BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Τυροκόμοι Λέσβου Λήμνου σε κοινή οργάνωση για τα ΠΟΠ τυριά των νησιών

Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει και η τυροκόμηση στη Λέσβο και τη Λήμνο δεν μπορεί πλέον να πορεύεται αντλώντας ώθηση από μεμονωμένες και μικρής διάρκειας προσπάθειες.

για_εξω

49
0

Αυτή είναι η διαπίστωση που έσπρωξε τις οχτώ βασικές τυροκομικές μονάδες των δύο νησιών στο να προσπαθήσουν να συντονιστούν σε επίπεδο δευτεροβάθμιας οργάνωσης, επανιδρύοντας τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών.

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδράσει εις βάρος του υγειούς ανταγωνισμού για την προμήθεια πρώτης ύλης από τους κτηνοτρόφους, ένας εκ των βασικών στόχος των τυροκόμων είναι η διασφάλιση ότι οι ροές γάλακτος εκτός νησιού δεν θα αξιοποιηθούν εις βάρος της δικής τους παραγωγής. Όπως μεταφέρει στην Agrenda ο Ιγνάτης Θυμέλης, οι τυροκόμοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα τυριά Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ και Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και θα παράγονται και θα ωριμάζουν εντός των δύο νησιών, κάτι που δεν συμβαίνει -παράτυπα- σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μια ακόμα παρέμβαση που θα επιχειρήσουν συντονισμένα οι τυροκόμοι αφορά στην «διασφάλιση της γνησιότητας των βιολογικών προϊόντων» μέσα από τον «εξορθολογισμό» όπως λένε των διαδικασιών πιστοποίησης του γάλακτος ως βιολογικού. Ουσιαστικά θα επιδιώξουν συχνότερους ελέγχους από τους φορείς πιστοποίησης, όπως εξηγεί ο κ. Θυμέλης.

Οι επόμενοι δύο άξονες αφορούν στον συντονισμό της προμήθειας β’ υλών για τις ανάγκες των τυροκομείων, καθώς και σε κοινές ενέργειες προώθησης των τυροκομικών προϊόντων. «Σαν σύλλογος θα επιδιώξουμε να πετύχουμε καλύτερες τιμές για τις β’ ύλες, όπως είναι καύσια, κιβώτια, σακούλες, δοχεία. Ακόμα και με τα μεταφορικά θα μπορούσαμε να συντονιστούμε ώστε να ρίξουμε το κόστος» συνεχίζει ο κ. Θυμέλης.

Στο κομμάτι της προώθησης τώρα, οι τυροκόμοι θα πιέσουν την περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, ώστε σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και τους φορείς του νομού να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση δράσεων, που ως στόχο θα έχουν την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στα δύο νησιά, τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και έξω από αυτόν.

 
Μιχάλης Χρυσάφης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου

Ο ανταγωνισμός βούλιαξε την προ δεκαετίας προσπάθεια

Για του λόγου το αληθές, ο Σύλλογος, στους κόλπους του οποίου έχουν ενταχθεί πλέον και γαλακτοπώλες των δύο νησιών, ιδρύθηκε για πρώτη φορά πριν από 10 με 12 χρόνια, εξηγεί ο κ. Θυμέλης. Ωστόσο τότε δεν δούλεψε γιατί, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα τυροκομεία ήταν έντονος, όσο έντονη ήταν και η δυσπιστία μεταξύ των συντελεστών. Πλέον, όπως εκτιμά ο συνομιλητής μας, το γεγονός ότι η επόμενη γενιά των ιστορικών οικογενειακών τυροκομίων του Βορείου Αιγαίου, ανέλαβε τα ηνία, η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο είναι μέχρι ένα βαθμό μονόδρομος. Αν και οι τυροκόμοι δεν θα επιχειρήσουν την ανάπτυξη συνεργασιών σε επίπεδο δικτύου διανομής, αυτό δεν αποκλείεται σε έναν μέλλοντα χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν ο σύλλογος δεν θα έχει εμπορικές αρμοδιότητες. «Οι συνθήκες σήμερα είναι πιο ώριμες από παλιά» αναφέρει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Χρυσάφης, ο οποίος εξηγεί πως πλέον και οι τυροκόμοι των δύο νησιών έχουν αλλάξει νοοτροπία και μπορούν να χωρέσουν όλοι τους κάτω από την ομπρέλα των φημισμένων τυριών της περιοχής, με σκοπό την περαιτέρω προβολή τους και κατ’ επέκταση ενίσχυση των πωλήσεών τους. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία