμφωνα με την ΠΟΓΕΔΥ, η προχειρότητα και ο ευτελισμός με την οποία αντιμετωπίζεται το Δημόσιο Κτηνιατρικό έργο, γίνονται φανερά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται του τύπου ότι «παρόμοια μοντέλα έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ανάγλυφο τη χώρας και ο νησιωτικός της χαρακτήρας, καθώς και το γεγονός ότι οι λιγοστές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία που ακολούθησαν τέτοια μοντέλα, αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες κρίσεις στον Κτηνιατρικό Τομέα.

 Ακολουθεί ολόκληρο το δελτίο τύπου:

 

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: «Ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και του Επίσημου   Κτηνιατρικού Ελέγχου»

 

Με έκπληξη, απογοήτευση, οργή και αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε ότι στο Σχέδιο Νόμου που έχει ετοιμάσει το Υπ.Α.Α.Τ. και η Κυβέρνηση για τον Αγροτικό Συνδικαλισμό και σκοπεύει να καταθέσει σύντομα, περιλαμβάνεται και το άρθρο «Κτηνίατρος Εκτροφής» με το οποίο επιχειρείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κτηνιατρικής, όπως αυτή ασκείται από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούνται βασικές προϋποθέσεις, όπως η εκτίμηση του κόστους για το δημόσιο της ανάθεσης σε ιδιώτες των ελέγχων και της εφαρμογής προγραμμάτων και παρά το ότι η ανάθεση των δράσεων αυτών σε ιδιώτες Κτηνιάτρους και σε ιδιωτικές εταιρείες Κτηνιάτρων έρχεται σε αντίθεση με τον Καν. ΕΕ 625/2017 περί επισήμων ελέγχων, φαίνεται ότι τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιριών ιδιωτών Κτηνιάτρων, με σύμμαχο την Υφυπουργό της Κυβέρνησης (ιδιώτη Κτηνίατρο) που θα επιστρέψει σύντομα στο ιδιωτικό Κτηνιατρικό επάγγελμα, τοποθετούνται υπεράνω του Δημοσίου συμφέροντος για άλλη μια φορά.

 

Χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της σε τέτοιου είδους σχέδια αποδιοργάνωσης των Κτηνιατρικών ελέγχων, η Κυβέρνηση με πλήρη αμοραλισμό και με σκοπό την εξυπηρέτηση σκανδαλωδώς ιδιωτικών συμφερόντων ημετέρων, καταδικάζει την Κτηνιατρική υπηρεσία να επιστρέψει στο επίπεδο προ της ίδρυσής της από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1914. Οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι, με αυταπάρνηση έχουν υπερασπιστεί στη διάρκεια της κρίσης με επιτυχία τη Δημόσια υγεία και το ζωικό κεφάλαιο της Χώρας, βάζοντας πλάτη για την αντιμετώπιση της λύσσας, της ευλογιάς του προβάτου, του καταρροϊκού πυρετού και της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών και τώρα ετοιμάζονται για την πανώλη των χοίρων και την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, επιδεικνύοντας αυταπάρνηση που ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και δύναμης.

 

Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση και στους εμπνευστές του Σχεδίου στο Υπ.Α.Α.Τ. ότι:

α) Tο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Κτηνιατρικής εφαρμόζεται ήδη στον τομέα της Υγείας των Ζώων από το 2014 με πλήρη αποτυχία, η οποία οδήγησε και σε αποτυχία των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου ώστε και η όποια χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διακοπεί.

β) Η ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Κτηνιατρικού έργου σε ιδιώτες Κτηνιάτρους και σε εταιρείες, χωρίς εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης και αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών με πλήρη χρηματοδότηση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση στην πράξη των ελέγχων και στην φθηνή εξαγορά υπογραφών.

γ) Εκείνοι που εισηγήθηκαν τα σχέδια αυτά, κλείνοντας το μάτι σε κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, είναι εκείνοι που συγχρωτίζονται διαχρονικά ως Δημόσιοι λειτουργοί με τον ιδιωτικό τομέα και εκείνοι που εισηγήθηκαν την κατάργηση μιας επιτυχημένης Υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου των Κτηνιατρικών υπηρεσιών το 2014, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Επιθεώρησης και Ελέγχου, προκειμένου και οι ίδιοι να μην ελέγχονται. Είναι γνωστοί στους Κτηνιατρικούς κύκλους, εκείνοι που από τη δεκαετία του 2000 επιχειρούν την άτακτη ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Κτηνιατρικού έργου και βλέπουν πεδίο επιχειρηματικής δράσης με άνεργους «ιδιώτες» Κτηνιάτρους, οι οποίοι θα βάζουν εύκολα την υπογραφή τους στους ελέγχους. Επίσης είναι γνωστά τα συμφέροντα π.χ. των «ελληνοποιήσεων» κλπ., που δεν επιθυμούν τους πραγματικούς ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων.

δ) Η τελευταία Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, ζητά: την πλήρη κατάργηση του αποτυχημένου ισχύοντος θεσμικού πλαισίου περί Κτηνιάτρου εκτροφής και διάλογο της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους των Δημοσίων Κτηνιάτρων, ώστε να βρεθεί η καλύτερη για το Δημόσιο συμφέρον λύση, για την αντιμετώπιση της σοβαρής υποστελέχωσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

 

Επισημαίνουμε ότι σε κάθε ευνομούμενο κράτος, όταν μια νομοθεσία αποτυγχάνει, δεν  επεκτείνεται η εφαρμογή της και σε άλλους τομείς, εκτός εάν ο στόχος δεν είναι η εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος. Αντίθετα η Κυβέρνηση, παρά την αποτυχία του «θεσμού του Κτηνιάτρου Εκτροφής» στον τομέα της Υγείας των Ζώων, επιχειρεί με τη διάταξη που εισάγει, να τον επεκτείνει και στους άλλους δύο τομείς της Δημόσιας Κτηνιατρικής, στην Προστασία των Ζώων και στην Κτηνιατρική Δημόσια Υγεία.

Η προχειρότητα και ο ευτελισμός με την οποία αντιμετωπίζεται το Δημόσιο Κτηνιατρικό έργο, γίνονται φανερά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται του τύπου ότι «παρόμοια μοντέλα έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ανάγλυφο τη χώρας και ο νησιωτικός της χαρακτήρας, καθώς και το γεγονός ότι οι λιγοστές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία που ακολούθησαν τέτοια μοντέλα, αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες κρίσεις στον Κτηνιατρικό Τομέα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, καλούνται οι Συνάδελφοι να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο κλάδος σε ετοιμότητα να δράσει.

 

Καλούμε όλους τους Φορείς σε συστράτευση ώστε να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη αυτή η διάταξη.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να προασπίσει το Δημόσιο Κτηνιατρικό έργο, που από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (O.I.E.), χαρακτηρίζεται ως παγκόσμιο Δημόσιο αγαθό.

 

Η κυβέρνηση, θα πρέπει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη διάταξη.

 

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι, δεν θα δεχθούμε τον κατακερματισμό και την εκχώρηση του Δημόσιου Κτηνιατρικού έργου στα χέρια τυχοδιωκτικών συμφερόντων.

 

Η απάντηση της Υφυπουργού ΑΑ&Τ Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην ανακοίνωση της ΠΕΚΔΥ

«
Με έκπληξη διαβάσαμε το Δ.Τ. της Π.Ε.Κ.Δ.Υ.  Ένα Δελτίο Τύπου απαράδεκτο ως προς το ύφος και άκρως συκοφαντικό ως προς το περιεχόμενο.

Προκαλεί επίσης απορίες πως η Π.Ε.Κ.Δ.Υ. αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 451/2018, που δικαιώνει την 1506/59229/20.5.2016 απόφαση του Υπουργείου ΑΑΤ για τον κτηνίατρο εκτροφής.

Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του Υπουργείου εξετάζει το ζήτημα με γνώμονα την προστασία και το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου.

Καλούμε την Π.Ε.Κ.Δ.Υ. να ανακαλέσει ΑΜΕΣΑ το απαράδεκτο και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα της.»

 

 

Σε απάντηση η ΠΕΚΔΥ αναφέρει τα εξής:

 

α) Η αναφερόμενη στην απάντηση της Υφυπουργού «ανακοίνωση της ΠΕΚΔΥ» είναι Κοινό Δελτίο Τύπου της ΠΟΓΕΔΥ και της ΠΕΚΔΥ.

 

β) Η αναφερόμενη υπ’ αριθμ. 451/2018 απόφαση του ΣτΕ αφορά προσφυγή της ΠΕΚΔΥ κατά συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του «Κτηνιάτρου Εκτροφής» σε συγκεκριμένες δράσεις (π.χ. εμβολιασμοί) των προγραμμάτων του τομέα της Υγείας των Ζώων και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το προτεινόμενο Σχέδιο που δίνει τη δυνατότητα, εφόσον θεσμοθετηθεί, εκχώρησης επισήμων ελέγχων στον τομέα της Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, της Προστασίας των Ζώων και της Υγείας των Ζώων.

 

γ) Με την απάντησή της η Υφυπουργός επιβεβαιώνει τις πληροφορίες και τους φόβους μας για τη Δημόσια Κτηνιατρική. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία