Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σε «ομηρία» λόγω απεργίας στα λιμάνια ευπαθή κηπευτικά από την Κρήτη

Eπανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς με ευπαθή αγροτικά προϊόντα εξαιτίας και της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα τα περισσότερα πλοία της ακτοπλοΐας να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας.

ploia-696x375

7
0

Το πρόβλημα του αποκλεισμού της Κρήτης δια θαλάσσης προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και την Ευρώπη, εν μέσω πανδημίας θέτουν με επιστολή τους Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης προς τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητώντας εξομάλυνση της κατάστασης.

Στην επιστολή τονίζεται πως πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά την Κρήτη, με ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τα ευπαθή κηπευτικά προϊόντα, κ.α. «Διακυβεύονται σημαντικές οικονομικές συμφωνίες αγροτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες, που συμβάλλουν ουσιαστικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της Ελλάδας. Πολύτιμα συμβόλαια πώλησης αγροτικών προϊόντων, που αποκτήθηκαν με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάνονται ακαριαία.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης

 

ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός Κρήτης δια θαλάσσης, εν μέσω πανδημίας covid-19»

Αξιότιμοι,

Σε συνέχεια των πολλαπλών επαφών μας με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις αναφορικά με τον αποκλεισμό της θαλάσσιας οδού προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και Ευρώπη.

Το θέμα απασχολεί διαχρονικά την αγροτική Κρήτη , δυστυχώς με ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τα ευπαθή κηπευτικά προϊόντα, κ.α. Διακυβεύονται σημαντικές οικονομικές συμφωνίες αγροτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες, που συμβάλλουν ουσιαστικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της Ελλάδας. Πολύτιμα συμβόλαια πώλησης αγροτικών προϊόντων, που αποκτήθηκαν με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάνονται ακαριαία.

Η εξομάλυνση της αγοράς έπειτα από τέτοια γεγονότα απαιτεί χρόνο με αβέβαιο αποτέλεσμα, χάνοντας κυρίως την αξιοπιστία της εμπορικής - αγροτικής δραστηριότητας.

Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας covid-19, είναι εκτός πραγματικότητας να συζητάμε για την δυνατότητα ή όχι να συνεχίσει να καλύπτεται η  εφοδιαστική αλυσίδα από αγροτικά προϊόντα, καθώς επίσης και αν τέτοιες κινήσεις αποκλεισμού εμπίπτουν στους γενικότερους κανόνες διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης που διανύουμε ως χώρα.

Το θέμα επίσης , μας έχει απασχολήσει σε συνομιλίες μας με τον υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Πλακιωτάκη τους τελευταίους 6 μήνες , λαμβάνοντας ως μοναδική απάντηση την δέσμευση του ως πολιτικό προϊστάμενο,  ότι δεν θα προκύψει ΞΑΝΑ το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν την έως τώρα δέσμευση του Υπουργού.

Σας καλούμε , με προσωπική σας παρέμβαση ,να πιέσετε προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση επίλυση του θέματος ώστε να απεγκλωβιστεί ολόκληρη η Κρήτη από αυτήν την επώδυνη κατάσταση, αναλαμβάνοντας έκαστος τις ευθύνες που του αναλογούν.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε και να δημοσιοποιήσετε τις ενέργειες σας.

Εκ των Δ.Σ.

Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου –  Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης.

Α.Σ. Σελίνου Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.

Α.Σ. Σητείας Λασιθίου –  Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.

Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία