Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σοβαρή ασθένεια πλατάνων στον Δήμο Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει για εκταταμένη προσβολή οικοσυστημάτων πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που απειλεί με νέκρωση τα πολύτιμα αυτά δέντρα.

aPLATANOS_official

219
0

Στα όρια του δήμου διαπιστώθηκε κατά τόπους εκτεταμένη προσβολή οικοσυστημάτων πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου που είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένειά τους διεθνώς και απειλεί πλέον σοβαρά με νέκρωση το σύνολο των πλατάνων της περιοχής.

Συμπτώματα της ασθένειας:

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται. Πολύ συχνά την άνοιξη ένας κλάδος ή ολόκληρο το δέντρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν.

Διάδοση:

Ο ξενόφερτος μύκητας - που εξοντώνει πλέον μαζικά τα αιωνόβια δέντρα - είναι τραυματοπαράσιτο. Εισβάλει από πληγές στα κλαδιά, τον κορμό ή τις ρίζες. Η ασθένεια εξαπλώνεται σε γειτονικά δένδρα με την επαφή ή συνένωση των ριζών, αλλά και σε άλλες περιοχές από τον άνθρωπο με τη μεταφορά ξυλείας ή φυτευτικού υλικού, με τη χρήση μολυσμένων εργαλείων υλοτομίας και μηχανημάτων έργων. 

Μέτρα αντιμετώπισης:

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο ή ίαση για την ασθένεια αυτή. Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν υγιή τα πλατάνια είναι η πρόληψη, κυρίως με την αποφυγή παρεμβάσεων. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί η παρέμβαση, πρέπει οπωσδήποτε να έχει γίνει πριν και μετά σχολαστική απολύμανση των εργαλείων ή/και μηχανημάτων που ενδέχεται να πληγώσουν τα πλατάνια διότι μικρή ποσότητα μολύσματος (πριονίδι) αρκεί για να μεταφερθεί η αρρώστια.

Για τον λόγο αυτό καλούνται οι πολίτες, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, υπηρεσίες, Γεωτεχνικοί, Σύλλογοι Μηχανικών, τεχνικοί υπάλληλοι των ΟΤΑ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, αγρότες, υλοτόμοι,  φορείς, σύλλογοι, εργολάβοι, χωματουργοί, επιχειρηματίες πώλησης ή μεταποίησης ξύλου, για τη λήψη προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων. Κάθε παρέμβαση σε πλάτανο θα πρέπει να γίνεται μόνο με την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας. Ήδη οι γεωτεχνικές και τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων εφαρμόζουν σχολαστικά μέτρα πρόληψης και απολύμανσης, ιδιαίτερα όταν παρεμβαίνουν σε περιοχές με πλατανόδεντρα.

Για σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δασαρχείο Τρικάλων (τηλ. 24310 63481), στο Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Τρικκαίων (τηλ. 2431076618), καθώς και στην ιστοσελίδα 
http://www.fria.gr/platanos.

Στη φωτογραφία αρχείου φαίνεται δεξιά δέντρο νεκρό από την ασθένεια, αριστερά προσβεβλημένο δέντρο με ομοιόμορφη αραίωση της κόμης, μικροφυλλία και χλώρωση του φυλλώματος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία