BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Αντοχή, γεύση, συνεκτικότητα σε μήλο και κεράσι κόντρα στον καιρό

Σταδιακή «στροφή» προς την καλλιέργεια του βιοµηχανικού κερασιού, παράλληλα µε την αναδιάρθρωση του οπωρώνα του, µε νέες ποικιλίες έχει θέσει σε εφαρµογή στα κτήµατά του ο Γιώργος Ταξίδης, ένας από τους πλέον δραστήριους δενδροκαλλιεργητές στους Πύργους Εορδαίας.

42-43_01

Λεωνίδας Λιάμης

3363
0

Ο 52χρονος ανήσυχος και συνάµα διορατικός, παραγωγός διαβλέπει ότι η εύρεση εργατικών χεριών εξελίσσεται σε νούµερο ένα πρόβληµα στον πρωτογενή τοµέα και ότι µέλλον, εµπορικά, έχουν κυρίως τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές. Έτσι, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτές τις δοµικές αλλαγές στην εκµετάλλευση που διευθύνει µε την αδελφή του Σοφία και τη µητέρα του Μαρία, έκτασης περίπου 600 στρεµµάτων, φυτεµένα σε διάταξη παλµέτα και µε την πλειονότητα των κτηµάτων να διαθέτει προστασία για παγετό και χαλάζι.

Τον συναντήσαµε στις αρχές Ιουνίου, σε µια ακόµη βροχερή ηµέρα, στη βάση του στους Πύργους Εορδαίας και όπως µας αποκάλυψε, ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια ένα πιλοτικό έργο για τη µετάβαση σε ποικιλίες που καλύπτουν ανάγκες της βιοµηχανίας και καλλιεργούνται ώστε να απεξαρτηθεί από τα εργατικά χέρια που είναι πλέον δυσεύρετα και αποτελούν το µεγαλύτερο µέρος στο κόστος παραγωγής στα κεράσια.

«Έχουµε φυτέψει ένα κτήµα 70 στρέµµατα µε βιοµηχανικό κεράσι, στο πλαίσιο συµβολαιακής συνεργασίας µε την εταιρεία Πρωτοφανούσης κι αν τα αποτελέσµατα είναι ικανοποιητικά, κάτι που θα ξέρουµε από την επόµενη χρονιά, σκοπεύουµε να αυξήσουµε τις εκτάσεις, έναντι του επιτραπέζιου κερασιού, γιατί πλέον το εργατικό σε συνδυασµό και µε τις τιµές των προϊόντων, είναι δυσβάστακτο» µας είπε ο κ. Ταξίδης και γνωστοποίησε ότι ετοιµάζεται να προσθέσει στο στόλο των τρακτέρ και των παρελκοµένων του και ειδικό εξοπλισµό µηχανικής συλλογής του βιοµηχανικού κερασιού.

Όσον αφορά στο κοµµάτι της εκµετάλλευσης που σχετίζεται µε τα µήλα, ο παραγωγός αποκαλύπτει ότι έχει αρχίσει να υλοποιεί ένα ευρύ πλάνο αναδιάρθρωσης µε στόχο την αντικατάσταση των κόκκινων ποικιλιών.

«Ήδη τα πιο πολλά µήλα που έχω είναι της ποικιλίας Fuji. Τα κόκκινα ο στόχος µου είναι να τα βγάλω σχεδόν όλα και να τα αντικαταστήσω µε Fuji και Golden, διότι δεν πιάνουν πλέον τιµή», τονίζει ο συνοµιλητής µας, εξηγώντας το σκεπτικό του και τους λόγους που τον ώθησαν στην αναδιάρθρωση του οπωρώνα του.

Καίρια η συµβολή της σωστής θρέψης για ποιοτικά προϊόντα

Το ανήσυχο πνεύµα του Γιώργου Ταξίδη, ο οποίος διαθέτει και πτυχίο γεωπόνου, δεν θα µπορούσε να αφήσει στην τύχη την καίρια παράµετρο της σωστής καλλιεργητικής φροντίδας, ως προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων -ειδικά σε χρονιές όπως η φετινή που ο καιρός τα έχει κάνει… µούσκεµα, επηρεάζοντας δυσµενώς την παραγωγή- και πλέον έχει εµπιστευτεί σχεδόν καθολικά τις λύσεις της Timac Agro | ΛΥ∆Α για τη θρέψη των καλλιεργειών του.

«Χρησιµοποιούσα για κάποια χρόνια περισσότερο διαφυλλικά προϊόντα όπως τo FERTILEADER MAGICAL και FERTILEADER KALEO. Τα αποτελέσµατα που έφεραν ήταν εµφανή, τόσο στα µήλα, όσο και στα κεράσια και µάλιστα από τον πρώτο χρόνο της εφαρµογής κι αυτό µας το λένε οι έµποροι που τα αγοράζουν», λέει µε νόηµα ο παραγωγός και εξηγεί πως οι διαφορές που παρατήρησε εκφράστηκαν στο επίπεδο της συνεκτικότητας, του µεγέθους, αλλά και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φρούτων.

Πλέον η γκάµα προϊόντων θρέψης που χρησιµοποίησε ο παραγωγός από τις επιλογές της Timac Agro | ΛΥ∆Α έχει ανοίξει. «Πέρυσι περιοριστήκαµε στη χρήση βασικών λιπασµάτων από τη γκάµα της Timac Agro, ενώ φέτος ξεκινήσαµε σχεδόν ολοκληρωτικά τη λίπανση µε τα προϊόντα της. Είναι ένα καινούριο πρωτόκολλο που πρότεινε η Timac Agro | ΛΥ∆Α µετά από συζητήσεις που είχαµε. Είναι ένα ρίσκο και ευελπιστώ πως θα βγούµε νικητές. Θα το ξέρουµε σε λίγες ηµέρες, όταν θα αρχίσει η ωρίµανση των κερασιών, γιατί είµαστε ορεινή όψιµη περιοχή, οπότε εκεί θα δούµε το χρώµα, τα µεγέθη, τη συνεκτικότητα, τις αντοχές, αλλά και τη γεύση τους», µας είπε.

Για τις προµήθειές του σε αγροεφόδια ο παραγωγός συνεργάζεται µε το τοπικό κατάστηµα της Novastores, που λειτουργεί στους Πύργους εδώ και δύο χρόνια και όπως τονίζει «η υποστήριξη είναι εξαιρετική. Τα παιδιά είναι πάντα δίπλα µας και πρόθυµα να µας εξυπηρετήσουν».


Με την καθοδήγηση συμβούλου θρέψης το πρωτόκολλο εφαρμογών

Οι συζητήσεις για να στηθεί το πρωτόκολλο θρέψης που εφαρµόζει ο κ. Ταξίδης στα κτήµατά του φέτος, έγιναν µε τον γεωπόνο Αντώνη Σλίµπα, µέλος του δικτύου των συµβούλων θρέψης που διατηρεί η Timac Agro | ΛΥ∆Α σε όλη την Ελλάδα, µε στόχο να στηρίζει τους παραγωγούς, µέσα από τον εντοπισµό και την επίλυση προβληµάτων στο χωράφι, ώστε να αναδεικνύεται η ποιότητα στην παραγωγή και να κάνει τη διαφορά.

«Είµαστε µια εταιρεία µε πολύ εξειδικευµένα προϊόντα θρέψης και στηριζόµενοι σε αυτό, µπορούµε να παρεµβαίνουµε σε καταστάσεις και να λύνουµε προβλήµατα που δεν µπορούν να λύσουν άλλοι, ιδιαίτερα σε µια κλιµατική συγκυρία όπως αυτή που ζούµε τώρα», µας ανέφερε.

Ως προς τη συνεργασία του µε τον Γιώργο Ταξίδη, ο γεωπόνος εξήγησε πως «ο πυλώνας ήταν σκέυασµα βορίου που χρησιµοποιούµε στην ανθοφορία. Σε ένα από τα κτήµατά του είχε πρόβληµα µε καρπόδεση χρησιµοποιήσαµε το MAXIFRUIT ένα προϊόν για την ενίσχυση της καρπόδεσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Συνεχίσαµε µε το FERTILEADER ELITE, ένα προϊόν που αυξάνει την παραγωγή στα πρώτα στάδια και κατόπιν, επειδή η περιοχή έχει θέµα µε ελλείψεις ασβεστίου, µπήκαµε µε το FERTILEADER AZUR κι ακολούθησαν το FERTILEADER KALEO για το κάλιο και ένα εξίσου καλό ασβέστιο µε µαγνήσιο το FERTILEADER MAGICAL, µε το οποίο έκλεισε ο κύκλος του προγράµµατος επεµβάσεων που έχουµε σχεδιάσει. Τα µεγέθη είναι τα αναµενόµενα και ακόµα παραπάνω από τους άλλους. Έχουµε προϊόντα, όλες οι ποικιλίες είναι πλούσιες, αρκεί να µας αφήσει ο καιρός».

Πρώτα εντοπίζεται το πρόβληµα και µετά δίνεται η κατάλληλη λύση

Στην παρέµβασή του, ο Χρήστος Μπαµπάτσικος, Head of Marketing & Senior Product Manager της Timac Agro | ΛΥ∆Α, ο οποίος βρέθηκε στους Πύργους Εορδαίας για να γνωρίσει από κοντά τον παραγωγό, έσπευσε να υπογραµµίσει πως τα προϊόντα της εταιρείας είναι σχεδιασµένα για να παρέχουν λύσεις. «Πρώτα εντοπίζουµε ποιο είναι το πρόβληµα στο κτήµα, διαλέγουµε το κατάλληλο προϊόν που µπορεί να δώσει λύση και στη συνέχεια περνάµε στο κοµµάτι των λιπαντικών µονάδων που θα χρησιµοποιήσουµε. ∆ιότι πρόκειται για λιπάσµατα – βιοδιεγέρτες, µε συγκεκριµένη τεχνολογία, τα οποία επιλέγουµε αναλόγως το πρόβληµα, το βλαστικό στάδιο και την ανάπτυξή της εκάστοτε καλλιέργειας», εξήγησε ο υπεύθυνος προϊόντων της εταιρείας.

Προϊόντα spécialité στο κατάστηµα της Novastore

Ως ενδιάµεσος κρίκος, µεταξύ παραγωγού και Timac Agro | ΛΥ∆Α, η γεωπόνος Κατερίνα Ηλιάδου, από το κατάστηµα αγροεφοδίων Novastores τόνισε πως «τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, είναι προϊόντα spécialité για το κατάστηµά µας, αυτά που δίνουν µια εξαιρετική ποιότητα και το κάτι διαφορετικό και στα κεράσια, αλλά και στα µήλα, όπου και τα χρησιµοποιούµε, ως βασικά λιπάσµατα, όπως και διαφυλλικά». Για τη συνεργασία µε τον Γιώργο Ταξίδη, η νεαρή γεωπόνος ανέφερε ότι «είµαστε υπεύθυνοι προµηθευτές λιανικής για τον παραγωγό και επιτηρούµε τα κτήµατά του στην εξέλιξη των προϊόντων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε τυχόν προβλήµατα που µπορεί να προκύψουν. Μέχρι στιγµής πάµε πολύ καλά και συνεχίζουµε πάνω στο πρόγραµµα που έχουµε χαράξει. Έχουµε διαπιστώσει πως πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνουν στα προϊόντα, δίνουν και µια εξαιρετική υγεία στα φυτά. ∆ίνουν αντοχή και ευρωστία στο δέντρο».  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία