BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Με έμφαση στη ρίζα για ταχεία διάθεση ασβεστίου και ανθεκτικότερο καρπό

«Επιµονή και πλάνο για τα πάντα» αποτελούν τις προϋποθέσεις για να επιτύχει ένας νέος παραγωγός θερµοκηπιακών καλλιεργειών στην Ελλάδα εν έτει 2022, όπως εξηγεί στην Agrenda ο Θεόδωρος Μιχαλακόπουλος, παραγωγός κηπευτικών µε 60 στρέµµατα θερµοκήπια στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

42b_6

Γιάννης Ρούπας

2634
0

Ο Θεόδωρος Μιχαλακόπουλος πρωτοασχολήθηκε µε την αγροτική παραγωγή το 1995, αρχικά σε υπαίθριες καλλιέργειες, ενώ έφτιαξε το πρώτο του θερµοκήπιο το 1998 και δεν σταµάτησε ποτέ έκτοτε. Η τακτική που ακολούθησε ως αγρότης-επιχειρηµατίας ήταν η αξιοποίηση όλων των διαθέσιµων προγραµµάτων για την επέκτασή του, φροντίζοντας παράλληλα να διατηρεί την παραγωγή του στα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρ, ώστε να βγαίνει πάντα κερδισµένος.

Όπως τονίζει στην Agrenda, µπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει σε σχέση µε πριν κάποια χρόνια, ωστόσο ένας νέος παραγωγός µε πλάνο και επιµονή µπορεί να διεκδικήσει την επαγγελµατική του εδραίωση στις θερµοκηπιακές καλλιέργειες, µε το µειονέκτηµα ωστόσο του µεγαλύτερου χρόνου απόσβεσης. «Το 2000 κάναµε απόσβεση του κόστους κατασκευής ενός πλήρως εξοπλισµένου θερµοκηπίου εντός 1-2 ετών κατά µέσο όρο, ενώ µε τις συνθήκες που επικρατούν τον τελευταίο χρόνο και τις ανατιµήσεις στα υλικά κατασκευής είναι βέβαιο πως για 3-5 χρόνια ο παραγωγός θα έχει µπει προσωρινά µέσα. Αν έχεις ωστόσο σωστό σχεδιασµό και επενδύεις στην παραγωγή σου, δεν έχεις να φοβηθείς και πολλά».

Το λίπασµα είναι επένδυση

Κάτω υπό αυτές τις νέες συνθήκες, η θερµοκηπιακή παραγωγή ανάγεται πλέον σε πραγµατική επιστήµη, επιβραβεύοντας κυρίως όσους προσέχουν τις λεπτοµέρειες και τις κλιµατικές ιδιοµορφίες του εκάστοτε τόπου. Στόχος είναι η παραγωγή και διάθεση ενός προϊόντος απαλλαγµένου από σηµάδια τροφοπενιών και φαινοµένων µικροκαρπίας που µπορεί να οφείλονται σε αβιοτικές καταπονήσεις. Ένα τέτοιο προϊόν-διαµάντι ανταµείβει τον παραγωγό µε τιµές που του επιτρέπουν να προβεί σε απόσβεση της επένδυσής του γρηγορότερα. Ταυτόχρονα, εγγυάται την πλήρη διάθεση της παραγωγής µε υψηλή ζήτηση τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην εξωτερική αγορά (έµποροι Βαλκανικών χωρών).

Στα θερµοκήπια του Θεόδωρου Μιχαλακόπουλου, οι στρεµµατικές αποδόσεις στην τοµάτα αγγίζουν πλέον τους 14-15 τόνους το στρέµµα, έναντι περίπου 10 τόνους όταν έκανε τα πρώτα του βήµατα στις θερµοκηπιακές καλλιέργειες στα τέλη της δεκαετίας του 90’. Αυτή η σταδιακή αύξηση στις αποδόσεις συνοδεύεται από βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του καρπού κατά την τελευταία 5ετία, όταν και ξεκίνησε η συνεργασία του µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Ξεκίνησα τις δοκιµές πριν από 5 περίπου χρόνια και χρησιµοποιώ τα προϊόντα της εταιρίας έκτοτε, καθώς παρατήρησα βελτίωση τόσο του µέσου µεγέθους καρπού όσο και της οµοιοµορφίας του, ενώ ο σχηµατισµός των µεσογονάτιων ήταν πλέον άριστος», επισηµαίνει ο Θεόδωρος Μιχαλακόπουλος. «Χρησιµοποιώντας προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, συγκοµίζω γεµάτη ντοµάτα, µε ιδανικό µέγεθος και και βάρος στα 280 γραµµάρια».

Ποιοτική παραγωγή µε τα KSC της Timac Agro | ΛΥ∆Α

Το µυστικό πίσω από αυτή την βελτίωση στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, καθ’ οµολογία του ιδίου, είναι τόσο η επιλογή του κατάλληλου υβριδίου όσο και η σειρά κρυσταλλικών σκευασµάτων KSC της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Η σειρά των λιπασµάτων KSC αποτελεί το πλέον υψηλής ποιότητας υδατοδιαλυτό λίπασµα.

Το κατοχυρωµένο µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας, σύµπλεγµα Phyt-Actyl® περιέχει εκχυλίσµατα φυκιών και ενεργά οργανικά µόρια, που συµβάλλουν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας και την αντιµετώπιση των αβιοτικών στρες. Χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία τους, τα ΚSC είναι ιδανικά για φρούτα, λαχανικά και όλες τις εντατικές καλλιέργειες, όπως εξηγεί στην Agrenda o Bασίλης Αντωνόπουλος, ∆ιευθυντής πωλήσεων Αττικής, Ανατ. Στερεάς και Ανατολικής Πελοποννήσου.

Μακροχρόνιες συνεργασίες το κλειδί στην επιτυχία

Στη καρδιά των Φιλιατρών διατηρεί κατάστηµα γεωργικών εφοδίων εδώ και µία 5ετία ο Γρηγόρης Σµυρνής, όντας στενός συνεργάτης τόσο της Timac Agro | ΛΥ∆Α όσο και του Θεόδωρου Μιχαλακόπουλου, στον οποίο µάλιστα έκοψε και
το πρώτο του τιµολόγιο. Με την Timac Agro | ΛΥ∆Α συνεργάζεται επίσης από την πρώτη µέρα λειτουργίας
του καταστήµατος και πιο εντατικά την τελευταία διετία.
Τα προϊόντα της εταιρείας έχουν αφήσει ιδιαίτερα ικανοποιούµενους τους τοπικούς αγρότες τόσο θερµοκηπιακών καλλιεργειών, όπως αγγούρι και τοµάτα, όσο και υπαίθριων, όπως το καρπούζι.

∆οκιµασµένα προϊόντα

Στην ευρεία γκάµα εξειδικευµένων λιπασµάτων της Timac Agro | ΛΥ∆Α, οι παραγωγοί στα Φιλιατρά δείχνουν ιδιαίτερη προτίµηση στο Fertiactyl GZ, στο Fertileader Rame και στο Maxifruit µε τεχνολογία NMX για καλύτερη καρπόδεση και µέγεθος καρπού. Το Fertileader Rame αποτελεί ένα σκεύασµα διπλής δράσης, τόσο ως λίπασµα αλλά και ως βιοδιεγέρτης, κατάλληλο για διαφυλλικές εφαρµογές και ειδικά σχεδιασµένο για καλλιέργειες που εµφανίζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χαλκό. Παράλληλα, αυξάνει την αντοχή των φυτών στις αβιοτικές καταπονήσεις ενώ ενισχύει τις φυσιολογικές διεργασίες τους, εξοικονοµώντας ενέργεια προς όφελος της καρποφορίας, εξηγεί στην Agrenda η Παναγιώτα Μαντάκου, Business Development and Reguratory Officer στην Timac Agro | ΛΥ∆Α. 

Έμφαση στη ρίζα για δυνατά φυτά και μεγάλες αποδόσεις

∆ιορθώνει άµεσα προβλήµατα µε τροφοπενίες ασβεστίου και χαρίζει µεγαλύτερη µετασυλλεκτική διατηρησιµότητα η εφαρµογή KSC Adur εξηγεί ο Γρηγόρης Σµυρνής, ενώ προλαµβάνει φαινόµενα που σχετίζονται µε την έλλειψη ασβεστίου όπως η τάπα των κηπευτικών. Όπως συµπληρώνει ο Bασίλης Αντωνόπουλος, το KSC ADUR περιέχει πρόδροµες ουσίες αυξινών που επιδρούν στη ταχύτερη µεταφορά του ασβεστίου καθώς και κυτοκινίνες που διεγείρουν την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και αυξάνουν σηµαντικά τον αριθµό των ριζικών τριχιδίων. Σηµειώνεται πως η παροχή ασβεστίου αυξάνει επίσης την αντοχή του κυτταρικού τοιχώµατος, επιτυγχάνοντας ένα ισχυρότερο και ανθεκτικότερο φυτό.

Εµπιστοσύνη στα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α εδώ και µια δεκαετία δείχνει ο Κώστας Φιλιππαίος, ιδιοκτήτης καταστήµατος αγροτικών εφοδίων στη Μεσσήνη καθώς και παραγωγός µε 35 στρέµµατα ελιές.

Όπως εξηγεί στην Agrenda, τα προϊόντα της εταιρίας έχουν αφήσει πολύ ικανοποιηµένους όσους τοπικούς αγρότες τα προτίµησαν, αφού παρατηρήθηκαν βελτιώσεις τόσο στη ποιότητα του καρπού όσο και στη µετασυλλεκτική τους συντηρησιµότητα. Ας σηµειωθεί πως η διατήρηση µακροχρόνιων συνεργασιών είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την φιλοσοφία της Timac Agro | ΛΥ∆Α προσφέροντας λύσεις κοµµένες και ραµµένες στις ανάγκες κάθε περιοχής, όπως εξηγεί στην Agrenda ο Κωνσταντίνος Πολίτης, τοπικός σύµβουλος θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α.  Ώντας ο ίδιος παραγωγός, ο Κώστας Φιλιππαίος εφάρµοσε τα συνιστώµενα προγράµµατα θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, ενώ επισκέφτηκε και το Παγκόσµιο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (CMI) της Timac Agro στο Saint-Malo της Βόρειας Βρετάνης στη Γαλλία, κάτι που τον έκανε να εµπιστευτεί τα προϊόντα της εταιρείας ακόµα περισσότερο, βλέποντας την επιστηµονική έρευνα πάνω στην οποία βασίζονται.

Σύµφωνα µε τον Κώστα Φιλιππαίο, το σκεύασµα της Timac Agro | ΛΥ∆Α που έχει ενθουσιάσει περισσότερο τους τοπικούς αγρότες είναι το Fertiactyl GZ (13-0-5). Όπως εξηγεί ο τοπικός Σύµβουλος Θρέψης Κωνσταντίνος Πολίτης, το Fertiactyl GZ είναι o πλέον κατάλληλος βιοδιεγέρτης για την επιτυχή εγκατάσταση των καλλιεργειών και την πρώιµη ανάπτυξη των φυτών µε αυξηµένη ριζοβολία, περιέχοντας ενεργοποιηµένα χουµικά και φουλβικά οξέα, γλυκίνη-µπεταΐνη και ζεατίνη.

Καινοτόµο σύνθετο λίπασµα για τη θρέψη σε όλους τους τύπους εδαφών

Από την άλλη, το Lithactyl 10-11-14 µε τεχνολογία ΝPRO αποτελεί ένα καινοτόµο σύνθετο λίπασµα για τη θρέψη των καλλιεργειών σε όλους τους τύπους εδαφών. To λίπασµα περιέχει Calcimer, ασβέστιο θαλάσσιας προέλευσης, το οποίο βοηθά στη ρύθµιση του χαµηλού pH και συµβάλει στην βελτίωση του µικροπεριβάλλοντος γύρω από το ριζικό σύστηµα. Επιπλέον, ενσωµατώνει την τεχνολογία NPRO που αυξάνει την αποτελεσµατικότητα απορρόφησης και µετατροπής του αζώτου και των υπόλοιπων θρεπτικών στοιχείων από το φυτό, εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μακρυγιάννης, τοπικός Σύµβουλος Θρέψης για το νοµό Μεσσηνίας της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία