BACK TO
TOP
Μεγάλες Καλλιέργειες

Μπορεί να πάρει τη ρεβάνς φέτος το σκληρό

Τον καλό του εαυτό φαίνεται να βρίσκει φέτος το σκληρό σιτάρι, έπειτα από µια µάλλον κακή χρονιά, τόσο από πλευράς αποδόσεων και ποιότητας, όσο και από πλευράς συνθηκών αγοράς.

Μπορεί να πάρει τη ρεβάνς φέτος το σκληρό

9
0

Τα µέχρι στιγµής δεδοµένα δείχνουν ότι οι καιρικές και κλιµατολογικές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια του χειµώνα, προσφέρονται για στόχευση εκ µέρους των παραγωγών σε υψηλές αποδόσεις. Την ίδια στιγµή, οι τρέχουσες τιµές για την περασµένη σοδειά δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην καλλιεργητική φροντίδα και προσπάθεια, καθώς απηχούν το περιορισµένο ενδιαφέρον των αγοραστών για µια σοδειά που δεν ήταν αντιπροσωπευτική των δυνατοτήτων της εγχώριας παραγωγής.    

Τα στρέµµατα είναι κατά τι µειωµένα σε σχέση µε άλλες χρονιές, ωστόσο οι τελευταίες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για ιδιαίτερα καλή εξέλιξη της καλλιέργειας, καθώς οι βροχές που έχουν πέσει από το ∆εκέµβριο και µετά, σε συνδυασµό µε το καλό φύτρωµα στις περισσότερες περιοχές της χώρας (ίσως καταγράφονται κάποια προβλήµατα µόνο στον Έβρο), διαµορφώνουν συνθήκες για µια ιδιαίτερα πετυχηµένη παραγωγικά χρονιά.

Βεβαίως, οι λεπτές καλλιεργητικές φροντίδες, ζιζανιοκτονίας και αντιµετώπισης πιθανών µυκητιάσεων -ιδιαίτερα µετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις- είναι µπροστά και θα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και µε το ενδεδειγµένο τρόπο, προκειµένου οι παραγωγοί να προσεγγίσουν το καλύτερο παραγωγικό αποτέλεσµα και να υπάρξει αντίστοιχα διεκδίκηση της καλύτερης δυνατής τιµής.

Άλλωστε, το µέλλον της καλλιέργειας βρίσκεται στη βέλτιστη καλλιεργητική φροντίδα, το δρόµο της οποίας έχουν χαράξει µε ρεαλιστικό τρόπο, προγράµµατα συµβολαιακής γεωργίας, όπως αυτό που εφαρµόζει τα τελευταία χρόνια η ηγέτιδα των ζυµαρικών Barilla σε συνεργασία µε σηµαντικούς συντελεστές από  το χώρο των εισροών, όπως π.χ. η Syngenta.

H Agrenda, κατανοώντας την ανάγκη για ενίσχυση του καλλιεργητικού προφίλ στον τοµέα του σκληρού σίτου, έχει προγραµµατίσει για το επόµενο χρονικό διάστηµα µια σειρά άρθρων που µε την κατάλληλη τεκµηρίωση θα δώσουν στους εγχώριους παραγωγούς τα ερεθίσµατα και την τεχνογνωσία που χρειάζονται για να στρέψουν την προσοχή τους στη βέλτιστη καλλιεργητική διαχείριση και φροντίδα, διεκδικώντας αντίστοιχα τη διαφοροποίηση του προϊόντος και την υψηλότερη δυνατή τιµή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία